Защо да изберете Корфу това лято? - Spring Lady

Spring Lady

Защо да изберете Корфу това лято?

Казват, че Корфу постепенно изплува от сянката на твърде популярните си събратя Миконос и Санторини и намира заслужено място в средиземноморската туристическа карта. Островът притежава смесица от френско-италиански стил, повлиян от венециански традиции, а заради географското положение и мекия си, умерен климат е сред първите гръцки острови, обърнали се към глобалния туризъм през 60-те години на миналия век. Планините през зимата спират студените северни ветрове, а през лятото морския бриз омекотява горещините. Казват, че Корфу е сред най-красивите гръцки острови и има защо. С къпещите се в кристално чистото Йонийско море брегове, островът е сред най-красивите европейски дестинации, които можете да посетите. Той е най-зеленият сред гръцките острови, залесен с над 3 милиона маслинови дръвчета – гордостта на гърците. А зехтинът, който произвеждат от тях е идеология. Добиват го от 2500 години и наистина това е най-добрият гръцки зехтин.

Корфу е магическо място, съчетаващо старо и ново, древен с модерен дух, спираща дъха природа и невероятно вкусна смесица от гръцка и италианска кухня, а дългото господство на римляни, византийци и венецианци, определят местната архитектура. Всъщност Корфу не прилича на останалите гръцки острови, а по-скоро на Италия и най-добрият начин да се разбере неговата многопластова история е разходката из малките улички на Стария град в столицата Керкира. Красивите италиански пасажи, доказателство за 400-те години, през които Корфу е бил венецианско пристанище, няма как да не пробудят вашето възхищение. На една от централните пешеходни улици е разположена разкошната аркада Liston. Тя е проектирана по подобие на известната улица „Риволи“ в Париж и е отправна точка към кипящия нощен живот в лабиринта от малки улички зад него.

В Корфу ритъмът на ежедневието е много лежерен. Сутрините започват късно, след чаша ароматно кафе, а когато слънцето потъне в красивото Йонийско море, социалният живот се надига и постепенно набира скорост. Всъщност това, което най-много ми хареса, е че Корфу дава еднакво добри възможности, както за активна почивка и мързелуване на плажа, така и за активен и интересен социален и нощен живот, който е съсредоточен именно в Стария град. Разбира се, както почти навсякъде, плажовете са извън града и е необходима кола или скутер за достигането им, но за тях ще разкажа малко по-долу. За онези от вас, на които не им се пътува бих препоръчала едно местенце в Стария град, където можете да си направите плаж, да пиете по напитка, да обядвате или всичко това едновременно. Това е IMABARI Seaside Lounge & Resto. Намира се точно до Музеят на азиатското изкуство, който по мое мнение също е от местата, които не бива да се пропускат. Това е единствения музей в Гърция, посветен изцяло на изкуствата от Далечния Изток, Индия и древността и в него се помещават доста интересни експонати.

IMABARI Seaside Lounge & Rest

Но ще се върна на лабиринта от малки улички в Стария град с няколко препоръки за заведения, които лично на мен ми допаднаха. Ние бяхме там през месец август и единственото, което ми създаде неприятно усещане беше, че резервации са необходими абсолютно навсякъде. Като се започне от шезлонгите на плажа, премине се през кафето, обяда и се стигне до вечерята и особено до нея. Ако нямате резервация буквално може да се наложи да обикаляте с часове, докато успеете да седнете и да хапнете където и да е, така че имайте го предвид и си спестете излишните главоболия. Хубавото е, че повечето заведения имат опция за резервация онлайн, която се случва бързо и лесно.

Pane e Psaraki е рибен ресторант с модерен прочит. Намира се на централния площад Спианада в Керкира и предлага прясна риба, морски дарове и паста, приготвени по интересен и съвременен начин. Не пропускайте пастата с миди вонголе и октопода с карамелизиран лук, уникален е!

Сред всички места в Керкира, предлагащи традиционна гръцка и средиземноморска кухня, Diporto може би е един от най-добрите. Намира се на тясна уличка в Стария град и е малък семеен ресторант. Със сигурност няма да сбъркате ако опитате Bianco – невероятно вкусна традиционна рецепта от Корфу за риба със зеленчуци и сос.

Diporto

Ако ви се хапва италианска кухня, Tavola Calda е един от най-добрите италиански ресторанти в Корфу. Намира се в една от преките срещу площад Спианада, в тиха и спокойна уличка и разполага с много малко места. Този малък, но красиво аранжиран ресторант е собственост на шеф Нино Фреза, роден в Неапол, и може да побере 26 посетители вътре и още 15 навън, когато времето е хубаво. Коментирането на храната е излишно, тъй като тя говори сама за себе си – божествена е!

Докато сте в Корфу не пропускайте да опитате Corfu бира-та във всичките й варианти, както и джинджифиловата бира. Островът е популярен с нея, безалкохолна е и много освежаваща, особено в горещините през лятото.

След като пристигнахме в Керкира, поразгледахме и се отправихме към Палеокастрица, където бяхме букнали първите си нощувки. Решихме да спим на 3 различни места, за да опознаем острова по-добре, без да ни се налага да пътуваме много и да отпочинем поне в първите дни. Да, там всичко изглежда близо и на кратко разстояние, но пътищата са тесни, с доста завои и придвижването е бавно.

ПАЛЕОКАСТРИЦА

Безспорно най-красивата част от острова. Мястото се състои от няколко залива със стръмни склонове, които се „гмуркат“ в изумрудените води и формират прекрасни плажове, места и гледки. Категорична съм, че за това място е хубаво да се наеме лодка, поне за няколко часа, защото има прекрасни местенца и диви плажове, до които не може да се стигне по друг начин освен по вода. Кадрите тук са без обработка и без филтър, за да добиете представа за истинската красота на природата там.

Палеокастрица

Според вярванията, Палеокастрица се намира на мястото на Схерия – столицата на феакийците. Вярва се, че на някой от тези плажове наоколо е намерен Одисей след неговото корабокрушение. Не се спирайте първоначално на плажовете, а продължете покрай тях, където криволичещ път ще ви изведе до Панагия, Манастирът на Палеокастрица. Той е разположен на стръмен хълм над морето, а от пътя към него се разкриват тези умопомрачителни, тюркоазено сини гледки. Разкошен, светъл, уединен и много приятен манастир. Ако сте в този район, ви препоръчвам да се отбиете, защото това, което ще видите от там е наистина красиво.

След това задължително починете на някой от прекрасните плажове в Палеокастрица и си пригответе аква обувки, тъй като дъното е каменисто. Отбийте се и до Akron Beach Bar, истинско попадение, когато говорим за вкусна храна, местоположение и обслужване. За обяд, за вечеря или просто за напитка и кафе с изглед към залива, мястото е разкошно.

Akron Beach Bar

Още нещо ми направи много силно впечатление в Палеокастрица и това са скалните им плажове. Супер нестандартни и различни от всички други. Единият, който показвам тук е плаж към хотел Akrotiri Beach Resort Hotel, в който бяхме отседнали. Води се само за гости на хотела, но няма проблем да се отбиете за по няколко гмуркания в тези кристални води. Много инстаграмабъл местенце, красиво, прекрасна гледка, тишина и спокойствие. Ако не можете да плувате или сте с малки деца обаче не е препоръчителен, защото е мнооого дълбоко, а стълбите са стръмни.

Друго подобно място е La Grotta Bar, който за мой късмет се намираше на 200 м от моя хотел. Открих това място за първи път вечерно време, след препоръка от Поли, приятелка, която живее на острова. Казвам го, защото този бар-плаж има невероятно излъчване именно вечер. Много е приятно и романтично, водата е осветена и рампата за скокове си функционира до късно. Много хора скачат по това време, така че ако сте фенове на нощните скокове и къпания – това е вашето място. Денем е местенце със супер силна музика, парти място с млади хора, енергия и много италианци. Забравих да ги похваля и че правят страхотни коктейли.

La grotta

ЕРМОНЕС

Ако се нуждаете от абсолютна тишина и спокойствие, селцето Ермонес е за вас. Намира се на Западното крайбрежие. Състои се от тюркоазен плаж, няколко 5 и 4 звездни хотела и голф игрище. Въздухът е изключително чист, защото мястото е заобиколено от стръмни скали и маслинови и борови гори, които създават усещане повече като за планина, отколкото за море. Може би заради това и в Ермонес се наспивах най-добре от всички места, на които спахме из острова. Скалите, заграждащи мястото, гарантират спокойно време. Там няма ветрове и морето винаги е спокойно. Това райско кътче е точно това, от което се нуждаете, за да си починете от суматохата на града. Бих го определила като курорт adults only, защото не видях почти никакви деца там. Посетителите са предимно двойки, французи и германци. Идеално място за релакс, ако обичате тишината и да се излежавате по цял ден на шезлонга с коктейл и книга в ръка. Ако сте от тези, които обичат динамиката и ранообразието, няма да ви хареса. Пък знам ли, столицата Керкира е само на 14 км, Палеокастрица е на 10-тина км, а един от най-големите пясъчни и оживени плажове в Корфу – Глифада е само на 3 км. Така че забавленията са на една ръка разстояние, както се казва.

И ето, че стигнах и до ГЛИФАДА

Плажът е огромен със ситен пясък и кристална, плитка вода. Наистина разкошно място, което обаче става малко пренаселено през август. За щастие има прекрасен бийч бар –ресторант с шезлонги на плажа и много хубава хаус музика, който препоръчвам. Това е Pasuzu. Чудесно място за плажуване, за което е необходима резервация, а ако нямате, постарайте се да сте на плажа към 9.30 сутринта, за да заемете някой от нерезервираните шезлонги.

Като цяло плажове из Корфу има много, всички са прекрасни и водата навсякъде е кристална, само трябва да имате време и желание да ги обиколите.

КАК СЕ СТИГА ДО КОРФУ?

До там може да се пътува с кола и със самолет. Аз исках да обикаляме из острова, както и да минем през Парга и Солун на връщане, затова решихме да отидем с нашата си кола. Пътят от София до Игуменица е 6-7 часа, без да броим престой на границата. Ние пътувахме в делничен ден и нямаше никаква опашка там.

След това от Игуменица до Корфу се хваща ферибот (има такъв на всеки час). Билетите за него си купихме предварително онлайн с 50% намаление, за двама души + лек автомобил са около 30 евро общо (2021 г.). Пътят е между час и половина и два часа, зависи с кой кораб ще пътувате.

Със самолета пътят е доста по-кратък, но на острова има страшно много места за посещаване и според мен задължително трябва да се разполага и с кола. Ако разбира се не искате да стоите през цялата си почивка в едно единствено градче или хотел.

P.S. Искам искрено да благодаря на нашата мила приятелка Полина Тодорова, която живее на острова за безценните съвети и напътствия, с които открихме всички тези прекрасни местенца.

.Още много снимки и видеа от най-различни пътувания, можете да разгледате в профила ми в Инстаграм: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

ЙОРДАНИЯ, ВЕЛИКОЛЕПНАТА

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

МАГИЧНАТА САХАРА

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

3 Comments
Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]