10+1 любопитни факта за Световното по футбол в Катар през 2022 г. - Spring Lady

Spring Lady

10+1 любопитни факта за Световното по футбол в Катар през 2022 г.

Около 2 милиарда душа са гледали Мондиала в Русия това лято и е съвсем логично погледите сега да бъдат насочени към следващото Световно първентсво, което ще се проведе през 2022 г. в Катар.

Катар, точно както домакина на първенството през 2010 г. ЮАР, ще участва за първи път на Световно първенство в правото си на домакин. Преди 8 години, когато спечелиха домакинството за първенството, катарците обещаха да използват тази златна възможност за сближаването на Арабския свят и Запада.

Ето 10 причини, за да посетите Катар през 2022 г:

 

  1. Футболните стадиони се намират на близко разстояние един от друг, а достигането им е лесно и удобно.

Футболните фенове на Мондиала в Катар няма да се ограничават от географски фактори, защото Катар е най-малката държава (около 1478 пъти по-малка от Русия), която някога е била домакин на Световно първенство по футбол. Там дори ще бъде възможно посещението на повече от един мач в рамките на един ден, защото двата най-отдалечени стадиона Катар са Ал Баит и Ал Уакра се намират само на 145 км един от друг. Освен това всички стадиони ще бъдат свързани помежду си посредством мрежата на метрото, което се строи доста усилено в момента в Доха. То трябва да е готово през 2020 г., ще има 4 линии с обща дължина около 300 км и 100 метростанции. Очаква се да транспортира около 1 млн. посетители по време на първенството.

Цел на Катар също така е това да бъде най-достъпното първенство за хора с увреждания, а опазването на околната среда е в основата на планирането.

 

  1. Катар разполага с едни от най-амбициозните и уникални стадиони в света!

Прогнозите сочат, че Катар ще похарчи близо 200 млрд. долара за инфраструктура и други проекти, свързани със Световното първенство през 2022 г. Комитетът по организацията на първенството предложи броят на стадионите да бъде намален от първоначалните 12 до 8. Ако ФИФА приеме предложението на Катар, Световното първенство през 2022 г. ще се проведе на най-малък брой стадиони от 1978 г., когато Аржентина домакинста само на 6 стадиона.

Ето и няколко интересни цифри, свързани с инвестициите, които ще направи страната:

70 000 външни светлини ще осветяват Световното първенство през 2022 г. — три пъти повече от тези на Айфеловата кула.

84 000 тона стомана ще бъдат използвани в стадионите. Това е два пъти повече от количеството, използвано за строителството на най-високата сграда в света Burj Khalifa.

Ще бъдат засадени два пъти повече дървета, отколкото има в лондонския Хайд парк. Да не забравяме, че територията на Катар е пустиня.

 

  1. Катар се намира в центъра на света, което прави страната идеалната спортна дестинация!

Катар очаква 1.2 милиона посетители за Мондиала през 2022 г. Това е два пъти повече от броя на хората, които посетиха Световното първенство в Бразилия през 2014 г. Според някои анализатори броят може да е дори още по-голям, защото централното местоположение на Катар означава, че фенове от Европа, Африка, Азия и Близкия изток и Северна Африка се очаква да пътуват.

 

  1. Това е ще бъде първото Световно първенство по футбол в историята, което ще се проведе през зимата!

Заради високите летни температури в Катар, това ще бъде първото зимно Световно първенство в Северното полукълбо. Всичките Световни първенства, играни през юни и юли в Южното полукълбо, са били в техния зимен сезон, точно както бе в Бразилия през 2014 г. Засега не е ясно как това ще се отрази на програмата на клубовете по света, но времето през ноември и декември в Катар ще бъде фантастично.

 

  1. Мултикултурното население на Катар е сред най-приятелски настроените!

От около 400 000 души само преди няколко години, населението на Катар вече е над 2.7 милиона души. Това развитие е доказателство за отдадеността на Катар към това да бъде не само добре поддържано светилище за своите изселници, но и идеално място за почитателите на футбола, където те лесно могат да общуват и са сприятелят почти с всеки, тъй като английският е основният език в страната, освен арабския.

  1. Qatar Airways и международното летище Хамад ще обединят усилия, за да предоставят най-доброто обслужване!

Qatar Airways, която бе избрана от Skytrax за втората най-добра авиокомпания в света за 2018 г. и международното летище Хамад ще обслужват по над 1 300 полета дневно по време на Световното първенство, което ще продължи цял месец.

Международно летище Хамад е обслужило 7.8 милиона пътници през второто тримесечие на 2018 г., а през летището са преминали 540 357 тона товари за същия период.

Ако искате да разберете впечатленията ми от Qatar Airways и как дългите полети могат да бъдат приятни, последвайте този линк.

Source: IStock images
  1. Катар е една от безопасните и най-щастливите страни в света!

Катар е на второ място по безопасност в света след Сингапур. Престъпнот практически няма. Убедих се в това, когато посетих страната през март месец тази година. Там буквално можеш да оставиш мобилния си телефон или чантата си на тротоара и никой няма да ги открадне.

Освен това Катар е на 32-о място в класацията на най-щастливите страни в света на SDSN. Което прави държавата най-щастливата страна в региона на Близкия изток и Северна Африка.

  1. Гостоприемството в Катар е на световно ниво

На фона на всичките футуристични проекти, по които се работи, недостигът на хотелски стаи няма да е проблем по време на Световното първенство. Според някои данни се очаква Катар да разполага с над 65 000 хотелски стаи, както изисква ФИФА, до края на 2021 г.

За да бъде още по-вълнуващо, в близост до стадионите ще има молове със световни марки и ресторанти, които ще могат да обслужват 2 млн. посетители.

 

Наложеното от страна на съседките на Катар ембарго срещу страната оказа предимно положителен ефект върху цялостното й развитие. Една от причините, за това Катар да оцелее, е мултинационалното й население, което подкрепя правителството и емира на фона на продължаващата вече повече от година блокада.

Емирът на Катар неговото височество шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, който е голям почитател на футбола,  преди време заяви: “Да сме домакин, тук в Арабска държава, на най-престижното спортно събитие в света, би означавало да се направят големи стъпки към сближаването на Близкия изток с останалата част от света.”

Source: Cityscape Qatar’s website

А аз ще добавя и още една причина, заради която си заслужава да посетите Катар, не само по време на световното първеснтво през 2022 г. В Доха има невероятно красиви, финни, бели, пясъчни плажове. Сами можете да се уверите от тези снимки, които направих през март:

Източник текст: iloveqatar.net

Снимки: личен архив

 

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady  

 

Дългите полети всъщност могат да бъдат приятни

11 полезни факта за виното и здравето

Travel goals: Сребърният храм

През август споделям 20 факта за себе си

12 неща, които взимам с мен през лятната ваканция

5 неща, които си купих през изминалата седмица

Различният Тайланд, Чианг Май

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]