ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ? - Spring Lady

Spring Lady

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

Малка. Изящна. Деликатна. Великолепна. Португалия е символ на величието на някогашната колониална сила. Скътана между Атлантическия океан от едната страна и внушителната територия на Испания от другата, страната разкрива топлия си блясък веднага щом чужденецът стъпи на тази земя.

Признавам, че никога не бях ходила в така модерна и така старомодна страна едновременно. Обходих девет нейни града и села край Лисабон и на север от него – чак до Порто. Усетих атмосферата й, духа й, традициите и енергията й и съм очарована. Бих се връщала отново и отново в тази толкова цветна, подредена и устроена държава.

Манастира Баталя

Но нека първо разкажа как пътувахме до Португалия в детайли. Прекарахме там 1 седмица, като използвахме туристическа агенция, защото имаха много добра оферта за самолетни билети + 7 нощувки в самия Лисабон. Агенцията е Ekvator.bg пътувала съм с тях в Египет, Сицилия, Тунис, Сардиния и сега Португалия и винаги всичко е било на топ ниво!  Половината от времето го използвахме, за преоткриване на Лисабон, а останалата, за да обикаляме останалата част на страната. Посетихме Порто, Синтра, Кашкаиш, Ещорил, най-западната точка на Европа – Кабо да рока, манастира Баталя, духовното средище Фатима, Назаре, където се образуват най-големите вълни за сърф в света – 25-26 метра и малкото средновековно градче Обидуш. За тези обиколки използвахме програмата, която ни предложи агенцията. Понякога имам нужда просто да се натоваря на автобуса и да ме закарат до съответното градче, без да се занимавам с рент- а-кари, влакове, билети и проучване. Това му е хубавото на пътуването с агенция – не се затормозявам с организацията на тези неща. А най-хубавото е присъствието на гидът. Толкова много интересни неща научих от нашата водачка Елена, сигурна съм, че никога нямаше да открия тази информация и любопитни факти за местата в интернет пространството. Супер доволна съм, заредена и ще се опитам да пресъздам това усещане и на вас.

ПЛОЧКИТЕ АЗУЛЕЖУ

Ако има декоративен елемент, който е „запазена марка“ и не може да бъде избегнат в Португалия, това определено са гланцираните керамични плочки азулежу. Дълбоко вкоренени в историята и културата на страната, те са буквално навсякъде – по представителни сгради, домовете на обикновените хора, църквите, заведенията и дори в ж.п. и метростанциите. Историята им датира още от 13 век, когато маврите нахлуват в земите, които днес представляват Испания и Португалия, оставяйки след себе си ярки следи от своите култура и изкуство. Именно те въвеждат техниката за изработването на тези плочки. Думата „азулежу“ има арабски произход и означава „малък полиран камък“.

Плочките азулежу в Порто

Първоначално са изобразявали простички геометрични фигури, но в последствие този занаят се развива до забележителните изображения, които могат да бъдат видени по фасадите на сградите днес. Като тези тук, които изглеждат като съвършени рисунки, но ако се вгледате ще установите, че са направени от съвсем малки керамични плочки.

ХРАНАТА

Любимата местна риба е треска, или както я наричат – бакаляу. Твърдят, че за всеки ден от годината имат различна рецепта за приготвянето й, като най-често се сервира с картофи, подправки и чесън и става много вкусна. Препоръчвам ви да я опитате в т. нар. lagareiro style, както и октоподът, приготвен по този начин. Великолепни са.

Това, което ми направи впечатление, е че португалците нямат много заведения за улична храна. Трябва да седнеш и да я усетиш. Вкусът и начинът, по който ти я поднасят, са по-важни, отколкото как изглежда интериорът на заведението. Има, разбира се, и модерни места, но в повечето имаш чувството, че времето е застинало преди години.

ВИНОТО ПОРТ УАЙН

Когато португалците започват да изнасят вината си основно към Англия, на бъчвите е пишело Порто (пристанището от където тръгват) и отдолу wine (вино). Затова всички португалски вина първоначално са наричани Порто Уайн. След това се разделят на сухи и сладки, за сухите си остава названието Порто, а за сладките Портвайн. Второто се сервира в малки чашки от по 50 мл, тъй като е силно концентрирано и повече напомня на ликьор. Причината е, че в процеса на ферментация производителите на Портвайн добавят бренди в съотношение 1:5, като по този начин пресичат разграждането на захарта и превръщането й в алкохол. Така напитката остава сладка, но с по-високо съдържание на алкохол – около 19,5% и 8-9% захарност. Има няколко вида Портвайн. След 5-6 години зреене, една част от виното се източва, сипва се в бутилки и навлиза в търговската мрежа под названието руби, плътно, но свежо, със силно плодов вкус вино, но със същата висока захарност и % алкохол. Това е младият портвайн. Останалата част от виното се оставя да зрее още 10 години, след което се пуска в търговската мрежа в категория тауни – бистро вино с кафеникаво-жълтеникав оттенък и вкус наподобяващ коняк. Най-старият, отлежал и скъп порт уайн може да се срещне на пазара в категория резерва.

КОРКЪТ

Покрай производството на вино в Порто се произвежда и много корк. За туристите се продават всякакви неща, изработени от този материал – портфейли, бижута, какви ли не сувенири. И някои от тях са декорирани с азулежу.

ХОРАТА

Португалците са топли и темпераментни. Изключително толерантни към раси и различия у хората. Много са привързани към семейството си. Събират се всеки уикенд на големи обеди и вечери. И към непознатите се отнасят много приятелски и топло.

ЛИСАБОН

Прекрасен град – живописен, надиплен елегантно върху седем хълма с поглед към безбрежната синя шир на устието на река Тежу, там където тя среща Атлантическия океан. Много стар град,  около 4 века по-стар от Рим. Още финикийците са търгували по тези земи, а Цезар го прави столица на провинцията. По времето на маврите процъфтява и стига апогея си при завладяването на Новия свят, като се превръща в основен търговски център. Голямото земетресение през 1775 г. почти срива Лисабон със земята, тъй като е с магнитут около 9 по Рихтер.

След него на португалците им се налага да изградят града на ново, придавайки му днешния цветен и привлекателен вид. Ретротрамваи, малки площадчета, кварталът Алфама, с тесните му криволичещи улички сред живописни фасади и Манастирът Жеронимуш са места в Лисабон, които не бива да се пропускат. Градът е много човешки, без излишна напудреност, красив, цветен, жив и много чист.

ПОРТО

Порто от своя страна е по-малко познатият град на север и втори по големина в Португалия. Богатата му история е оставила огромно наследство в архитектура, култура, начин на живот. Град изпъстрен с гранитни крепости, стари сгради и скрити барокови съкровища. В същото време много живописен, красив, жив, уютен и домашно приветлив с просторите, опънати на самата улицата.

Най-популярното място в Порто определено е крайречната зона, наречена Рибейра. Градът е разположен на хълмове и до нея се стига по тесни калдаръмени улички с магазинчета, в които артисти продават свои произведения. Докато се разхождаш, пред очите ти постепенно се разкрива гледката към реката и към известния мост Дом Луиш, строен по проект на Густав Айфел, а по водите й плават баркуш рабелош – лодките, които някога са пренасяли порто.

По-авантюристично настроените като нас минават по високата част на моста и се наслаждават на прекрасната гледка към града и към хълма отгоре. От едната страна е Порто, от другата – градчето Вила Нова джи Гая, където се произвежда Портвайн.  

СИНТРА

Приказка на живо. Магическо място. Красотата му е изумителна. Уникално като атмосфера и преживяване, красив пейзаж, дворци на всеки ъгъл, които могат да предизвикат възторг и у най-смелите архитекти и конструктори, а най-хубавото е че всички те са напълно различни един от друг, сякаш там са си дали среща най-добрите творци, за да си направят състезание по творческа фантазия.

Кинта да Регалейра

Паласио Насионал в центъра на Синтра има една от най-красивите зали с азулежи. Това е най-старият дворец в Португалия. Паласио да Пена е впечатляващ. Средновековен манастир превърнат в дворец, в който среща са си дали всички възможни елементи, цветове, форми и декорации и всякакви архитектурни хрумки някога.

За мен лично най-впечатляващ от всички е Кинта да Регалейра. Най-драматичният дворец в Синтра. Готическо-романтично-стил, красиви фонтани, неочаквани водопади, пищни градини с растения от цял свят: палми, бамбук, магнолии, корк и пр. И като кулминация на всичко – цилиндричната спираловидна стълба за ритуално посрещане. Не го пропускайте!

КАБО ДА РОКА

Съвсем близо до Синтра се намира и Кабо да рока, ветровитият „край на света“ или най-западната част на Европа и Евразия (огромната суша, която се формира от континентите Европа и Азия). Мястото е много ветровито, почти през цялото време на годината, но въпреки това е доста посещавана дестинация и си заслужава да се види. Издигнато е на 150 метрови скали, гледките са просто зашеметяващи и никакъв фотоапаратът не може напълно да улови тяхното величие.

ФАТИМА

На път за Порто се отбиваме до Фатима. Може би един от най-мистериозните градове не само в Португалия, но и в Европа. Дълги години за градчето не се е знаело нищо, освен че местните жители отглеждали овце. До датата 13 май 1917, когато Света Богородица се явява на 3 местни дечица – Лучия и двамата й братовчеди, за да им разкрие 3 тайни. Първата е за това как изглежда Адът, втората е предсказание за Втората Световна война и сформирането на СССР, а третата е за атентат срещу Папата. Мълвата се разпространява бързо.

Мястото постепенно се оформя като свято и с целебна енергия, а от години във Фатима идват хора от цял свят с надеждата да бъдат излекувани или пък да се сбъднат най-съкровените им мечти. Площадът там е наистина огромен, като това е третото по популярност духовно средище в католическия свят. По време на официални празници и чествания той събира близо 1 000 000 богомолци. На мястото на малкия параклис, където някога се е явявала Богородица е изграден впечатляващ архитектурен комплекс с катедрала, която съперничи по размер на „Свети Петър“ в Рим. Гъмжило от хора. Всеки с мъката си. В пълна тишина. В покорство. В молитва. Красиво и много омиротворено място, което си заслужава да се посети.

НАЗАРЕ

Назаре е кокетен морски курорт за средната класа португалци, с изключително красиви и просторни пясъчни плажове. Старият му град е „кацнал“ на 200 метрови скали, от които се разкриват спиращи дъха гледки към безкрайната шир на океана. Градчето е много симпатично, бяло, с малки улички и заведения с прясна морска храна, но това, с което е най-известно са сърфистите. Едно от най-популярните средища на почитателите на този спорт, тъй като именно в Назаре се образуват най-високите вълни в Света. Тук е мястото, където през май 2022 г. е поставен световния рекорд за най-високата „яхната“ вълна – цели 26 метра. Прекрасно градче, със собствена ала сърф-реге атмосфера, което е много ценно да се види.

ОБИДУШ

Градче в мавритански замък, който крал през XIII век дарил на съпругата си като сватбен подарък. С крепостни стени, огромни порти, сгради на по 1000 години, тесни улички. Всичко, което е нужно, за да се почувства човек като в средновековна приказка. От онези местенца, които са супер оживени през деня и утихват привечер, като показват на последните си посетители като нас, истинския си чар. Разкошно местенце, не можах да преценя на кой филм ми напомня повече, дали на Властелинът на пръстените или на Игра на тронове, но във всички случаи е великолепно и ви препоръчвам да му отделите час-два от пътешествието си.

За времето, което прекарах в Португалия успях да усетя бляна на тази прекрасна държава, потопих се в историите й, спечели ме любовта към живота на местните хора, които изразяват благодарност за всичко, неспирайки да се усмихват. И за финал искам да благодаря на тур. агенция Екватор и на съдбата си, че имах възможността да се насладя на дискретната красота на тази изумителна страна!

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

В ПОДКРЕПА НА ПРИРОДАТА И БЪЛГАРСКИТЕ СОРТОВЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

МАГИЧНАТА САХАРА

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]