Travel Goals: Невероятно красивата Парга в Гърция - Spring Lady

Spring Lady

Travel Goals: Невероятно красивата Парга в Гърция

Честно казано не знам как да започна разказа си. Дали, защото точно в момента, когато посетих това градче имах голяма нужда от почивка или причината е, че това беше първият ми „сблъсък“ с кристалните гръцки морета това лято, но Парга категорично ме влюби в себе си.

Това е едно от малко познатите съкровища на Йонийско море и един от най-красивите гръцки градове. Прилича ми на умален вариант на Позитано, а крайбрежният район напомня на Амалфи. По прозорците на пъстрите, накацали една над друга къщи по хълмовете, блещукат прекрасни отражения от сапфиреното море. Парга се намира в континенталната част на Гърция, но има енергия и излъчване на остров. Това живописно курортно градче се намира в областа Епир. Разположено е между буйни зелени хълмове и свежите води на Йонийско море, на около 650 километра от София и 50 км от Игуменица. Това е една от най-популярните дестинации в Западна Гърция.

Извън сезона, населението наброява само около 5000 души. За сметка на това през лятото е много оживено място, а туристите наброяват в пъти повече от местното население. Градът е популярна дестинация за гърци, англичани и други северноевропейци, така че ако ходите със сигурност ще ви направи впечатление, че няма никакви българи. И въпреки тълпите, Парга излъчва релаксираща атмосфера. Всеки изглежда да се разхлажда и наслаждава на безкрайните слънчеви лъчи край плажа или в многобойните кафенета, без да обръща внимание на хората около себе си.

Цялата околност на Парга е застроена с малки, кокетни семейни, хотелчета, които предлагат приятни стаи със спираща дъха гледка към Йонийско море. Областта е стръмна, пътищата са тесни и с много завои. Ако и вие, също като мен, не обичате да изкачвате наклони, ви съветвам за придвижване да използвате автомобила си.

Историята разказва, че през 1819 г. британският губернатор на Йонийските острови продава Парга на владетеля на Йоанина Али Паша. Тогава 4000 от местните жители бягат на о. Корфу, отнасяйки със себе си пепелта и костите на предците си и пръст от родния си град. Преди това градът е управляван от венецианци, което много личи по архитектурата на сградите. Те построяват и Кастро, живописната крепост над града, която е отворена за посещения през деня. Това е я мястото, откъдето се правят възможно най-добрите панорамни снимки.

 

Основната атракция на Парга, определено са красивите плажове.

Плажът Kryoneri се намира точно пред града, а многобройните ресторанти, кафенета и барове се простират по крайбрежната алея и продължават по пътя, водещ към замъка Кастро. От плажа съвсем спокойно може да се доплува и до малкия остров Панагия, който със своя бял параклис е едно от най-сниманите места в Гърция.

Плажът Валтос, се намира на съседния залив, на около 2-3 километра северно от Парга. Той е с много дълга и широка плажна ивица, шезлонги, бийч барове и музика. Валтос е пясъчен плаж, с кристални води и е много популярен сред младите туристи и гръцките тинейджъри.

Lichnos Beach пък е друг плаж, с доста големи размери, който се намира в непосредствена близост до Парга, но от южната й страна. Това е много спокойно място, което е подходящо за дните, в които искам спокойстие и не желая да чувам нищо друго друго, освен морските вълни.

В Парга е прието всички хора да са любезни. Направи ми впечатление изключителната приветливост на местното население, доста по-различно от гърците в Северната част на страната.

Храната е безумно вкусна, порциите големи, а цените приемливи. Освен традиционните за крайбрежните райони таверни, предлагащи пресни риби и морски дарове има и много италиански ресторанти, в които човек може да хапне невероятно вкусна пица и паста. Зърнах дори и китайски ресторант.

Там хората определено печелят от туризъм. Пристанището на града е обсипано с корабчета и лодки, предназначени за круизи до плажовете в околността и до близките острови Корфу и Лефкада.

Още много снимки и видеа от различни дестинации можете да откриете в профила ми в Инстаграм: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]