Порто Черво и Коста Смералда, изумруденият бряг на Сардиния - Spring Lady

Spring Lady

Порто Черво и Коста Смералда, изумруденият бряг на Сардиния

Италианският остров Сардиния се намира в Тиренско море на около 2 часа път със самолет, но природата и животът са съвсем различни от континенталната част на страната. Там се редуват красиви диви плажове, обградени от изсечени от вятъра варовикови скали, кристални лагуни, маслинови и дъбови горички и изключително много цъфтящи растения и храсти. Сардиния се слави като елитна туристическа дестинация защото предлага спокойствие и дискретност, далече от светската суета. Сред ценителите на красотата на острова са Берлускони, Абрамович, Лиз Хърли и Хю Грант, принцеса Даяна, Путин, Тина Търнър, Брайан Адамс, Наоми Кембъл, Том Круз и Леонардо ди Каприо. Девствените полу пустинни плажове с бял пясък, изумруденият цвят на морето и кристалният въздух вече са магнит за близо 2 милиона туристи, които посещават острова през летния сезон.

Коста Смералда (Изумруденият бряг) е най-скъпата и луксозна част от Сардиния. Първото, което се вижда още при кацането на летище Олбия са десетките частни самолети на милионерите, които притежават имения или отсядат на острова. Луксът се усеща най-вече по бреговете, където са акостирали стотици яхти, коя от коя по-голяма и по-хубава. Някои дори имат площадка за хеликоптер, а забелязах една четириетажна, на която си имаше паркиран такъв. Хеликоптерите хвърчат в небето над тази област постоянно, заедно с фераритата по улиците. Скъпи бутици, луксозни ресторанти … Неща, които са напълно нормални за Коста Смералда.

Както казах по-горе това е мястото за отдих на елита. Началото на развитието на областта се поставя през 60-те години, когато арабският принц Карим Ага Хан IV се удивлява от красотата на крайбрежието от борда на своята яхта. Обединявайки капитали на най-богатите си приятели, той построява там огромен туристически комплекс и множество ваканционни вили. Архитектурата и разположението на постройките идеално се вписват в насеченото скално крайбрежие и не нарушават природната хармония, а заслуга за това имат световни архитекти, избрани конкурс. Сега Коста Смералда обхваща 55 км брегова ивица с около 80 плажа и залива в североизточната част на Сардиния.

Там са едни от най-добрите голф-клубове в света и най-известните и големи яхтени пристанища. Истински рай за богатите. Разбира се за  хората, които нямат чак такива финансови възможности има достъпни хотели в средиземноморски стил и апартаменти, в които обслужването е на ниво, а красивите плажове са на една ръка разстояние. За тази част на Сардиния ви разказах в предходния си блог пост, който можете да откриете ако кликнете ТУК.

Из Коста Смералда се предлагат всички видове морски удоволствия, за които можете да се сетите – яхти, лодки и джетове под наем, водни колела, сърф, водни ски или подводно гмуркане, а „перлата“ на областта е Порто Черво.

ПОРТО ЧЕРВО

Градчето е не по-голямо от половин квадратен километър. Всички сгради са в един и същи автентичен стил  с много престижни ресторанти между тях, бутици на най-скъпите и луксозни марки като Rolex, Luis Vuitton, Dolce & Gabbana, Gucci, Prada, Armani и яхтено пристанище, където акостират луксозните яхти. В частните вили и резиденции около Порто Черво отсядат през лятото руските държавници и олигарси. Путин е пребивавал на два пъти в резиденцията на Берлускони. Тарико, собственикът на банката (и водката) „Руский стандарт“ също притежава вила на крайбрежието. Роман Абрамович многократно е забелязван да кръстосва кристалните води на Коста Смералда със своята яхта. Това е мястото, където през летните месеци хващат тен световните финансови акули, промишлени магнати, издателски босове и техните дългокраки спътнички от модните среди.

Порто Черво е статус. Статус е и да сте поканени на вечерно парти в клуба на милиардерите – Billionaire Club, където е прието да се хапва средиземноморска кухня в меню а-ла-карт от няколкостотин евро нагоре без напитките и да се пие шампанско Dom Perignon. Клубът е собственост на Флавио Бриаторе, който събира често през лятото на дискретни партита финансовия и красивия елит на света. Въобще, излежаването по плажовете не е точно това, заради което се ходи в Порто Черво. Там се показват облекла от последните модни колекции, пазарува се в скъпите бутици, купуват се бижута с диаманти на Bvlgari или De Grisogono.

Останалата част на Сардиния е много достъпна и предназначена за средностатистическия човек, който търси почивка в тих и спокоен хотел, харесва фин пясък и кристална, тюркоазена, морска вода. За нея можете да прочетете повече ТУК.

Как се стига до Сардиния и Коста Смералда? Може да достигнете до там с ферибот от Италия, но най-лесно е със самолет до летището в Олбия или това в Каляри. От България все още няма много достъпни директни полети, затова ние избрахме програма за почивка в Сардиния на тур. агенция Ekvator.bg, която е с много удобен директен чартърен полет. Оставям ви линк към нея тук: https://ekvator.bg/pochivki/italia/sardinia/4/146

За още снимки и видеа от различни дестинации, можете да ме последвате в Инстаграм от тук: blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

МАГИЧНАТА САХАРА

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]