КАКВО ДА ЯДЕМ И ДА ПИЕМ В ЛЕТНИТЕ ГОРЕЩИНИ? - Spring Lady

Spring Lady

КАКВО ДА ЯДЕМ И ДА ПИЕМ В ЛЕТНИТЕ ГОРЕЩИНИ?

Лятото е в своя разгар. Обичам го безкрайно, но и ще си призная, че има дни, в които топлото време ме кара да не се чувствам напълно комфортно. Ако и вие сте като мен, ще ви попитам. Замисляли ли сте се, че причината може да е в храната?

Експертите по хранене съветват през лятото да приемаме храна на малки порции и през по-кратки интервали. Обработването на по-големи количества или високопротеинова храна причинява по-голяма метаболитна топлина в тялото, а това е противопоказно в жегите. Ако сте заклети месоядци, през лятото е добре да го замените с риба. Кофеиновите напитки също повишават метаболитната топлина, затова трябва да подхождаме към тях с внимание. Подобна е и ситуацията с алкохола. Колкото и да обичаме летните коктейли и винените напитки с балончета, през горещите дни е добре да ограничим алкохола, защото той води до дехидратация.

ХИДРАТАЦИЯ

Липсата на вода е вредна за тялото и може да ни накара да искаме храна, когато всъщност не сме гладни. Изключително важно е да се поддържаме добре хидратирани. За целта е препоръчително да пием между 8 и 12 чаши на ден. Честото потене води до дехидратиране и задържане на натрий (сол) и загуба на други електролитни минерали като магнезий и калий, което нарушава електролитния баланс в нашия организъм.

Друга причина да губим магнезий през лятото е самото стоене на слънце. Добре известна е взаимовръзката между магнезия и витамин D, който абсорбираме през кожата си, когато стоим на слънце. Колкото повече приемаме витамин D, печейки се, толкова по-голяма е загубата на магнезий. Това прави магнезия една от най-важните съставки за лятото. Най-добрият начин е да си го набавяме чрез разнообразно хранене. Но често това не е достатъчно, затова бих ви препоръчала да го приемате и като добавка. Особено ако сте физически активни. На мен лично много ми харесва да си го набавям в течна форма, защото така се абсорбира много по-добре от организма. Такъв е Магнезий 250 LIQUID на моите приятели от Doppelherz. Той е именно в течна форма с много приятен цитрусов вкус и е в индивидуален флакон, което за мен е много удобно. Освен това съдържа 250 mg магнезиеви йони в органична форма – магнезиев цитрат, което осигурява пълноценното усвояване на съставката + витамин B6.

Но да се върнем на хидратацията. Ако обичате вода с вкус, бихте могли да обогатите вкуса й с парченца лайм, лимон, мента или резенчета краставица. Получават се много свежи напитки.

Киселото мляко съдържа около 85% вода, освен това е източник на електролити, протеини, калций и витамин D, затова чаша айрян през лятото се усеща като истински оазис в пустинята. А кефирът е още по-добър вариант, защото съдържа милиярди добри бактерии, които могат да противодействат на летните вируси.

ПЛОДОВЕ

Ако ме попитате кой за мен е плодът на лятото, без да се замисля, ще кажа, че това е динята. Тя е не само вкусна, но има способността да охлажда тялото отвътре благодарение на веществото L-цитрулин. Съдържа около 92% вода, богата е на фибри, антиоксиданти и аминокиселини. Източник е на витамините A, B6 и C. Охлаждащо действие в летните жеги имат също ябълките, прасковите и  ананасът.

Бери плодовете също са препоръчителни, защото съдържат много вода, с нисък гликемичен индекс са, богати са на фибри и антиоксиданти. Ягодата е един от най-нискокалоричните плодове, който ускорява метаболизма. Източник е на витамин C, витамини от групата B, калий, желязо и магнезий.

Малините са пълни с фибри, антиоксиданти и вода. Една шепа къпини пък съдържа само 62 калории и изобилие от фибри. В чаша боровинки има 84 калории и доста от витамините C и K.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Всички зеленчуци със зелен цвят са с високо съдържание на вода. Краставиците и тиквичките са начело на списъка. Освен, че 95% от тях е вода, краставиците са богати на витамините K и C, магнезий, калций, желязо, фосфор и силиций. Тиквичките освен витамин Cъдържа и манган, който ни предпазва от слънчевите лъчи. Тук ще вмъкна и целината, която невероятно или не, но съдържа вода почти колкото в краставицата. Освен това е богата на фибри, витамин C, K и А и фолиева киселина, затова не е за пренебрегване.

През лятото е добре да включим в менюто си и зеленолистните зеленчуци – маруля, айсберг, спанак, зеле. Имайте предвид, че по-тъмният цвят на листата е индикатор за по-високо съдържание на хранителни вещества, в това число и на витамините C, A и K. Тук ще добавя и ментата, въпреки, че е подправка, не зеленчук, защото какво е домашна лимонада без няколко стръкчета прясна мента в нея?

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

КАК ДА ПОДГОТВИМ КОЖАТА СИ ЗА ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ

ПЕПТИДИТЕ СА КЛЮЧЪТ КЪМ КРАСИВАТА КОЖА

ЗАЩО ИЗБРАХ ДА НЕ ЯМ МЕСО И КАК МИ СЕ ОТРАЗЯВА ТОВА

КОЛАГЕНЪТ ЗА СТАВИ Е РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ ЗА КРАСОТА

ИМУННАТА МИ СИСТЕМА ИМА НУЖДА ОТ МОЯТА ПОМОЩ

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]