Джерба - красивият остров на Тунис - Spring Lady

Spring Lady

Джерба – красивият остров на Тунис

Пътуването в Тунис е като разходка в различни векове и цивилизации едновременно. То е приключение сред декорите на „Междузвездни войни“ и „Английският пациент“ разходка с расови жребци и високи камили по брега на морето или сред прекрасните пясъчни дюни на пустинята. То е забавление с АТВ, гостуване при бербери, които все още обитават скалните си домове. Тунис е пътешествие из невероятно красиви палмови оазиси, редуващи се с лунни пейзажи. Той е луксозно преживяване в приказни хотели на брега на Средиземно море с глезене в центровете за таласотерапия, но и сблъсък с бедността в пейзажите по пътя. А спомените, които тази държава оставя са силни и много цветни и истински си заслужава да я посетите.

За първото си посещение в Тунис избрахме една нова дестинация за българския пазар – о-в Джерба, който е най-големият средиземноморски остров в Африка. Мястото е истински рай с отлични плажове, хотели на много високо ниво, интересни места и разкошна храна! Перфектно за морска почивка през месеците май, юни, септември и октомври, когато температурите варират от 25 до 31 градуса. До скоро достъпът до Джерба беше сложен. Нямаше много удобни полети от България, но от края на месец май стартираха директни чартъри и Ekvator.bg, агенцията, с която често пътувам ми препоръчаха дестинациятa. А ние естествено решихме да се възползваме и да посетим това интересно място, което реално е само на 2 часа със самолет.

Когато самолетът наближава Джерба, първо изпъкват тюркоазените морски води, нежно докосващи белите пясъчни брегове на острова. След това погледът започва да се губи в невероятно широката пустинна земя без хълмове, върху която са „накацали“ хиляди финикови палми.

С наближаването на летището в Хумт Сук, столицата на остров Джерба, пейзажът се допълва от правоъгълни сгради в снежно бял цвят със сини врати и прозорци в цветовете на морето, над които често са надвиснали искрящо розови бугенвилии. Красиво е! Не знам дали защото всичко е в светло бежово и бяло или защото слънцето е по-силно в тази част на света, но светлината в Джерба е някак различна, по-мека, по-ослепителна, по-прозрачна. Сякаш можеш да виждаш повече и по-ясно.

ХОТЕЛЪТ

Качваме се на трансфера от летището и след 15 минути пристигаме в хотела, в който ще нощуваме 1 седмица. Избрали сме TUI Blue Palm Beach Resort, вариант на световна верига, който е разположен в североизточната част на острова. Наоколо се намират всички хубави хотели, а те са десетки, по-голямата част от тях са под шапката на международни брандове, което само по себе си гарантира качество. Доволните туристи явно са сериозен критерий в Джерба, защото независимо от броя на звездите, които притежават, почти всички места за настаняване в туристическата част на острова разполагат с огромни зелени площи, прекрасно обслужване, изключително разнообразна храна и безупречна чистота. А персоналът си върши работата непринудено и с усмивка. Поне това ми споделиха хората от другите хотели, когато разговарях с тях.

Но да се върна на мястото, където ние се настанихме. Гледката от прозореца на всяка стая е като картичка – палми, плаж с фин пясък, синьото Средиземно море. Вътре стаите са просторни, решени в светло бежово и тюркоазено синьо, с много фини и създаващи уют ориенталски детайли. Хотелът разполага с няколко външни и един вътрешен басейн, спа център и няколко ресторанта, в които всичко е включено на базата all inclusive.

Храната е качествена и много вкусна, виното, което сервират също. Джерба е раят на прясната току-що уловена риба и на морските дарове, които присъстват на всеки обяд и всяка вечеря в хотела. Някои от ястията са подправени с лют пипер, шафран, кимион, кориандър или куркума. А за любителите на лютото – местният сос от чушки хариса е чуден и доста лют. Страната е на трето място по консумиране на паста след Италия и Венецуела, затова е рай и за всички почитатели на спагетите и макароните. Поливат ги обилно с доматен сос и според желанията агнешко, говеждо, риба или пилешко. Изборът на пресни зеленчуци и плодове е голям, като всеки път се предлагат и пресни фурми, събрали цялата сила и сладост на яркото слънце. Обожавам ги!

ПЛАЖОВЕТЕ В ДЖЕРБА

Те определено са най-голямата атракция на острова. Джерба разполага с огромна и широка плажна ивица с много фин пясък и кристално чиста морска вода. Плажовете пред хотелските вериги са спокойни и тихи, подходящи за хората, които търсят почивка и уединение. Има и охрана, която не допуска досадни амбулантни търговци да навлизат между чадърите и спокойствието е гарантирано.

Стига да иска, човек може да си наеме дългокрака камила за разходка или да нахрани нейното бебе с мляко или пък да поязди расов жребец. Само трябва да се огледа наоколо, защото тези животинки и техните стопани крачат бодро по брега в очакване на бъдат наети. Ние яздихме и камили и коне и определено камилите бяха по-забавното, комфортно и приятно преживяване. Изключително мили и красиви същества, които сякаш внимават къде стъпват, за да не те наранят, докато си върху тях. Препоръчвам ви това изживяване!

За тези, които харесват шума и забавленията има места по плажа встрани от хотелите, където има барове с музика, джетове, разходки с лодки, парашути и всякакви водни спортове. Пробвайте да летите с парашут, много си заслужава! Ние го направихме и гледката към залива отгоре е феноменална.

ХОРАТА

В Джерба, туризмът е изключително добре развит, а местните жители буквално живеят от него. Те са отворени, приятелски настроени и полезни към хората от чужбина и се опитват да им осигурят незабравима почивка. Всички говорят по няколко езика, като френският е задължителен. Децата започват да го изучават още от 2-ри клас, a по-голямата част от туристите са французи. От 5-ти клас стартира изучаването и на английски, затова всички говорят и английски. А освен тях немски и руски, така че вероятността да не успеете да се разберете с местните е малка. Извън хотелите е спокойно и безопасно. Населението в Джерба е около 170 хил. души, всички се познават и престъпността е много ниска.

Извън туристическата зона има градове с типични арабски пазари и още няколко интересни места за посещение. Разходихме се из някои от тях, приятни и интересни са, заслужава си да им се отделят по 2-3 часа. А ето и кои са те:

ХУМТ СУК

Това е главният град (столицата) на остров Джерба с население от около 60 000 души. Сградите са от тези, белите, които видях в началото. Правоъгълни са, със сини врати и прозорци в цветовете на морето. По стените против уроки са нарисувани риби и ръката на фатима, а на дървените порти има медни чукала. Някога мъжете са чукали отдясно, а жените – отляво, и така жената вътре в къщата се е ориентирала какъв човек идва. Често се срещат типичните за средиземноморието разкошно цъфнали в цикламено бугенвилии, които придават пъстрота на мястото. Уличките са тесни, за да са винаги на сянка и да се образува течение.

Името на града буквално означава място за пазар и именно с това е най-популярен. Из главния сук (пазар от арабски) се продават всякакви занаятчийски стоки – керамични съдове, местни тъкани килими, мозайки, подправки, фурми, кожени изделия. Пазарлъкът, както в повечето северноафрикански държави е желателен, ако не искате да си купите нещо на тройна или четворна цена. Дори и да не се пазарите, цените пак са приемливи за нас, защото всичко в Джерба е много евтино.

ДЖЕРБАХУД

През 2014 г. над 150 артисти от десетки страни пристигат в малкото градче Ериад в близост до Хумт Сук, за да участват в събитие, посветено на графитите. То се провежда няколко години подред, а броят им се увеличава до 250. И не си представяйте безразборните драсканици, с които асоциираме графитите. В Джербахуд става въпрос за красиви произведения на изкуството, които покриват врати, стени, покриви и арки. Естетиката им чудесно се синхронизира с архитектурата на сградите, което превръща мястото в популярна туристическа дестинация. Разходките там са много спокойни и ви съветвам да избягвате обедните часове, тъй като е много горещо.

ГЛИНЕНОТО СЕЛИЩЕ И МУЗЕЯТ ГУЕЛАЛА

Едно от заниманията, освен туризъм и отглеждане на маслини, с което се прехранват хората на острова са грънчарството и керамичното производство. А то е съсредоточено в Гуелала – малко село в Джерба, в което живеят 450 от тези майстори. Техните работилници са групирани по главната улица и именно тук може да погледате демонстрация на изработката на съдове, да се спуснете в дълбок тунел, от който се добива самата глина и да си купите интересни сувенири.

Музеят в Гуелала е разкошен. Той е етнографски и експозицията му разказва за традициите на тунизийците. А архитектурата е невероятно красива, Определено си заслужава да се види.

СИНАГОГАТА ЛА ГРИБА

В Джерба и в Тунис като цяло има сериозна еврейска общност, а Ла Гриба е най-старата синагога в Северна Африка. Цялата е облицована с фини керамични плочки и е много красива.

ФЕРМА ЗА КРОРОДИЛИ

Една от най-любопитните атракции е паркът, където живеят над 400 крокодила. Тук спокойно се излежават нилски крокодили, които са и едни от най-големите в света. Те могат да достигнат до 7 метра и в средна възраст тежат почти един тон. Паркът е частен, простира се на много голяма площ и е много красиво направен – с алеи, мостчета и много палми. Ако имате късмет, можете да станете свидетели и на храненето на крoкодилите или да ги нахраните самите вие.

Остров Джерба в сравнение със Сус и Хамамет е разположен по-близо до Сахара, което го прави по-добра отправна точка за пътешествие из пустинята. Екскурзията из Сахара е приключение, което според мен всеки трябва изпита. Лично аз изключително много се впечатлих! Ако искате можете да прочетете за него в този линк: https://www.blagomiravasileva.com/2022/07/21/sahara/

За пътуването ни до Джерба ползвахме услугите на тур. агенция Ekvator.bg. Ходила съм с тях в Египет, Сицилия и Сардиния и организацията винаги е била отлична. Ако с моя разказ съм пробудила любопитството ви, можете да разгледате техните предложения за почивки на остров Джерба в този линк: https://ekvator.bg/pochivki/tunis/o-v-dzherba/46/304

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЧЕРВЕНАТА ПУСТИНЯ УАДИ РУМ – ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

ПЕТРА – МИСТИЧНИЯТ ГРАД В СКАЛИТЕ НА ЙОРДАНИЯ

ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА, КОЯТО ВИНАГИ ВЗЕМАМ С МЕН НА ПЪТ

МАГИЧНАТА САХАРА

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

1 Comment
Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]