ШРИ ЛАНКА ИЗЪН КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ - Spring Lady

Spring Lady

ШРИ ЛАНКА ИЗЪН КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ

В предишната статия ви разказах някои основни неща за великолепната Шри Ланка – каква е природата, храната, хората, климата, плажовете … Ако сте я пропуснали, можете да я откриете в този линк: Шри Ланка – достъпната екзотика.

В този разказ ще споделя информация за обиколната ни програма, забележителностите, до които се докоснахме и какви впечатления оставиха те в мен. Както споделих в другата статия ние пътувахме до Шри Ланка с агенцията, с която много често пътуваме. Това е Ekvator.bg. Имаха много хубава оферта за обиколна програма с няколко дни почивка на брега на океана с директен чартърен полет. Настаняването навсякъде беше в много приятни хотели, храната беше чудесна, автобусът беше перфектен, гидовете бяха на ниво, въобще много съм доволна от всичко и препоръчвам агенцията с две ръце.

Ето и местата, които посетихме заедно с тях:

НАЦИОНАЛНИЯТ ПАРК ЯЛА

Това място беше първото, към което се отправихме след кацането на шриланска земя и настаняването в първия хотел по програмата ни. „Яла” е един от 26-те природни резервата в Шри Ланка и един от 16-те достъпни за посетители. Разположен е в югоизточната част на острова и заема 1268 кв. км площ от две провинции – Хамбантота и Монарагала. Ние бяхме в Хамбантота. Разделен е на пет зони, в две от които посетителите са добре дошли. В останалите три се допускат само изследователи и професионални фотографи. Над 650 000 туристи посещават Яла годишно. Най-подходящото време за това е между февруари и юли, когато нивото на водата в парка е ниско и това извежда животните на открито. Туровете са или сутрин рано, или привечер. Нашият беше в късния следобяд.

Днес „Яла“ е дом на 44 вида бозайници, 215 птици, 46 влечуги и 52 вида пеперуди и т.н. В резервата се наблюдава най-голямата популация на леопард (Panthera pardus kotiya) – ендемичен вид за Шри Ланка, цейлонски слон, воден бивол, дива свиня, мечка ленивец, бенгалски варан и много други представители на фауната. Реките, блатата и езерата са обсипани с лотоси и надвесени над тях различни видове мангрови дървета. Всичко описано до тук е добро основание резерватът да бъде посетен. Турът трае около 3 часа, като навсякъде видяхме много от гореспоменатите животни – слонове, алигатори, хиляди маймуни, прекрасни птички, биволи, варани и други, но няма да ви лъжа, не видяхме леопарди. Обясниха ни, че това е най-добре криещото се животно и предполагам харесва да обитава частите от резервата, които не допускат туристи.

ЕЛА, НУВАРА ЕЛИА И ЧАЕНИТЕ ПЛАНТАЦИИ

На следващия ден станахме рано и се отправихме към областта Ела, градчето Нувара Елиа и Damro Tea, най-старата чаена плантация в Шри Ланка. Ела е една от най-красивите области в страната. Планинска е, изключително зелена, а спиращите дъха гледки са буквално зад всеки ъгъл. Имаме достатъчно време да им се насладим, тъй като автобусът бавно криволичи по тесния завоест път. Най-известният град в областта Ела е съвсем логично Ела. От него може да се хване световноизвестното влакче за Нувара Елиа, от което са снимани всички онези безкрайно красиви кадри и видеа в социалните мрежи. Ние не успяхме, но смятам, че това, което видяхме от автобуса също си заслужаваше.

Ела

Изминахме малко километри за много време, придвижването е доста бавно заради многото завои, а следващата ни спирка беше Нувара Елиа, любимото място на английските колонизатори. До ден днешен градът си е останал с енергията и излъчването на Англия. Дори го наричат „Малката Англия“, заради островърхите покриви на сградите и англиканската си църква. Мястото няма нищо общо с облика на Шри Ланка като цяло. Усеща се повече като Европа, сградите, улиците, игрищата, улиците, всичко е европейско, само хората са местни. Много е красиво и интересно и за мен е задължителна спирка при обиколка на Шри Ланка! Изключително колоритен град! Би било чудесно, ако имахме нощувка в него, но за съжаление програмата ни включваше само няколко часа в Нувара Елиа. Имайте предвид, че е хладно, тъй като се намира високо в планината, затова си пригответе яке.

След разходката и обядът ни се отправихме към най-старата чаена плантация в Шри Ланка. Пътят до там и след това е едно от най-красивите неща, които съм виждала. Пътят се промушва през стръмни склонове, които сякаш никога няма да свършат. Целите отгоре до долу са покрити с прилежно подстригани и подредени в безкрайни редици храсти чай, които изглеждат повече като мек килим отколкото като растителност. Изумително красиво е! Пътуваме из тази зелена красота, която не искам никога да свършва и след около час пристигаме в Damro Tea, най-старата чаена плантация и фабрика за чай в страната. Любезните домакини ни развеждат из мястото и ни разказват за начина на отглеждане и производство на най-известния чай в света – цейлонския чай.

Той е с изключително мек и приятен вкус. Предлага се в 4 разновидности – черен, който е с най-високо съдържание на кофеин, зелен – с по-малко съдържание на кофеин, сребърен и златен, които не съдържат никакъв кофеин. Всички те се произвеждат от едно и също растение и се различават по начина, по който се сушат и обработват листата. А след подробната информация, която получаваме, пазаруването и дегустацията на чай от първоизточника, по същия вълшебен път се отправяме към втория по големина град в страната – Канди или Кенди, среща се и по двата начина.

КАНДИ

Древната кралска столица на Шри Ланка, свещено място за будистката вяра и обект на световно културно наследство. Канди е вторият по големина град след Коломбо, скрит е зад планини и джунгли и над 200 години е давал успешен отпор на три колонизатора. Настаняваме се в прекрасен хотел, разположен във високите части на града, а в краката ни е целия Канди. Тук прекарахме 2 дни, защото забележителностите са много. В миналото името му се свързвало с представата за разкош и великолепие. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва – Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Шри Далада Малигава /Sri Dalada Maligawa/, който е най-святото място за будисти от цял свят. Историята разказва, че когато Буда е починал е бил кремиран, а след кремацията, единственото, което е останало от него в прахта е един зъб. Зъбът на Буда е най-свещената реликва в будизма и съм изключително щастлива, че успяхме да я зърнем с очите си. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и най-висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над страната. В днешно време всеки може да го посети, само трябва да има търпение, защото опашките са големи. Изваждат го точно в 18 часа и тогава желаещите могат да му се поклонят. Атмосферата в храма е магична. Едно особено омиротворение струи в залата за поклонение, въпреки, че е претъпкана. На фона на приглушена светлина върху дълга маса поклонници полагат букети от лотоси и жасмин – феерия от нежни цветове и аромати.

Разходихме се из улиците в центъра на Канди, което беше доста сериозен сблъсък с различната култура на големите гардове из тези географски ширини и определено интересно изживяване. Отидохме до пазара, където видяхме може би най-отрупаните сергии с плодове в света и най-богатите магазинчета за подправки. Взехме си още чай, който е на чувствително по-добри цени в сравнение с фабриката Damro tea, така че имайте го предвид при вашия шопинг. Купихме си натурални ванилени шушулки, екстракт от ванилия и канелени пръчици, които ухаят от метри. Въобще, ако сте фенове на подправките – там е Рая им. Пазарете се, това е практика в Шри Ланка.

Едно от нещата, които най-много ме впечатлиха в Канди е най-голямата в страната Кралска ботаническа градина. Разполага с над 4000 вида растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световно известни личности дървета. Там може да се види например желязното дърво, посадено от руския цар Николай II през 1891 г. Но най-впечатляващото, поне за мен бяха т. нар. “Palms boulevards”, палмовите булеварди, които представляват красиви алея, със стотици палми от двете им страни. Изключително красиви са, само можете да се убедите от снимките по-долу. Тъй като времето е доста ограничено, а градината е огромна и местата за снимки са много, ви съветвам още на входа на градината да си вземете карта, по която лесно ще се ориентирате. Палмовите булеварди са обозначени на нея и са лесно откриваеми. След Канди се отправихме към Дамбула, където имахме 2 нощувки в много приятен хотел, а целта беше да посетим Златния храм, най-големия пещерен будистки храм, Сигирия, която е най-известната забележителност в Шри Ланка. Посетихме и Полонарува, средновековната столица на държавата.

ЗЛАТНИЯТ ХРАМ В ДАМБУЛА

Удивителен храмов комплекс от 5 скални храма, датиращи от I-ви в.пр.н.е. Най-големият и най-добре запазеният в Шри Ланка. Прекрасно място, на мен лично много ми хареса! В основата на хълма ни посрещна най-голямото седнало позлатено изображение на Буда в региона, а по стръмна пътека, в компанията на дружелюбни маймуни, се изкачихме до издълбаните в скалите храмове. В тях има 153 статуи, които включват 3 статуи на крале, 4 – на други божества, като Вишну и Ганеша а останалите са на Буда. Стените и таваните на пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири /Rangiri/, в превод Златната скала.

СИГИРИЯ

Както казах по-горе Сигирия е най-известната забележителност в Шри Ланка, позната още като Лъвската скала заради огромните лъвски лапи, които ограждат стълбата към двореца на върха. Тя е първото нещо, което излиза като „must visit” във всеки травъл пътеводител за тази държава. Някои дори я смятат за осмото чудо на света и има защо – 200-метрова скала, отгоре на която е имало крепост, за която аз лично нямам обяснение как е била построена. Честно казано ми се вижда невъзможно. Отправихме се към Сигирия рано, още в 6 сутринта, за да избегнем жегата и стълпотворението на хора. Към върха ни повеждат 1200 стъпала, а до самия връх се стига по тясна стълба, която минава между лапите, тялото и главата на огромен лъв, изсечен в скалата, от който до днес са се запазили единствено лапите. Изкачването на Сигирия не е много лесно, предвид голямата влажност на въздуха, но си заслужава и в никакъв случай не го пропускайте. Някаква приятна магия витае „там горе“, а 360 градусовата гледка е наистина впечатляваща.

Според историческите данни скалата била населявана от хора в древните времена. В 5-то столетие преди нашата ера там започнали да се издигат планински манастири, просечени с множество тунели и пещери. Всички те служели като надеждно скривалище за своите обитатели. Строителството на крепостите, разположени по най-горните части на скалата се извършило по време на управлението на краля отцеубиец Касап (477-495). Той построил дворец на върха на скалата, а според историята крал Дхарусен бил зазидан жив в стената от собствения си син Касап, който превзел трона, принадлежащ на другия син на краля – Могаллан. За да избегне сигурната си смърт, Могаллан избягал в Индия, където се заел със събирането на армия против вероломния си брат. Касап се боял и затова построил дворец с крепост високо в планината Сигирия. Скоро Могаллан обявил война на Касап и след като удържал победа, върнал статута на скалата като манастирски комплекс. В крайна сметка скалата не успява да спаси своя крал, но успява да запази древната сингалска култура до днес.

ПОЛОНАРУВА

Следващото място, което посетихме беше Полонарува, древната столица на Шри Ланка, която в течение на много години е била резиденция на владетелите на страната. Място, което е сякаш е „от друг сват“ изключително автентично и различно от всичко друго, което видяхме в страната. Някогашната столица е смятана за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка, а красотата й е призната от всеки, който е имал удоволствието да се изправи пред тези удивително запазени древни постройки. 

ПИНАВАЛА И НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРИЮТ ЗА СЛОНОВЕ

На следващия ден тръгваме за Пинавала, за да посетим най-големия приют за слонове в света. Създаден е през 1975 година като приют за изоставени и ранени слончета, днес мястото наподобява голямо семейство и броят на слоновете надвишава 40. Това преживяване не може да бъде пропуснато! Най-подходящото време за посещение са часовете, когато слоновете се хранят или се къпят в близката река. Ние имахме късмета да ги „хванем“ точно, когато се къпеха в реката и изживяването беше прекрасно. Дори срещнахме няколко от тях да крачат по близките улици между хората и магазините. Това е Шри Ланка. Автентична и интересна и много различна от нас държава.

Пътешествието ни завърши с няколкодневна почивка на брега на океана в чудесен хотел в Ахунгала, разположен на огромен няколкокилометров плаж с фин пясък и чудесен топъл океан. Отдадохме се на чудесна почивка след пъстрите забележителности, които видяхме във вътрешността на страната.

Като цяло моят съвет към всички, които се чудят дали да изберат Шри Ланка за следващото си пътуване е следното. Ако сте по-приключенски настроени, обичате да се докосвате до различни култури, хора и вкусове от европейските, изберете обиколен тур в комбинация с почивка край океана. Ако обаче не се чувствате добре сред по-бедна обстановка и Дубай и Монако са критерият ви за добро прекарване, изберете просто почивка край океана и няма да съжалявате. Както казах ризортите в Шри Ланка са много добри, а обслужването е както навсякъде в Азия на изключително ниво! Оставям ви линк към предложенията, които има агенцията, с която пътувахме. Ще откриете идеи и за двата варианта на пътуване: https://ekvator.bg/pochivki/shri-lanka/35

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ШРИ ЛАНКА – ДОСТЪПНАТА ЕКЗОТИКА

ЧЕРВЕНАТА ПУСТИНЯ УАДИ РУМ – ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

ЙОРДАНИЯ, ВЕЛИКОЛЕПНАТА

БАЛАТ, ЦВЕТНИЯТ КВАРТАЛ НА ИСТАНБУЛ

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]