Колагенът за стави е различен от този за красота - Spring Lady

Spring Lady

Колагенът за стави е различен от този за красота

В последните няколко години доста се говори за колагена и неговите свойства. Аз също често засягам тази тема в различните си канали, защото за този протеин винаги е интересно да се говори. Днес съм решила да ви разкажа малко повече за него, различните видове колаген и защо ни е необходим един, който влияе благоприятно на костите и ставите и съвсем различен за добрия вид на кожата, косата и ноктите.

Колагенът е сред ключовите компоненти на кости, хрущяли, сухожилия, мускули и други видове съединителна тъкан в тялото. Той отговаря за силата на скелета, за еластичността на кръвоносните съдове, за младостта на кожата и много други. С напредването на възрастта производството му намалява постоянно, а след 40-те години спада драстично в сравнение с това, което сме имали на двайсетгодишна възраст. Неслучайно го наричат „протеин на младостта“. Състоянието на кожата ни зависи от него. С възрастта колагеновота структура постепенно се влошава, влакната стават по-тънки, кожата изтънява, губи тонуса си и става лесно ранима. Подобна картина се наблюдава и в други съединителни тъкани, поради което се налага да предприемем различни мерки, насочени към вътрешно и външното ни подмладяване.

КАК СИ ГО НАБАВЯМЕ?

За производството на колагена в организма ни са отговорни фибробластите, специални клетки, които го събират предимно от протеините, които консумираме. Следователно начинът ни на хранене е ключов за производството на колаген в организма. И ако поради някаква причина не е възможно да си осигурим такова меню, експертите настоятелно препоръчват допълването на диетата с хидролизиран колаген под формата на добавки. Подчертавам хидролизиран (известен още като колагенови пептиди), тъй като това е единствения колаген, който напълно се усвоява от организма и наистина действа. За да постигне обещания ефект, колагенът трябва да се приема дългосрочно, а след 40 години по мое мнение трябва да стане неизменна част от диетата ни.

ТИПОВЕ КОЛАГЕН

Тук е и моментът да разгранича различните видове колаген. Най-разпространени в тялото ни са тип 1, 2 и 3. Те съдържат различни протеини, всеки от които изпълнява специфични функции в тялото. Типовете 1 и 3 могат да бъдат приемани заедно и имат основна роля за доброто състояние на кожата, мускулите, костите, както и за растежа на косата и ноктите. Колаген тип 2 пък е отговорен за хрущялите и нормалното функциониране на ставите. За да бъде абсорбиран правилно, той задължително трябва да бъде приеман отделно от останалите два типа.

МОЯТ ИЗБОР

Предвид фактите, че вече съм на 39 години, тренирам активно и в диетата ми не присъства никакво месо, аз започнах да приемам колаген още преди няколко години. Тогава стартирах с идеята за превенция с вариант за външна красота, като доста проучвах пазара и финално се спрях на Колаген Beauty, с който изградих дългогодишни отношения. Неведнъж съм го „хвалила“ и ще продължа да го правя, защото ефектът от него е реален и видим.

От няколко месеца започнах прием и на другия вид колаген – този, който подобрява състоянието на хрущялите и ставите. Отново като превенция, защото според мен тя е ключова, ако искам да „избягам“ от някои здравословни проблеми. Когато не се предприемат мерки навреме, ставните хрущяли започват да изтъняват и да се набраздяват, като нарасналото триене между тях може да доведе до дискомфорт и скованост при движение. Продуктът, който избрах е Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил на Doppelherz. Това е нов вариант на най-продавания течен колаген в България, което показва, че хората са доволни от него и не спират да си го купуват. Към него сега са добавени екстракти от куркума и джинджифил. Те са с доказано положително действия върху сковаността на ставите.

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]