В БУКУРЕЩ САМО С МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН - Spring Lady

Spring Lady

В БУКУРЕЩ САМО С МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

Последното ми пътуване извън България се случи в самия край на 2023-та година, а дестинацията беше Букурещ, столицата на Румъния. Този град винаги е добра идея. Никак не е случайно, че го наричат „Малкия Париж“, а по Коледа се оказа още по-прекрасен. Завладяващ град на контрасти със собствено, уникално сърце и атмосфера. Останахме там за цели 3 дни и видяхме доста, но в мен остана усещането, че има още много за разглеждане, затова се надявам да се върна отново един ден в този прекрасен град. Букурещ има енергията на много модерен и дигитализиран град, въпреки класическата архитектура на сградите в централната му част. Затова и реших да се предизвикам и да прекарам цял един ден там в компанията само на мобилния си телефон. А тук ще ви разкажа за местата и заведенията, които посетихме, как ги намерихме и стигнахме до тях и как всъщност платихме разходите си за целия ден, само с помощта на мобилен телефон.

ПОДГОТОВКАТА

Разбира се, направихме си подготовка в началото на деня и планирахме няколко местенца, които ни се искаше да посетим. По принцип не обичам да правя строги програми, когато пътуваме извън България. Харесва ми просто да се шляя из улиците, за да усетя атмосферата на мястото и беше чудесно стечение на обстоятелствата, че всички места, които набелязах бяха на пешеходно разстояние в и около Стария град на Букурещ. Предварително бях запазила в телефона си няколко видеа от социалните мрежи, с места, които исках да видя, използвах също и ето този гайд: https://nomadgirl.co/bucharest-travel-guide-top-11-things-to-see-and-do/. За ориентир и навигация Google maps винаги е отличен вариант.

А колкото до плащанията, реших да тествам как работи виртуалната дебитна карта на Fibank през мобилния ми телефон. Дигитализирането на картата се случи буквално за няколко минути през приложението My Fibank, което като клиент на банката използвам от години. Прехвърлих в нея определен бюджет, който бяхме решили да изхарчим през този ден. По този начин си следяхме баланса и за първи път не надхвърлихме планираните си разходи. Навсякъде успяхме да заплатим само с леко доближаване на мобилния телефон до POS терминала, което беше много по-бързо и удобно в сравнение с класическия метод за плащане.

Но нека се върна на местата, които посетихме в Букурещ през този прекрасен ден.

СТАРИЯ ГРАД

Старият град в Букурещ се нарича още Lipscani на името на главната улица, която пресича района. Той беше начело на списъка с места, които исках да видя. По ирония на съдбата е много нов. Това е най-новият Стар град в света. Докато очарователните  сгради датират отпреди стотици години, калдъръмените улици са положени едва през 2011 г. Чудесно място, където човек може да се наслади на уютни кафенета, модерни ресторанти, прекрасни възможности за пазаруване или просто да се разходи, около красивите сгради.

По голямата част от забележителностите в Букурещ се намират именно в Стария град или на пешеходно разстояние от него. Тук е и прочутото кафене Van Gogh, което честно казано не ме впечатли много и затова няма да ви го покажа. За сметка на това се отбихме до една от най-известните книжарници в света, хапнахме в чудесен ресторант за обяд, видяхме великолепна възстановка на Ориент експрес и посетихме Сградата на филхармонията, която е най-впечатляващото нещо в града, поне за мен.

CARTURESTI CARUSEL

Това е една от най-красивите книжарници в света. Намира се именно в сърцето на Стария град на Букурещ. Помещава се в реставрирана сграда от 19-ти век (бивша банка) и сега е дом за 10 000 книги и 5 000 албума и DVD-та. И много плочи. Тази книжарница е истински рай, в който човек лесно би могъл да загуби представа за времето, ровейки се из лавиците с книги. Но поразителният интериорен дизайн е това, което очарова всички. Със своите гигантски колони, сложни мазилки, извити балкони, спирални стълби, шикозни мебели и уютни кътчета за четене, Carturesti Carusel е едно от най-инстаграмъбъл местата в града. Всъщност книжарницата стана световно известна именно чрез Instagram.

ОБЯДЪТ

След разходката из Стария град и времето прекарано в Cărturești Carusel, решихме да обядваме в един виетнамски ресторант съвсем наблизо. Може да ви се струва странно да се хапва във виетнамски ресторант в Румъния, но аз съм истински фен на тази кухня откакто преди години пътувах до Виетнам и няма как да пропусна такова място. Още повече, че оценката му в Google беше доста добра. Интериора в Toan’s не е нищо особено, персонала трудно се справя с английския, тъй като са виетнамци, но храната беше изключително вкусна и на много добри цени. Платихме сметката през мобилния ми телефон и се отправихме към следващите 2 места, които истински ме впечатлиха и ви ги препоръчвам с 2 ръце.

ФОАЙЕТО НА ХОТЕЛ THE MARMOROSCH

На 4 октомври 1883 г. Ориент Експрес започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през територията на шест държави. 140 години по-късно бивша банка именно в Стария град на Букурещ, която е превърната в хотел за 42 млн. евро, предлага пътуване във времето с Ориент Експрес.

Възстановката е във фоайето на хотела и всеки може да я види. До нея има и изключително красиво заведение и бар, които всъщност са разположени в бившия сейф на финансовото учреждение. Цялата сграда е със статут на исторически паметник и ви препоръчвам да се отбиете за по кафе, чай или коктейл. Приказно е.

СГРАДАТА НА ФИЛХАРМОНИЯТА „THE ROMANIAN ATHENAEUM“

Денят ни завърши с най-любимото ми място в Букурещ. Сградата на филхармонията е неокласическа концертна зала с купол, считана за център на румънското изкуство и култура. Мястото е изключително впечатляващо отвън, а отвътре е истинска магия с прекрасния си интериорен дизайн и стенописи.

Дизайнът му напомня за древногръцки храмове, с дорийски мрамор на приземния етаж и аудитория с 600 места, която прилича на гръцко-римски амфитеатри. На стените на голямата зала са изрисувани сцени от жизненоважни моменти от румънската история, от момента, в който император Траян завладява земята през 106 г. сл. н. е. до създаването на Велика Румъния през 1918 г. Има определени часове в различните дни, в които пускат посетители, така че ако решите да отидете, проверете това предварително онлайн. Таксата за вход е символична.

Букурещ е просто прекрасен. Ако все още не сте ходили в този интересен град, отидете и няма да съжалявате. Аз бих искала отново да имам възможност да се разходя из широките, огрени от слънце улици и площади и препълнените заведения с вкусна храна.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

КЪДЕ ДА ХАПВАМЕ В БЕЛГРАД?

ХРАНАТА В ШРИ ЛАНКА – ЗА КАКВО ДА СТЕ ПОДГОТВЕНИ?

ЙОРДАНИЯ, ВЕЛИКОЛЕПНАТА

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]