Бутилка вино за 3500 евро?!? Да! Когато е Брунело! - Spring Lady

Spring Lady

Бутилка вино за 3500 евро?!? Да! Когато е Брунело!

Предполагам можете да разберете удивлението ми, когато се натъкнах на тези бутилки червено вино с цена от 3500 евро всяка! Реколта ’61-ва година, което го прави на около 55 години 🙂

Е, това се случи не другаде, а в Италия и по-точно в прекрасното малко, средновековно градче Монталчино, едно от най-топлите и сухи места в Тоскана. Това приветливо място е добило световна популярност чрез първокласните вина, които се произвеждат там от самото начало на XIX век.

Наскоро разбрах и че Монталчино е първият италиански винен регион, на който е присъдено най-високото качествено признание в Италия, Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Brunello di Montalchino е едно от трите най-известни италиански вина, другите две са Амароне и Бароло.

Брунело е направено от 100% санджовезе. Едно от най-хубавите червени вина, които съм опитвала някога. Е, не това от 3500 евро, а по-младите му наследници :D. В България съм го срещала във всички първокласни ресторанти, както и в по-хубавите специализирани магазини за вино. Цената му там варира от 60 до към 100 лева в зависимост от реколтата. Малко по-евтин и също мноооого добър вариант е неговия „побратим” Rosso di Montalcino, вино, което харесвам доста.

Интересен факт, свързан с много старите и скъпи вина е, че цената не е гаранция, че в бутилката са запазени вкусовите качества. Т.е. може да платите цяло състояние за такова вино, а то да се окаже вкиснато :D. Така, че моят съвет е да се насочите към реколтите 2010, 2007, 2006, 1990 и 1988, за които специалистите твърдят, че са най-добрите.

 

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady  

11 полезни факта за виното

Днес споделям 16 факта за мен

Поверително от сака ми за тренировки

Петък вечер по софийски

3 градски находки от изминалата седмица

Моите ритуали в борбата с белезите на умората

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]