Travel goals: При жените жирафи – Spring Lady

Spring Lady

Travel goals: При жените жирафи

„Жените Жирафи“ са нещо, за което искам да разкажа в блога отдавна, но все не намирам време. Те са моят сблъсък с крайностите на цивилизования свят. Те и начинът, по който живеят, напълно опустошиха, безвъзвратно и завинаги, всякакви мои разсъждения относно това, че ние, българите живеем в мизеря. Напротив, когато отидох в селото им, място, където не съм си и представяла, че ще стъпи кракът ми, разбрах, че в София си живея 7 звезден живот, в сравнение със съществуването на тези жени.

Ще започна отначало. Жени Жирафи има само на 3 места в света – в Мианмар (бившата Бирма), в Северен Тайланд и в Африка. Тези, които посетих аз са племето падонг и се намират в горите тилилейски в близост до границата на Северен Тайланд и Мианмар. Ако се чудите как ми е хрумнало да отида в селото им, ще ви отговоря: Ами, не ми е хрумвало. Дори не съм предполагала, че някога през живота си ще отида на такова място. Идеята беше породена от любопитството на колегите ми журналисти, с които пътувахме до северен Тайланд през месец март. За което им благодаря! Нямaше да натрупам толкова интересни впечатления и опит, ако не бяха те.

И така да се върна на това как се стига до такова затънтено място? Не е сложно. Качвате се на полет на Qatar airways до Чианг Май в Северен Тайланд (ако искате да прочетете статията ми за този град, кликнете тук), наемате кола, пътувате около 1 час с нея в посока Чианг Рай, където обезателно трябва да посетите Белият храм (разказът ми за него можете да октриете тук) и след около още час сте при тях. Селището им е обособено като туристическо и за да се влезе се плаща вход.

Спомням си емоциите от първоначалния сблъсък с това място и тези жени. Пристъпвам аз, плахо по един дървен мост и си мисля „оххх сегааа, какво правя тук в тази дивотия, племеее, комари, гора в Тайланд иии жении, пък и жирафиии“ 😀 Тези притеснения изчезнаха на секундата след като пред очите ми се появи първата от тях. Приветливо ми се усмихна, а погледът й беше мил и доброжелателен. Стоеше пред дървената си къща на подпори и като всички останали жени жирафи в селото, тъчеше цветен шал на своя първобитен стан.

Корените на племето падонг всъщност идват от Бирма, от където бягат по време на Гражданската война и със статут на бежанци се заселват в Северен Тайланд. Тайландското правителство предлага на Жените жирафи срещу заплащане да заживеят в това туристическо село, където да могат да бъдат видяни от хора от цял свят. Другите начини, чрез които падонг изкарват прехраната си са продажба на ръчно тъканите от тях шалове, статуетки и сувенири, земеделие и животновъдство.

Племенната легенда твърди, че металните пръстени около врата на жените ги предпазват от ухапване от тигри, защото, когато животното атакува, първо захапва шията. Друга версия за тази порядка е, че така ставали непривлекателни за другите племена и се спасявали от робство. Независимо към коя от тези философии се придържат, жените жирафи поставят първите си 5 месингови пръстена на 5 годишна възраст, след което с всяка година добавят още и така докато се омъжат.

Друга популярна легенда е, че ако мъжът хване жената в изневеря, било достатъчно просто да отреже пръстените, за да се счупи вратът й и да умре в страшни мъки. Е, това се оказа пълна измишльотина, защото научните изследвания и рентгенови снимки на жените жирафи покзават, че не вратът им се удължава, а гръдният кош се сляга надолу. Реално, ако се наложи пръстените да бъдат махнати, жената ще усеща дискомфорт и болка, заради атрофиралите вратни мускули, но след няколко години тялото й ще възвърне първоначалната си анатомия и няма да умре! 🙂

Освен около врата си, някой жени жирафи носят рингове и по китките и коленете си, а общото тегло на целия този метал достига 15 килограма, което те носят денонощно!!! Как ли спят с това? Нямам идея. Аз не знам дори как бих се движила с такава тежест, но те се справят. Походката им е странна, патешка, но изправена, което много ме впечатли, а освен че се движат, работят, перат, готвят и чистят.

За съжаление броят на жените жирафи в Тайланд постоянно намалява, защото родените там членове на падонг придобиват тайландски паспорт и се впускат в живота, който им предлага 21-ви век. А аз съм изключително щастлива и благодарна на Qatar airways, за възможността да зърна този изчезващ вид със собствените си очи.

A ако искате да научите повече за личните ми впечатления от авиокомпанията, полетите, самолетите и обслужването им, последвайте този линк: Дългите полети всъщност могат да бъдат приятни.

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Travel goals: Доха, която спечели сърцето ми

10+1 любопитни факта за Световно по футбол в Катар през 2022 г.

Travel goals: Сребърният храм

Капана от моето детство до сега

Третото ми изскачване на връх Мусала в снимки

2 Comments
Вашият коментар
*
*
*

Instagram