Дананг, Виетнам. Един туристически Рай - Spring Lady

Spring Lady

Дананг, Виетнам. Един туристически Рай

Ще започна от там, че нямах търпение да замина, въпреки че нямах никаква информация за страната, бита и културата на населението. Единствените две неща, които знаех за Дананг, бяха, че има плажове и че Golden Bridge, най-сниманото място в Инстаграм през 2018-та година се намира там. Но вътрешно бях сигурна, че това пътуване ще се превърне в прекрасно приключение за мен и ще имам мнооого поводи за вълнуващи разкази.

Дананг е разположен в централен Виетнам и с населението си от около 1 000 000 човека се нарежда като четвърти по големина град в страната. Има пристанище и чисто ново, много приветливо и организирано летище (Danang International Airport), което се намира в непосредствена близост до града, т.е. не ни бяха нужни сложни трансфери, за да стигнем до хотела си. Най-лесният начин, по-който се стига до Дананг от София е с полет на Qatar airways, който трае около 10 часа (4 часа до Доха и след това още 6 до Дананг).

Първото нещо, което ми направи впечатление е чистотата в града. Навсякъде е безкрайно чисто и подредено. Зеленината и архитектурата много ми напомниха на Тайланд, но за разлика от там по улиците в Дананг няма боклуци, прах и неприятни миризми. Навсякъде ухае на море и свежест. Именно заради това и градът е обявен за най-добрият за живеене във Виетнам. Освен това Да Нанг е не само най-чистият град във Виетнам, но и един от 20-те най-чисти в света. Според „Файненшъл Таймс” тук са осъществени най-успешните в цял Виетнам инвестиции в опазването на околната среда и в инфраструктурни обекти.

Хората са образовани, приветливи и сърдечни. Супермили човечета,, които ако си турист те гледат като Бог. Доста от тях знаят английски, но имат проблем с произношенито и трудно им се разбира. Придвижват се предимно с моторчета и скутери, което първоначално ми създаде усещане за хаос, но след като прекарах няколко дни там, установих, че това е един вид организиран хаос, в който липсваха викове, нерви и катастрофи. Улиците и тротоарите в Дананг са широки, правени с размах, перспектива и вкус, както и цялото градско оформление.

Супержив град, който оставя усещане за една приятна лудница. Половината хора „летят“ в огромен поток по улиците с малки моторчета. На едно моторче например се беше побрало четиричленно семейство. На друго виетнамец крепеше чувал. На трето друг превозваше цяла врата. Единственото, което не ми хареса беше, че  във Виетнам пешеходната пътека за нищо я нямат. Ако държиш да пресечеш се втурваш тичешком и се надяваш  някой да спре.

Както ви казах малко по-горе, градът е популярен със своите плажове и мостове. Освен това е заобиколен с истинска огърлица от исторически перли под закрилата на ЮНЕСКО – бившата виетнамска столица Хюе, старинното средище на търговци и занаятчии Хой Ан, сърцето на древната индуистка култура Чампа – Ми Шон.

Виетнам е страна с голяма история. Будистките им храмове и пагоди са много красиви и интересни, а за разглеждането им не се плаща. Имаше само едни дискретни кутии, в които можеш да оставиш пари по твоя преценка.

Hoi An

   

Най-популярният плаж е My Khe (Ми Ке). Пясъчната му ивица е широка и просторна, с дължина над 6 км, а най-добре може да се види от покрива на някой от многоборйните високи хотели, построени по крайбрежния булевард на града. Аз бях отседнала във Four Point by Sheraton, който е съвсем нов, 36 етажен, 5 звезден хотел. Мястото разполага с огромен басейн, кафе и ресторант на покрива си, от където се разкрива 360 градусова гледка към крайбрежния булевард и целия град.

Four Point by Sheraton, Da Nang
Four Point by Sheraton, Da Nang

Плажната ивица се простира по пълната дължина на Дананг и достига чак до Хой Ан. Заради широките и дългите си плажове, градът съвсем заслужено е спечелил славата си на туристически Рай. Особено южните околия, където едни от най-известните хотелски вериги в света са посторили чисто нови и великолепни ризорти, снабдени с огромни басейни и частни плажове.

Един от тях е Sheraton Grand Danang Resort, който освен с хостването на световни лидери като Путин и Тръмп, се е прославил и с най-дългия инфинити басейн във Виетнам.

Sheraton Grand Da Nang Resort
Sheraton Grand Da Nang Resort

Температурите в началото на март варираха от 21-22 градуса вечерно време до 30 градуса през деня. Това, което ми направи силно впечатление беше липсата на досадната тропическа влага. Климатът там е много благоприятен и би се харесал на абсолютно всеки българин. Най-хубавото време за почивка или екскурзия е в периода януари – май. А ако сте запалени сърфисти бихте могли да посетите Дананг през есента – от септември до декември, когато се образуват големи вълни и градът посреща хиляди фенове на този спорт.

Дананг е много прославен и с оригиналните си мостове. Набрал най-много популярност в последните 2 години е Golden Bridge, който се намира в Ba Na Hills, в покрайнините на града и бе обявен за „the most instagramable place in the world” през 2018-та година. За него обаче възнамерявам съвсем скоро да отделя самостоятелен пост.

Golden Bridge, Ba Na Hills, Da Nang

През 2009-та година е завършен Dragon Bridge, най-дългият и най-атрактивният мост във Виетнам, който се намира в самия център на Дананг. През него се вие огромен дракон, който умее да прави и шоу при специални случаи – всяка вечер точно в 21 часа, пръска от устата си вода или бълва огън. Най-ефектен е вечер, когато е осветяван в постоянно преливащи се и променящи се цветове – от жълто през зелено, синьо, червено и обратно. Ние се качихме на едно от корабчетата-ресторанти, с които местните хора развеждат турситите по реката и освен, че се насладих на нощен Дананг с красивите си мостове по течението на реката, хапнах и вкусна вечеря.

Едни от най-големите забележителности в Дананг са Marble Mountains или Мраморните планини. Те са група от пет хълма, съставени от варовик и мрамор, а всяка от тях символизира по един от 5-те елемента метал, дърво, вода, огън и земя. Намират се в крайбрежната зона, на около 9 км южно от Дананг, а местноста е прославена с производството и търговията на каменни скулптури.

Marble Mountains, Da Nang, Vietnam

  

Marble Mountains са свещенни земи за виетнамците, които крият и много история. Това, което не знаех до този момент е, че именно в Дананг са били позиционирани най-многобройните американски военни части в периода на войната със САЩ. На тях им е било забранено  да нападат свещенните планини, които с множеството си пещери и храмове са служили за укривне на местното население и лекуване на ранените виетнамски войници.

Има и будистки светилища и места за поклонение, вдълбани в планините, които са много посещаван духовен обект. 

Marble Mountains, Da Nang, Vietnam

https://www.instagram.com/p/Bu7G0ZYBPhA/

Много неща и то само хубави си заслужава да бъдат казани за виетнамската кухня и храната в Дананг, която се води една от най-здравословните в цял свят. Спомням си, че като казах, че тръгвам за Виетнам, всички реагираха притеснено. „Е какво ще ядете там? Буболечки!“ Не е вярно! Там съм яла най-хубавата храна! Морски дарове, риби, салати, а виетнамската палачинката и сосовете, които сервират са ми любими! Има и много вкусни плодове. Мангото е просто невероятно! Във Виетнам сервират и едно от най-хубавите кафета, които съм опитвала – coconut coffee. Прави се с еспресо и кокосова сметана. Супер вкусно! Но в почти всичко слагат джинджифили и кориандър. Дори и в някои коктейли слагат джинджър, така че ако не понасяте вкуса му, трудно ще харесате храната в тази държава.

Нощният живот и баровете са разположени по последните етажи на хубавите хотели, така че ако си търсите такива забавления вдигнете погледа си нагоре.

Дананг е съчетание от богатство на древните храмове и традиционните пазари с лъскави нови сгради и оживен трафик. Едно е сигурно – невероятната енергия на града ще ви спечели и ще ви кара да се завръщате.

FOLLOW ME ON INSTAGRAM: @blagomira.springlady 

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM: @blagomira.springlady 

https://www.blagomiravasileva.com/2018/05/06/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4-%D1%87%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B3-%D0%BC%D0%B0%D0%B9/

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]