Матча, Кафа и още няколко страхотни напитки, на които попаднах този месец - Spring Lady

Spring Lady

Матча, Кафа и още няколко страхотни напитки, на които попаднах този месец

Може би тези от вас, които следят блога ми редовно, са забелязали, че съм изключителен привърженик на здравословния начин на живот, хубавата храна и качествените напитки. В общи линии няма нещо, което да се е появило на пазара под знаменателя суперхрана и аз да не съм го изпробвала. В никакъв случай обаче, не съм от онези вманиачени жени, които до такава степен са обсебени от трибуквените думички еко и био, че консумират храни само от тези категории. За себе си мога да кажа, че съм любопитна и любознателна и когато се появи нещо ново и интересно, го опитвам. Но само ако ми хареса го оставям в менюто си. Това е и причината в днешния пост да ви разкажа малко повече за суперхраната матча.

Преди няколко години кафетериите в София започнаха да предлагат най-разнообразни вариации на топли напитки, като се започне от лате с аромат на лешник, pumpkin лате и се стигне до найинтересното за мен матча лате, което е с приятен светло зелен цвят. Тогава знаех, че матча е нещо здравословно, нали се сещате, зелено е, съответно е био и е мноооого здравословно. След това матча започна да се появява в мъфини, глазура за торти, кремове и всевъзможни сладкарски вкусотии. Тогава се поразрових из някой чужди сайтове и разбрах, че матча е найвисококачественият японски зелен чай, с който започва традиционната японска чаена церемония. Наричат го още Чая на чайовете..

Според дзен свещеника от VIII век Ейсай, който е въвел чая в Япония, матча е “върховно психическо и медицинско лекарство и може да направи човешкия живот по-пълноценен и завършен”.

  

Матча съдържа малки количества от разнообразни витамини и минерали, но е най-тачен заради богатството си на полифенолни съставки, наречени катехини, които представляват силен антиоксидант. Тъй като матча се прави от млени цели чаени листа, той е три пъти по-силен източник на катехини от обикновения зелен чай, който се консумира като инфузия и листата се изхвърлят. Изключително здравословна напитка, която укрепва и засилва имунната система. Спомага за по-добра мисловна дейност, успокоява нервната система и намалява депресионните състояния. Съдържа L-теанин, който повишава концетрацията, изостря мисълта и избистря съзнанието, зарежда ни с енергия и издръжливост. Той е мощен антиоксидант и намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Новото ми любимо място в София

След като научих за чудотворните сили на матча, започнах да търся места в София, където го предлагат и от където мога да си купя. За съжаление не открих нито едно заведение, където да сервират матча в чиста форма, без примеси, въпреки че всички са луднали по тази напитка. До преди около месец, когато съвсем случайно попаднах в Maison’s и с радост установих, че в менюто им присъства матча. Приготвиха ми го по традиционен за Япония начин, а аз естествено го заснех, за да ви покажа. Ето и самото видео:

Матча

Преди няколко дни споделих снимки от Maison's, където за моя огромна радост са започнали да предлагат матча или така наречения Чай на чайовете. И понеже доста от вас се поинтересуваха от него, днес реших да разкажа малко повече за тази зелена напитка и да кача видео с приготвянето му, защото определено е интересно. Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история, който произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis. В буквален превод Мат-ча означава „чай на прах“.За разлика от обикновения зелен чай, Матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата, като по този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и полезни за човешкия организъм хранителни вещества.След това листата на чаените дървета се берат и смилат до получаването на фина зелена пудра с аромат на прясно окосена трева. Матча съдържа до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай! Консумацията му ускорява метаболизма, засилва имунитета и същевременно ни кара да се чувстваме ободрени, изпънени с енергия, спомага за редуцирането на телесните мазнини, понижава холестерола и нормализира кръвното налягане.

Публикувахте от Spring Lady в Вторник, 8 януари 2019 г.

Освен Матча, в заведението сервират и два вида кафе, които могат да бъдат открити на много малко места. Като например традиционно турско кафе, поднесено с чаша вода и няколко бучици локум.

Както и едно от най-добрите кафета в света – Кафа

Това е ексклузивно кафе, което се произвежда в ограничени количества. Родината му са етиопските гори и по-точно региона Кафа, обявен от UNESCO за биосферен резерват, където то расте спонтанно с минимална намеса на местните хора. От поколение на поколение, те просто съхраняват тайната на отглеждане и запазване на ценните растения и скъпоценните им плодове. Реколтата се събира ръчно след внимателен подбор, а изсушаването се извършва естествено на слънце. Резултатът е лимитирано производство на т.нар. “fcoffee” (forest coffee) с премиум качество. Кафе с интензивен, богат вкус за истински познавачи и ценители.

В Maison’s предлагат наистина уникални по рода си топли напитки и не по-малко уникални авторски коктейли. Изборът наистина е огромен, а вкусовете разнообразни и нестандартни. Препоръчвам ви да опитате тропическите Тики коктейли, Шоколадовият
Май Тай или пък нещо различно от всичко, което сте пили до момента – коктейл Тракия с кисело мляко, водка зелена ябълка и страхотно пюре от личи. Ако пък искате да изпиете нещо атрактивно, заложете на опушен коктейл Пиратски оргазъм или опушен Мейсънс.

  

Всички тези уникални по рода си напитки са само малка част от премиум меню-то на заведението. А ако сте изпуснали разказа ми за него, можете да наваксате, като кликнете тук.

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady 

Какво правя, когато искам да вляза във форма

Моят уикенд градски маршрут

Днес споделям 16 неща за мен

Петък вечер по софийски

3 градски находки от изминалата седмица

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]