Какво трябва да знаем при пътуване до Коста Рика - Spring Lady

Spring Lady

Какво трябва да знаем при пътуване до Коста Рика

Ще започна с няколко бързи факта за Коста Рика. Тя е най-популярната туристическа дестинация в Централна Америка. Над 80% от посетителите идват от Съединените щати, като през 2018 г. наброяват цели 3 млн. души. Страната е малка, но това не трябва да ви заблуждава, тъй като Коста Рика е една от най-биоразнообразните страни в света. Както казах е разположена в Централна Америка, като на север граничи с Никарагуа, на юг с Панама, Тихия океан е на запад, а Карибско море на изток.

Името Коста Рика буквално преведено от испански език означава богато крайбрежие. Според археологическите проучвания земите й са обитавани от хора още преди повече от 10 000 години (за сравнение Египетските пирамиди са на около 4500 г). През 1500 г. Христофор Колумб акостира в Коста Рика по време на последното си пътуване и тя става колония на Испания. По-късно обаче е почти пренебрегната, тъй като испанците не намират богатствата, които търсят там. През 1821 г. страната последва примера на Мексико и обявява независимост от Испания, като става суверенна държава през 1824 г. Оттогава страната се е развила изключително много. Тя е един от лидерите в опазването на природата в световен мащаб, заради огромното си биоразнообразие, а също така е лидер в туризма и туристическите услуги.

ЦЕНИТЕ

Пътуването из Коста Рика може да не излезе никак евтино. Държавата е една от най-безопасните страни в Латинска Америка, няма постоянна армия и има сравнително нисък процент на престъпност в сравнение със съседите си. Затова е предпочитана дестинация за почивка на много американци, а популярността й сред тях е повишила цените навсякъде. Транспорта, атракциите и туристическите обиколки са сравнително скъпи, затова бих препоръчала да планирате всичко добре предварително или ако пътувате за първи път, да използвате агенция, която да планира и организира цялата ви програма. Така няма да има неприятни изненади.

Навсякъде по заведенията трябва да се оставя по 10% бакшиш за обслужване и 13% данък. Също така за посещение на повечето природни забележителности се плаща такса между 10 и 20 долара, предимно за паркиране и охрана. Дори ако посетите някой водопад насред нищото, ще трябва да заплатите такса за паркинг и охрана, която пази вещите ви, докато се къпете.

КЛИМАТЪТ

Коста Рика се намира близо до Екватора и в годината има два сезона – сух и дъждовен. Дъждовният е от май до декември, а през този период вали почти всеки ден. Близка моя приятелка посети държавата в началото на декември и обясни, че буквално валяло през половин час, което й оставило доста неприятно усещане. Но най-дъждовен е октомври, така че в никакъв случай не ходете през октомври.

Сухият сезон е от януари до април. Тогава почти не вали и е по-горещо.

Коста Рика е тропическа страна с буйна растителност и джунгли и дори, когато не вали, може да бъде изключително влажно, така че носете дрехи от дишащи материи, които съхнат бързо. Винаги носете със себе си леко яке за дъжд, което да ви държи сухи, когато вали.

НАСТАНЯВАНЕ

Държавата разполага с цялата гама от места за настаняване, от нощувки в малки семейни хотели със закуска до големи международни световни вериги с много звезди. Ако сте любители на сърфа има страхотни семейни местенца по бреговете на океана, от които директно се излиза на плажа.

ТРАНСПОРТ

Коста Рика няма добър обществен транспорт. Извършва се само от автобуси, а пътищата са много тесни, със завои и скали, така че ако наемате кола, силно препоръчвам да включите и застраховка, защото шофьорите в Коста Рика карат доста агресивно по тези много тесни пътища. Спазвайте и ограниченията на скоростта, тъй като по пътищата има доста полицаи, които дебнат за туристи превишаващи скоростта. В тази ситуация ще ви се наложи да платите глоба, която не е точно глоба, а по-скоро подкуп 😃 Внимавайте, пътищата наистина са тесни. Аз лично бих използвала група или агенция, която да носи отговорността за транспорта вместо мен, особено ако пътувам из страната за първи път.

ВУЛКАНИТЕ

Коста Рика е силно активен вулканичен регион и вулканите наистина диктуват метеорологичните системи в страната, особено във високопланинските райони. Едно от предимствата им са горещите извори. Ако отидете в град Аренал, има доста термални комплекси на много високо ниво, в които можете да отпочинете и да се насладите на този истински Рай. Можете да останете да нощувате, или срещу заплащане да получите достъп до термалната река. Изворите всъщност представляват гореща река, която се спуска през невероятно красивата джунгла. А аз съм сигурна, че това ще е най-вълшебното и фантастично изживяване с горещи извори, което някога ще имате, така че когато отидете в Аренал не ги пропускайте.

Аренал също е един от десетте най-активни вулкани в света. Той спи през последните няколко години, но се води активен, така че не се тревожете, ако усетите миризма на сяра, това е нормално.

ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

Коста Рика е една от най-биологично разнообразните страни. Тя заема само 0,03% от земната повърхност, но над 5% от познатите видове на Земята, живеят в Коста Рика. Вече казах по-горе, че страната е водеща в опазването на природата в Централна Америка, а над 25% от сушата й е защитена в национални паркове. Така че ако обичате да наблюдавате птици и животни, Коста Рика е вашето място. Освен това е дом на 52 различни вида колибри, на над 750 000 вида насекоми и на повече от 10% от пеперудите в света. Ако се страхувате от буболечки, бъдете наясно че в Коста Рика има много от тях. Има и комари, така че не забравяйте да си занесете солиден репелент против тропически комари. Казвам да си занесете, тъй като местните не ги използват, само туристите и цените им заедно със слънцезащитните продукти са доста завишении.

ПЛАЖОВЕТЕ

Коста Рика разполага с над 801 мили брегова линия и над 300 различни плажа. Огромен избор за всеки вкус, независимо дали искате да сърфирате или просто да прекарвате дните си, попивайки слънчевите лъчи. Някои от най-красивите плажове се намират в Тамариндо. А ето и конкретни местенца: Мануел Антонио, Плая Негра, Плая Кончал, Пунта Ува, Плая Санта Тереза, Пуерто Виехо и др.

ОБЛАЧНИТЕ ГОРИ

Освен вулканите, другото нещо, с което Коста Рика е много известна са облачни гори. Те са уникални екосистеми във високите алпийски гори, които имат 100% влажност. Тази влажност създава мъгла, за която хората често казват, че е като ходене през облак. Тази уникална влажна среда създава едно невероятно биоразнообразие в тях. Те са доста хладни, така че не забравяйте да вземете яке, което да ви стопли, защото температурите са много по-ниски, отколкото долу в низините.

САН ХОСЕ

Сан Хосе всъщност е млад град, който до 1800 година е бил село. Сега над една трета от населението на Коста Рика „Tico’s“ или „Ticas“, както са известни, живее там и в околните крайградски райони. Основното летище на страната също е в Сан Хосе.

КАФЕТО

Коста Рика е световно известна с качеството на своето кафе. Производството му е основен поминък на голяма част от населението там и продуктът, който формира голям % от износа на страната. Повечето кафе плантации в Коста Рика имат възможност за туристическа обиколка с дегустация, така че ако сте фенове, можете да се насладите.

ХРАНАТА

Едно от най-популярните местни ястия е „Plato Typico“, както се казва, или Casado’s, което буквално означава женен, защото това са типичните ястия на семействата, нещо, което местните приготвят у дома. Обикновено се състои от пържола, пиле или някаква риба, заедно с ориз и черен боб. Не пропускайте и салса Lizano, зелената салса, превъзходна е.

ХОРАТА

Местните са изключително гостоприемни и мили, така че уважавайте ги, бъдете мили с тях, бъдете добри туристи, пазете природата им и съм сигурна, че ще прекарате невероятно време в Коста Рика, изживявайки „Pura Vida“. Изразът се употребява често в Коста Рика, но и в други испаноговорящи държави. Преведен буквално от испански означава „чист живот“.  Такъв живот, в който малките неща имат огромно значение, но също и умението да им се наслаждаваме и да ги оценим. Усмивка, неочаквана изненада или просто фактът, че си на плажа и грее слънце – все неща, които заслужават повече от нашето внимание. Без значение от обстоятелствата – животът е по-хубав отколкото изглежда понякога. Може би неслучайно Коста Рика е в челните места на класациите за най-щастливи народи.

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО ТАМ

Можете да организирате пътуването си сами. Търсете полети до Сан Хосе. А аз ви препоръчвам програмата на Luxutour, която освен Коста Рика включва и няколко дни в съседна Панама. Ето линк към нея: ПАНАМА И

КОСТА РИКА „ТРОПИЧЕСКИ РАЙ МЕЖДУ ДВА ОКЕАНА“

Photo credit: Pinterest

Последвайте ме и в Инстаграм за още интересни снимки и истории: https://www.instagram.com/blagomira.springlady/

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

ВЕНЕЦИЯ В ДОХА И ПРИВИЛЕГИЯТА ДА СИ РОДЕН В КАТАР

МАГИЯТА НА GOLDEN BRIDGE В ДАНАНГ, ВИЕТНАМ

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]