САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО - Spring Lady

Spring Lady

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

Тази дестинация винаги се е налагала като много луксозно и скъпо място. И може би с право, тъй като първото, което се вижда още при кацането на летище Олбия са десетките частни самолети на милионерите, които притежават имения или отсядат на острова. Луксът се усеща и по бреговете на Коста Смералда, където са акостирали стотици яхти, коя от коя по-голяма и по-хубава. Някои дори имат площадка за хеликоптер, а забелязах една четириетажна, на която си имаше паркиран такъв. Хеликоптерите хвърчат в небето над тази област постоянно, заедно с фераритата по улиците. Скъпи бутици, луксозни ресторанти … Неща, които са напълно нормални за Коста Смералда и Порто Черво. Но само за там! Те са с брегова линия от около 55 км и съставляват една много мъничка част от Сардиния. Останалата е предназначена за средностатистическия човек, който търси почивка в тих и спокоен хотел, харесва фин пясък и кристална, тюркоазена, морска вода.

Ето защо днес ще ви разкажа за някои от местата, които видяхме през едноседмичния ни престой там. Летяхме с чартър програма на www.ekvator.bg и отседнахме в хотел Liscia Eldi в непосредствена близост до курорта Сан Теодоро. Изключително живо и красиво градче с много заведения, магазини за стоки ръчна изработка, желатерии и кафета. Намира се на 20-тина км южно от Олбия. Хотелът представлява огромна зелена площ с много храсти, цветя, игрища за децата и басейн. А всяка стая е отделна къщичка със собствено дворче. В Сардиния има едно неписано правило, че къщите не трябва да са по-високи от дърветата и всичкото строителство е ниско, никъде няма огромни хотели и не е пренаселено.

Избрах това място заради Сан Теодоро. До него се стигаше за 10 мин пеша, а от хотела имаше и шатъл за хората, които не искат да се разхождат. Другата причина за избора ми бяха 2 разкошни плажа, които се намират също наблизо – Isuledda и La Cinta.

Плаж Isuledda

La Cinta е в топ 10 на най-добрите плажове в Сардиния. Разполага с много дълга и широка плажна ивица, бял и много фин пясък и кристално чиста вода, като сълза. Не съм виждала по-красива и прозрачна вода, наистина. Недостатък е, че плажът е изключително популярен и на пръв поглед много пренаселен. Това е така, защото входа за него е един и всички се разполагат в близост до него. Ние обаче се разходихме 5-10 минути в ляво от входа, където беше много спокойно и нямаше почти никакви хора. Така успяхме да „попием“ от красотата на този изключително красив плаж!

La Cinta

Със скутер се разходихме и до Spiaggia di Lu Impostu и Cala Brandinchi. Те се намират на 7-8 км от Сан Теодоро и също са разкошни заливи с невероятно красиви плажове. Като цяло всички плажове в Сардиния са прекрасни с разкошен пясък и кристална вода. Има много голяма част за свободно ползване, а останалото е оборудвано с шезлонги и чадъри. Абсолютно всички плажове в Сардиния са организирани подобно. В общи линии, където и да изберете да плажувате из острова, няма да сбъркате, защото навсякъде плажовете са по един и същи начин разкошни. Наистина не видях лош плаж, така че където и да изберете да се настаните, няма да сбъркате, защото природата е дала наистина много щедро количество от красотите си в Сардиния!

И като заговорих за хубави плажове, съвсем естествено е да навляза и в темата за Архипелага Ла Мадалена. Това място без преувеличение, е едно от най-вълшебните места в Сардиния. Когато обмислях как да ви го разкажа, осъзнах, че с риск да изпадна в баналност, трябва да използвам само превъзходни степени на прилагателни, защото само те са способни да предадат уникалността на това приказно място. Невероятно, великолепно, райско и т.н. Дори грандиозните снимки на тропически плажове с удивително чиста, изумрудена вода, само частично пресъздават пейзажите на тези природни шедьоври. Онези смарагдови и тюркоазени нюанси на водата определено трябва да се видят на живо!

Ла Мадалена е група от около 60 острова в Северната част на Сардиния, някои по-големи, други по-малки, някои са обитавани, други безлюдни, а трети са недостъпни, защото са частна собственост. Единственият начин да се стигне до тях е по вода с лодка или корабче. Ние се възползвахме от предложението на нашата агенция Ekvator.bg за екскурзия с корабче до там. Качихме се до него от пристанището на Палау и посетихме 3 от най-известните острова в архипелага – Ла Мадалена, Санта Мария и Спарги или Спарджи, чух да го произнасят и по двата начина. Архипелагът е гордостта на сардинци и има защо. Тук са едни от най-чистите, прозрачни и красиви води в Италия! Не ги пропускайте!

Несъмнено, „звездата“ на Сардиния е Коста Смералда, 55 километрова брегова ивица на север от град Олбия. Любимо място на богатите и известните личности. Този тип хора започват да навестяват областта след 1961 г. Тогава започва и същинското туристическо развитие на Коста Смералда, а покрай нея и на Сардиния като цяло. Главният и най-популярен град е Порто Черво, на чието пристанище често акостират милионерски и милиардерски яхти. Самото градче е с много симпатична архитектура от реновирани стари сгради в един и същи стил, в които се помещават бутиците на всички световноизвестни дизайнери, множество скъпи ресторанти и кафенета. За тях разказвам в тази статия: ПОРТО ЧЕРВО И КОСТА СМЕРАЛДА, ИЗУМРУДЕНИЯТ БРЯГ НА САРДИНИЯ

Порто Черво

Северна Сардиния е чудесна отправна точка и за посещение на Корсика, дори само за един ден, както направихме ние. Но за прекрасните впечатления, които остави в мен този остров и негововто красиво пристанищно градче Бонифачо също ще разказвам допълнително.

Времето в Сардиния винаги е хубаво. Слънцето започва да е щедро още през март, като през април курортите започват да се пълнят с туристи. През май водата постепенно започва да се стопля и достига чудесна температура през юни. Лятото е сухо и горещо, а в началото на септември непоносимата топлина постепенно отшумява. За щастие това не влияе по никакъв начин на температурата на водата, която продължава да е топла.

Сардиния е великолепна за лятна почивка точно през юни и септември. Тя е слънчева, цветна и много различна от всяка една друга страна или област в Италия. Хората са мили и гостоприемни, храната е много вкусна и обилна, виното – пивко и ароматно, а цените са съвсем нормални. Всичко е устроено по начин, който да е удобен на туристите, дори повечето хотели имат опция за наемане на кола, моторче или колело, без изискване за кредитна карта и скрити уловки из условията на договорите.

Препоръчвам ви Сардиния! Няма да съжалявате! Заслужава си всеки един ден, прекаран в нея!

Оставям и директен линк към нашата почивка, ако искате да си рагледате: https://ekvator.bg/pochivki/italia/sardinia/4/146

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА, КОЯТО ВИНАГИ ВЗЕМАМ С МЕН НА ПЪТ

ПОРТО ЧЕРВО И КОСТА СМЕРАЛДА, ИЗУМРУДЕНИЯТ БРЯГ НА САРДИНИЯ

МАГИЧНАТА САХАРА

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]