Матера - антична и автентична - Spring Lady

Spring Lady

Матера – антична и автентична

Само като се сетя, че поради липса на време бях планирала да отидем до Матера „друг път“. Щяхме да направим голяма грешка. Слава Богу, че съдбата си знае работата и в последния момент пътуването ни се измени така, че да ни остане един цял ден в този магичен, запазен като от библейско време град. А и гледах началните сцени от последния Бонд, които са снимани там, след което знаех, че няма как да го пропусна.

Нали сте усещали как някои градове имат невероятно магнетична енергия, която приковава и те кара да не искаш да си тръгнеш от там? Матера е точно такова място. Знаех, че ще ми хареса, но не предполагах, че ще остана тооолкова очарована от нея. Тя беше черешката на тортата на пътуването ни из Пулия в Италия и мястото, което най-много ми хареса, след Лече. За него ще разказвам също скоро.

Не винаги обаче Матера, това удивително място на около 60 км от Бари е било така привлекателно. Градът изплува пред погледа като величествена катедрала в пустинята. Създаден преди 9000 години в един скалист пролом в южната част на ботуша, където естествени пещери се превръщат в човешки домове. Винаги съм смятала, че Рим, на 3000 години, е древен, но той изглежда новопостроен в сравнение с Матера.

Хората обитавали този лабиринт от скални жилища, наподобяващ древен кошер без ток, без водопроводна мрежа и пътища, които да го свързват с останалата част от света. Години наред градът е символ на изостаналост, разруха, мизерия и невежество. И така до 50-те години на 20-ти век, когато поради плъзналите болести, голяма част от населението е изкарана почти насила от скалните си убежища, а Матера е обявена за срам на Италия. Дълго време градът бил почти безлюден, но през 80-те години стартита мощна кампания за културното му възраждане, към която се присъединяват видни интелектуалци и хора на изкуството, а Матера се променя.

През 1993 г, градът влиза в списъка на Юнеско. От тогава туризмът разцъфтява, повечето окаяни до тогава къщи се преобразуват в скъпи хотели и ресторанти, а културният календар изобилства от множество събития. Ето защо през 2019 г. Матера е обявена за Европейска столица на културата съвместно с родния ми Пловдив.

Снимките, които виждате тук са от „Сасите“ на Матера. Това реално е Старият град, който годишно се посещава от над 400 000 туристи. Градчето е хълмисто и е подходящо за обиколки пеша. Достъпът на автомобили е забранен, освен за снабдителите на заведенията и ресторантите. Via del Corso е пешеходната главна улица и обикаля цялото градче. По нея има доста магазини, ресторанти и модерни кафенета, а почти всяка малка пряка нагоре води до Катедралата на Матера. От нейния площад пък се разкрива впечатляваща гледка.

Матера се гордее с многото си църкви, като голяма част от тях са скални и се намират в пещери. Местните обичат да се шегуват, че имат повече църкви дори от Рим, защото наброяват цели 170! Именно този библейски вид на Матера го прави декор за над 30 филма. Освен най-новият Бонд, в който красотата на града е показана много добре, там са снимани и Страстите Христови на Мел Гибсън, Бел Хур и Мария Магдалена.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ТОП 8 НА НАЙ-ЧАРОВНИТЕ МАЛКИ ГРАДЧЕТА В ИТАЛИЯ

ХУРГАДА И ЧЕРВЕНО МОРЕ, НАЙ-КРАСИВОТО В СВЕТА!

ВЕНЕЦИЯ В ДОХА И ПРИВИЛЕГИЯТА ДА СИ РОДЕН В КАТАР

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]