С помощта на адаптогените ще се справим със стреса здравословно - Spring Lady

Spring Lady

С помощта на адаптогените ще се справим със стреса здравословно

Днес съм решила да си поговоря с вас за стреса, на който сме подложени напоследък и за стреса по принцип, как ни влияе той в краткосрочен и дългосрочен план и за няколко естествени начина, с които да се справим адекватно с него.

Повечето хора, като мен, които живеем в големите градове, водим изключително интензивен и износващ начин на живот, без дори да си даваме сметка, че дните ни са наситени с напрежение и стрес. До такава степен сме свикнали с него, че го намираме за нормална част от живота си. Непрекъснатото бързаме, притесняваме се на работното място, не винаги успяваме да се храним здравословно и да се движим достатъчно. Ситуацията с коронавируса допълнително усилва нашите притеснения. Всичко това принуждава организма ни да стои нащрек непрекъснато. В допълнение замърсяването, шумът, вредните навици като тютюнопушене и редовна консумация на алкохол намаляват възможностите на организма да се справя със стреса.

Това неминуемо води до психически, емоционални и физически промени в тялото. Започваме да се чувстваме все по-изморени, без енергия и настроение. Първо увеличаваме кафето сутрин, след това добавяме още кафе, чай или енергийни напитки през деня и сладки неща, които да “ни вдигнат“. Всички тези симптоми са свързани не с друго, а с отделянето на големи количества кортизол (хормона на стреса) от надбъбречната жлеза. Той е необходим на тялото при справянето със стреса, но в дългосрочен план му влияе негативно, а следствията в повечето случаи са повишен апетит, повишено кръвно налягане, проблеми с холестерола, разсеяност, емоционална лабилност, нарушения в съня и паметта и все по-силна и по-продължителна умора.

Истината е, че стресът износва тялото ни и е в основата на много съвременни заболявания. Мислейки за това, трябва да си осигуряваме пълноценна почивка винаги, когато е възможно, да се храним здравословно и целенасочено да помагаме на организма си да се справи със стреса по естествен начин и с естествени средства.

Точно тук идва време да обърна внимание на един много здравословен начин да се справим с проблема – с помощта на АДАПТОГЕНИТЕ – специални билки, които помагат на тялото да се адаптира към стреса. Те са уникална група растения, които се използват от векове от традиционната китайска, индианска и аюрведична медицина за подобряване на здравето и справяне с напрежението

Те имат уникалната способност  да „адаптират“ функцията си според специфичните нужди на организма, именно затова се наричат адаптогени. Балансират реакцията на тялото при стрес и поддържат общото здравословно състояние като го нормализират. И се включват в действие САМО когато има нужда от тях, без да вредят.

Адаптогените могат да ни успокоят и да ни дадат енергия едновременно. Те елиминират дисбалансите на тялото, като чрез поддържане на функцията на надбъбречната жлеза противодействат на неблагоприятните ефекти от стреса. Те също помагат на клетките да премахват токсичните странични продукти от метаболитните процеси, за да може организмът да използва кислорода по-ефективно.

За да бъде една билка адаптоген, трябва да бъде:

– нетоксична;

– да предлага широка подкрепа;

– да помага на тялото да поддържа баланс.

В тази категория влизат сибирски жен шен, корейски жен шен, ашваганда, астрагал, корен от мака, кордицепс, рейши, златен корен. чага и др. Аз ще обърна по-голямо внимание на 3 от тях – ашваганда (която подпомага функцията на надбъбречната жлеза, когато сме подложени на суперстрес) и родиола и рейши, които подобряват умственото представяне, либидото и физическата издръжливост.

АШВАГАНДА

Използва се от над 4000 години в индийската аюрведична медицина и една от най-популярните адаптогенни билки в света. Позната е още като „краля на билките“, заради свойството си да намалява нивата на кортизола с цели 30%.

Освен това:

– намалява стреса и безпокойството;

– намалява нивата на кръвна захар;

– помага при безсъние, причинено от стрес;

– поддържа здравето на имунната система;

– намалява възпаленията;

– подобрява мозъчната функция и паметта;

– повишава либидото.

РОДИОЛА (ЗЛАТЕН КОРЕН)

Родиола е следващият адаптоген, който ще ви представя. Тази билка също се използва в нетрадиционната медицина от хилядолетия като:

– подпомага паметта и концентрацията, въздействайки върху биоелектрическата активност на мозъка;

– намалява стреса;

– предпазва от депресия и намалява неблагоприятните й ефекти;

– благоприятства отслабването, защото съдържа основните ензими, които изгарят мазнините;

– повишава нивата на ензимите, важни за мускулното възстановяване след интензивни упражнения;

– подсилва имунната система;

– подобрява сексуалното здраве и при двата пола.

РЕЙШИ

Екстрактът от гъбата Рейши е изключително ефективен, когато искаме да се отпуснем вечер и да се насладим на качествен и пълноценен сън. Освен това:

– подпомага здравето на черния дроб и детоксикацията;

– дава ни енергия и подобрена концентрация и памет;

– действа противовъзпалително;

– бори се с алергиите.

Как да направим избор какво точно да приемаме? Аз лично доста бих се затруднила, ако трябва да избера само един от тях, предвид различните нюанси в действието им. Да предпочета по-лесно запаметяване, намален стрес или по-добър сън? Все пак аз искам всичко това., вярвам и вие!

Всъщност, след като направих обстойно проучване, разбрах, че не се налага да се избира, защото както казах по-горе, те са безвредни и се включват в действие само когато организмът ни има нужда от тях. Адаптогените имат свойството да се подпомагат един друг и комбинирайки няколко различни, си гарантираме максимални ползи от приема им.

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]