Тravel goals: Сребърният храм - Spring Lady

Spring Lady

Тravel goals: Сребърният храм

Всеки, който е посещавал Тайланд, най-вероятно е останал с впечатлението, че всички храмове там са изключително пищни и най-вече покрити от край до край със злато. Да, това наистина е така, но има и малки изключения. Едно от тях е Сребърният храм в Чианг Май, известен също като Wat Sri Suphan. Интересното при него е, че е най-стария храм в града и е изработен от нетипичното за страната сребро. Намира се в Стария град на Чианг Май, в район, осеян с магазинчета за сребро и сребърни накити.

Когато го посетих през пролетта, останах доста изненадана, защото този храм е малко известен на туристите, а е изключително красив и автентичен. Ако сте се пренаситили от златни храмове, глъчка, тълпи от туристи и търсите място, където ще се насладите на уединение, спокойствие и положителна енергия – силно препоръчвам да се отбиете до Сребърния храм. Там, освен уникално изработената сграда, ще откриете и всичко това. А ето го и него в това видео:

Сигурно ще си кажете: Уау, наистина ли това голямо нещо е направено от чисто сребро? Не. Това е нормална сграда, облицована със сребърни панели, върху които изключително изящно са гравирани древни будистки сцени от живота на Буда. 

Нещо повече, интериорът на храма е един от най-красивите, които ще откриете в цял Тайланд. Смес от сребро, огледала и ярки цветове го правят да изпъква почти толкова, колкото и екстериора. Да си призная, аз не можах да го зърна лично, защото в храма не се допускат жени, но видях снимките и видеата, които бяха направили моите колеги мъже :).

Сребърните работилници

Бях много приятно изненадана, когато нашия гид ни заведе в лявата част на комплекса със Сребърния храм. Там се намират сребърните работилници, където мъже и жени изработват изцяло ръчно панелите, с които е изработен храма, както и много други изделия от сребро. Обработката ми се стори сложна и ужасно трудоемка, защото монасите следваха дизайни, нарисувани предварително върху метала, а с помощта на чук и длето, на ръка, гравираха сложните фигури в продължение на часове и дни:

Wat Sri Supan е важен занаятчийски център, който помага да се запази традицията на сребърните артисти в Чианг Май. Уменията и техниките се предават от поколение на поколение.

 

Работното време на храма е от преди зазоряване до късно вечерта. През нощта дори беше осветен.

Чианг Май е най-големият град в Северен Тайланд и втори по големина след Банкок. Намира се на около 700 км разстояние от столицата. До него се стига много лесно с полет на Qatar airways, от София, само с едно кратко двучасово прекачване в Доха. Чианг Май лежи на брега на река Пинг и е заобиколен от най-високите планини в страната. Цялата област е покрита с джунгли, а това, което прави впечатление в самия град, е че навсякъде е много зелено.

По фасадата в задната част на Сребърния храм са гравирани имената на редица столици, които по един или друг начин са близки с Чианг Май. Сами можете да видите, че нашата мила София, също присъства 🙂

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Различният Тайланд – Чианг Май

Белият храм в Тайланд, все едно излязъл от Замръзналото кралство

Вълшебните врати на Рим

9 интересни факта за Фонтана Треви, които може би не знаете

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]