Приказните замъци по Лоара - Spring Lady

Spring Lady

Приказните замъци по Лоара

Едно от нещата, които много обичам да правя в мързелив ден като днешния е да разглеждам снимки от различни мои пътувания през годините. Понякога имам нужда хубавите спомени от тези вълшебни моменти да ме накарат да се усмихна и помечтая за още много подобни пътешествия. Днес хубавото ми настроение беше отишло да попътува до някоя много далечна страна, а мен ме остави сама, чудейки се как да го накарам да се върне обратно 🙂 Отворих 100 годишният си лап топ Dell, на който имам запазени стотици гигабайти в снимки, видеа и спомени, разрових папките и попаднах на една от любимите ми, в която пазя кадри от едно от най – вълнуващите и изпъстрени с емоции и смях мои пътувания до Париж. Но не твърде експонираният Париж е мястото, за което искам да ви разкажа, а устието на река Лоара и замъците, които се намират там.

Спомням си пътуването до това живописно място. Имахме организиран транспорт от Париж – автобус, на който се качихме в една твърде ранна за главоболието ни сутрин. Неприятно главоболие, което пък беше причинено от консумацията на едни много приятни алкохолни напитки, предната вечер в центъра на Париж 🙂 И ето ме мен, качвам се в автобуса, часът е 7 сутринта, усещането ми е сякаш всички дяволи и демони са се вселили в главата ми и нямат никакво намерение да си тръгнат от там. А аз, знаейки, че ме очакват поне 2 часа и половина път започвам да проклинам веселото прекарване предната вечер и да си задавам въпроса, защо се качих на този проклет автобус и какво ще правя край тази река. За мое щастие, предвидливо нося в чантата си хапче против главоболие, изпивам го и заспивам. След 2 часа се събуждам щастлива, главоболието ми е изчезнало, а аз буквално пътувам из Рая.

Вече сме пристигнали в долината на най-дългата река във Франция – Лоара, която е едно от най-живописните и спокойни места в страната. Течението й е около 1000 километра и я наричат „Градината на Франция“, защото има много лозови масиви. Долината на Лоара заема близо 300 км в средната част на течението на реката и е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Навсякъде могат да се видят лозови насаждения, овощни градини и кокетни, исторически градчета. Много често за обозначаване на тази част от реката се използва фразата „Долината на кралете“, заради историческото наследство, което може да бъде открито там и което намира израз в многобройните красиви замъци, построени в района. Броят им варира в различни класификации, но се смята, че са над 40. Аз ще ви разкажа за 3-те най-впечатляващи от тях.

Château de Chambord, Замъкът Шамбор

Този приказен замък е послужил за вдъхновение при създаването на продукцията Красавицата и Звяра през 2017-та година. По негов модел е създаден замъкът на Звяра.

Шамбор е с най-впечатляващ външен вид от всички в Долината. Дълго го съзерцавах и не можех да реша дали се намирам пред истински приказен дворец или в сюжет на средновековен рицарски филм. Шамбор е най-големият и най-разпознаваемият замък в цялата долина на река Лоара.

  

Архитектурата му е уникална смесица от средновековни и ренесансови елементи и разполага с огромна залесена площ – около 13 000 акра. Построен е по заповед на Франсоа I, като първоначалната му идея е била да служи като резиденция за лов. До ден днешен там ловът е на почит и ако решите да го посетите, не пропускайте да си купите невероятно вкусния пастет от елен, произведен там.

Сторителството на замъка започва през 1519 г. и завършва през 1547 г., разполага с 440 стаи и впечатляващ брой камини – 365. Има 13 стълбища, а за изграждането на едно от тях се спряга името на Леонардо да Винчи.

Стълбището, проектирано от Леонардо да Винчи

Château de Cheverny, Замъкът Шеверни или спряган като най-романтичния от всички в района.

Той е 100% запазен отвън и отвътре, а стаите му са напълно обзаведени, сякаш някой все още живее там. Всъщност това наистина е така, защото собствениците са запазили едно от крилата на замъка за себе си и наистина живеят в него. Освен това според традициите на френските буржоазни фамилии ходят редовно на лов, за нуждите на който отглеждат множество хрътки, които могат да бъдат видяни там.

Château de Chenonceau, Замъкът Шенонсо

Един от шедьоврите на френския Ренесанс. Замъкът е красиво разположен в река Шер, приток на Лоара, разполага с невероятно запазена мебелировка и красиви градини, а отделно от това в самия замък може да бъде видяна богата колекция от произведения на изкуството, сред които платна на Рубенс. Шенонсо е влязъл във френската история и с това, че в продължение на векове е бил управляван, защитаван и обожаван от жени. Издигнат е през 1513 г. от Катрин Брисоне, а след това разкрасен от Диан дьо Поатие и от Катерина Медичи.

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady 

Патая, градът към който няма как да останеш безраличен

Travel goals: При жените жирафи

Travel goals: Доха, която спечели сърцето ми

10+1 любопитни факта за Световно по футбол в Катар през 2022 г.

Travel goals: Сребърният храм

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]