Приказното Алберобело - Spring Lady

Spring Lady

Приказното Алберобело

На 60 километра югоизточно от Бари, насред хълмове, вековни маслини и бели масерии (бивши ферми и селскостопански постройки, превърнати в луксозни вили и хотели) се намира Алберобело, малко, кокетно градче, чието име в превод означава „красиво дърво“. Известно е като столицата на трулите – онези малки, островърхи къщички, които ги има само там и в околността и никъде другаде по света. Алберобело е истински символ на Пулия, който задължително трябва да е в списъка за посещение на областта. До него се стига лесно, като вариантите са няколко – с кола, с автобус или с влак.

Градчето е толкова добре запазено, че преди няколко години става част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Там има над 1000 запазени трули, които със своите конусовидни покриви са главната причина все повече хора да идват до „токчето“ на Ботуша. Появяват се през XVII век, когато властите в областта облагат къщите с непосилни данъци. Тогава местните хора прибягват до хитрост – започват да строят трули, които обявяват за стопански сгради. Вътре помещението е едно, а отстрани има ниши, които се ползват като малки стаи. По покривите на много от тях има различни символи, всеки със свое значение, които пазят обитателите от уроки.

Много често тези малки къщички са свързани една с друга, а получената конструкция придобива доста разчупена форма. Трулите се разширявали, когато в семейството се роди дете. Тогава част от вътрешната стена се избивала и се добавяло ново помещение с нов купол, т.е. ново труло. Така се появили различни по форма и големина трули, а размерът им говори за това колко заможни са били по това време собствениците или колко многодетно е семейството.

В течение на времето функциите на трулите са се разширили и повечето от тях са преустроени в магазинчета, ресторанти, желатерии, кафенета и хотели, което е превърнало Алберобело в наистина приказно градче. Човек може да прекара един цял ден разхождайки се из малките кокетни улички. Лично аз имах усещането, че се намирам в един друг, приказен свят и бих се върнала там отново.

Оставям линкове и към статиите ми за Лече и Матера, които според мен също като Алберобело са задължителни за посещение в Пулия.

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]