ВЪЛШЕБНИЯТ МАГНЕЗИЙ И КАК ДА ГО ПРИЕМАМЕ НАЙ-ПРАВИЛНО - Spring Lady

Spring Lady

ВЪЛШЕБНИЯТ МАГНЕЗИЙ И КАК ДА ГО ПРИЕМАМЕ НАЙ-ПРАВИЛНО

Неведнъж съм ви разказвала за важността на магнезия за нашия организъм. При значителен % от заболяванията се наблюдава недостиг именно на магнезий. Той има и многобройни „отговорности” и липсата му може да доведе до редица неразположения. А често въобще не можем да си го набавим с храната – ако се храним небалансирано или пазим диети за отслабване. Тялото ни има по-голяма нужда от магнезий, докато расте, при бременност, по време на кърмене, както и при по-големи физически и психически натоварвания.

Липсата на магнезий води до неприятни и болезнени мускулни схващания и крампи. Препоръчителен e за активно спортуващи и хора, занимаващи се с тежка физическа работа, при които има значителна загуба на минерала с потта. Той е особено важен за правилното функциониране на сърдечносъдовата система – подпомага функцията на сърцето, поддържа нормалния сърдечен ритъм и намалява вероятността от аритмии. Едновременно с това той действа съдоразширяващо и спомага за понижаване на артериалното кръвно налягане.

Магнезият помага и за равновесието на нервната система, като подпомага организма при стрес и нервно напрежение. Осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. Затова, при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се сънят. При хора, подложени на стрес, недостигът на магнезий се наблюдава много често.

Безспорно е препоръчително за всеки да приема магнезий като хранителна добавка, но знаем ли какво количество магнезий приемаме, закупувайки си магнезиев продукт?

Честа практика е на опаковките на продуктите да се изписва количеството на магнезиевата сол (оксид, карбонат, цитрат и т.н.), която е използвана за производството, а не на чистия магнезий.  Така например някои продукти съдържат само 6% чист магнезий, т.е. с тях си набавяме само 18 mg от минерала, вместо препоръчителните 300 mg за ден. Или пък приемаме добавката така, че трудно се усвоява от организма ни. Какво да направим, за да избегнем това?

1. Първо, е хубаво да избираме продукт на утвърден производител. Търсете брандове, които посочват количеството именно на чистия магнезий отпред на опаковките си.

2. Магнезият може да се приема както с храна, така и на гладно, но понякога приема му на гладно води до стомашни разстройства, затова не е препоръчителен. Ако имате проблеми със съня е добре да го приемате вечер преди лягане.

3. Хубаво е приема на магнезий да е заедно с Витамин C, D или витамини от групата B. Всички те помагат за по-доброто му усвояване.

4. Много важно е да изберете форма за прием, която съответства на вашите предпочитания. Депо таблетка или еднодозови флакони, разтворима таблетка или микрогранули. Всяка от тях си има своите предимства и тук ще ви разкажа повече за тях и кои са моите предпочитания и защо.

ДЕПО ТАБЛЕТКА – тази форма позволява магнезият да се освобождава в продължение на много часове за по-добро усвояване. Двуфазната ДЕПО таблетка Магнезий 500 на Doppelherz например се състои от два слоя – единият действа на принципа „бързо освобождаване“, а другият – на „контролирано освобождаване“ По този начин 40% от общата доза магнезий са достъпни веднага за клетките, а останалите 60% се освобождават постепенно през целия ден, покривайки нуждите на организма. Това осигурява по-добър прием и по-продължително действие, защото по-малка част се изхвърля от организма.

ЕДНОДОЗОВИТЕ ФЛАКОНИ са ми любими заедно с ДЕПО таблетките и често редувам приема им. Те правят възможно комбинирането на високи дози магнезиеви йони в органична форма, което е по-трудно постижимо с други фармацевтични форми. Обикновено са в лесно преносима опаковка и са много удобни за прием без вода, навсякъде и по всяко време и са с изключително добра усвояемост. Любим ми е Магнезий 250, който е и много приятен на вкус.

РАЗТВОРИМИ ТАБЛЕТКИ се разтварят във вода и се усвояват по-бързо. Те са подходящи за хора, които не обичат да преглъщат таблетки например.

МИКРОГРАНУЛИТЕ също действат бързо, не дразнят стомаха, тъй като се разтварят директно в устата. Тяхно предимство е, че могат да се носят и приемат лесно и по време на спортно натоварване (велопреход, маратон и др.) Така например аз често имам от тази форма в сака си и я приемам веднага след тренировка. Много е удобно.

Разбира се, може да подминете този материал и да продължите разходката си в нрежата. А може и да решите да се замислите и направите нещо добро за себе си. Изборът винаги е във вашите ръце. Нека бъде информиран.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЗАЩО ПРЕДПОЧИТАМ ДА ПАЗАРУВАМ ОНЛАЙН ПРЕДИ КОЛЕДА?

КЪДЕ ДА ХАПВАМЕ В БЕЛГРАД?

В ПОДКРЕПА НА ПРИРОДАТА И БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ

ХРАНАТА В ШРИ ЛАНКА – ЗА КАКВО ДА СТЕ ПОДГОТВЕНИ?

КОЛАГЕНЪТ ЗА СТАВИ Е РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ ЗА КРАСОТА

ЙОРДАНИЯ, ВЕЛИКОЛЕПНАТА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]