ХРАНАТА В ШРИ ЛАНКА – ЗА КАКВО ДА СТЕ ПОДГОТВЕНИ? - Spring Lady

Spring Lady

ХРАНАТА В ШРИ ЛАНКА – ЗА КАКВО ДА СТЕ ПОДГОТВЕНИ?

Шри Ланка е истинска изненада за хората, които я посещават за първи път. Зелени пейзажи, вкусна храна, останки от древни светове и интересни местни традиции. Има няколко неща за храната, които е хубаво да знаете, ако сте решили да предприемете пътуване към тази екзотична страна:

Най-важното е да пиете много вода, но само бутилирана, за да избегнете стомашни проблеми! В Шри Ланка е доста горещо. Целогодишно температурата е около 30 градуса затова е хубаво да внимавате да не се дехидратирате.

Придържайте се към местната кухня! Навсякъде из острова под един покрив умело съжителстват тай, индийска и шриланска кухня. Подправките са едно от най-големите богатства там. Задушен на пара ориз с къри се сервира задължително на обяд и вечеря. Основните къри са с риба, пилешко или свинско, но има и доста зеленчукови, дори плодови къри. Разядките също са много интересни. Повечето са на основата на настърган кокосов орех, като най-популярната и моя любима е микс от кокос, люти чушки и сок от лайм. Яде се с ориз като предястие за възбуждане на апетита.

Храната в Шри Ланка е доста люта. За мен не навсякъде е добре да се хапва, определено трябва да избирате местата, ако не сте прекалено рисков играч. Хубавото на нашата програма беше, че гидовете всеки ден ни водиха да хапваме в различни заведения, предлагащи храна на бюфет, т.е. шведска маса като в хотел с 40-50 вида ястия, салати, разядки и десерти. Цената за 1 човек беше около 7-8 долара, без ограничение в количеството, което се консумира и имаше доста варианти на нелюта храна, което си беше опция за хората, на които не им понася този вкус. Това ни спести лутане и неприятни изненади. В хотелите също имаше доста нелюти „опции“, така че ако не сте фен на лютото бързам да ви успокоя. Има какво да ядете в Шри Ланка.

Храната е много по-вкусна и натурална в сравнение със западните вериги за бързо хранене и много евтина. Натурална е и чиста от консерванти и пестициди. Мога да кажа, че определено храненето там е здравословно и много вкусно, но ако все пак се притеснявате, ви съветвам да си вземете пробиотици и да започнете да ги приемате малко преди да заминете и по време на целия си престой там. Аз лично, когато пътувам из подобни дестинации приемам GASTRO BALANCE в комбинация с COLONGIC на Bulgarbiotic. Това са специално създадени формули, които подобряват храносмилането и освобождават стомаха от излишните газове и подуването на корема. Също така предотвратява запек и нередовно прочистване на дебелото черво, което е често срещан проблем при пътуване.

Природата в Шри Ланка е благосклонна и заради постоянно високите температури ивлага, палмите и плодовите дръвчета дават реколта по 4-5 пъти годишно, което е истинско изобилие.

На закуска задължително опитайте кърт – биволско кисело мляко в глинено гърненце. Предлага се навсякъде и е удивително вкусно! Много вкусни са и т. нар. Hoppers, представляващи тестени кошнички подобни на палачинки, които могат да се консумират натурални или с яйце на око вътре. Приготвят се с оризово брашно и кокосово мляко.

Заради благодатния климат Шри Ланка разполага с изключително разнообразие от тропически плодове, а сергиите, на които се продават са красиви и цветни като фототапети. Има ги навсякъде, в селата, градовете и покрай извънградските пътища и срещу малка сума, човек може да се сдобие с най-различни плодове, всички с невероятен вкус – манго, папая, ананаси, мини банани, дурвесна ябълка и много други.

Кралският кокосов орех е на изключителна почит. Оранжев е и се различава от обикновения по цвета, вкуса и състава. По-сладък е и местните го наричат „жива аптека“, защото пречиства организма и лекува много заболявания. „Кралската“ кокосова вода е била използвана от древни времена като аюрведа лек.

Невероятно е и изобилието от плодови сокове. Местните пият сок от маракуя, манго, папая, авокадо. Слагат плодовете в шейкъра и добавят съвсем мало вода и палмова захар. Вкусът е невероятен. Има и варианти с добавен кърт (биволското кисело мляко). Наричат се ласи и също са много вкусни. Съветвам да опитате и двата варианта, защото са божествени. Не мога да преценя кой ми допада повече.

Бъдете смели и не се колебайте да отидете, защото Шри Ланка е прекрасна! Оставям ви препратки към другите 2 мои статии за тази дестинация, в които разказвам подробно за преживяванията си там:

ШРИ ЛАНКА – ДОСТЪПНАТА ЕКЗОТИКА

ШРИ ЛАНКА ИЗЪН КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ

Оставям ви линк към предложенията, които има агенцията, с която пътувахме: https://ekvator.bg/pochivki/shri-lanka/35

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА, КОЯТО ВИНАГИ ВЗЕМАМ С МЕН НА ПЪТ

ЧЕРВЕНАТА ПУСТИНЯ УАДИ РУМ – ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

ЙОРДАНИЯ, ВЕЛИКОЛЕПНАТА

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]