Защо избрах да не ям месо и как ми се отразява това - Spring Lady

Spring Lady

Защо избрах да не ям месо и как ми се отразява това

Да бъдеш вегетарианец или веган е личен, свободен и осъзнат избор, който всеки човек трябва да направи в зависимост от това как се чувства и начина, по който възприема света около себе си. И този избор не бива да бъде критикуван от никого и по никакъв повод. Много пъти съм споделяла, че от доста години не ям месо, но наскоро осъзнах, че никога не съм разказвала какви са причините, които ме подтикнаха към това решение, как се чувствам с този начин на хранене, липсва ли ми месото, имам ли недостиг на някои минерали и микроелементи в организма си и т.н. Точно това ще направя днес с тази статия и се надявам да бъде полезна за някои от вас.

КОГА И ЗАЩО СПРЯХ ДА ЯМ МЕСО?

Истината е, че аз от дете не обичам вкуса на месото и винаги съм го избягвала в менюто си. Не се чувствах добре, когато го хапвах, беше твърде тежка храна за мен и ако можех да избирам между постна храна или нещо, съдържащо месо, винаги избирах постното. Малко по-късно – към 11-12 годишна възраст започнах да получавам хранителна алергия, която се изразяваше в много неприятни сърбежи и обриви по кожата. Установи се, че причината е в месото и по конкретно свинското, агнешкото и телешкото, което ме накара да сведа консумацията им почти до минимум. От местните продукти оставих в менюто си само пилето и рибата. Но и тях консумирах рядко, само в случаите, когато в ресторантите нямах по-добър вариант. Знаете, до преди няколко години изобщо нямаше такъв асортимент на вегетариански и вегански ястия, да не говорим за големия избор на продукти, които могат да бъдат открити в здравословните магазини днес. И така до преди 8 години, когато заедно с Ники, моя приятел, който по това време бе доста месояден, решихме да спрем консумацията на месо, като оставим само рибата и морските дарове. Той – по хуманни причини, а аз, освен заради тях и като естествено продължение на избора ми от дете да избягвам тази храна. Освен, че не ям месо, консумирам млечни продукти много, много рядко, а прясното мляко съм заменила с оризово на 100%. Риба и дарове хапвам по 1-2 пъти седмично, не повече.

КАК СЕ ЧУВСТВАМ ОТ ПОЧТИ ВЕГЕТАРИАНСКИЯ СИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ?

Превъзходно! Чувствам се здрава, съзнанието ми е чисто, кипя от енергия, във фитнеса съм по-енергична от повечето посетители, тялото и кожата ми са млади и изглеждам на значително по-малко години, отколкото съм.

Ценя и обичам тялото си. То е моето превозно средство докато съм в настоящия си жизнен цикъл и държа да е здраво, устойчиво, младо, красиво и пълноценно функциониращо възможно най-дълго време. Макар месото да се твърди, че снабдява тялото ми с незаменими аминокиселини и протеини, всъщност то отделя изключително количество токсини и шлаки, които се натрупват на клетъчно ниво и буквално задръстват като тиня клетките ми. Задръстени и замърсени по този начин, те не съумяват да работят с пълния си потенциал, а с времето натрупването на тези замърсявания резултира в множество заболявания. А аз не искам това за себе си.

ЛИПСВА ЛИ МИ МЕСОТО?

Категорично не. За тези 8 години, не съм хапнала месо (освен риба) нито веднъж и нито един път не ми се приискало да вкуся храна, в която има месо.

ИМАМ ЛИ НЕДОСТИХ НА МИНЕРАЛИ, АМИНОКИСЕЛИНИ И ВИТАМИНИ В ОРГАНИЗМА СИ? КАКВИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ПРИЕМАМ?

Растителната храна в правилното съотношение и в комбинация с някои добавки дават на тялото ми всички необходими хранителни вещества, аминокиселини, витамини и минерали. В началото аз просто отделих повече време, в което да се образовам за това кои храни като състав са заместители на месото и съответно какви добавки е добре да приемам, за да не ми липсва нищо. Така например, тъй като почти не консумирам млечни продукти, си набавям калций, като всеки ден приемам по 1 супена лъжица сусамов тахан. В сусама се съдържа повече калций, отколкото в сиренето.

Често при вегански и вегетариански начин на хранене се установява дефицит на желязо. При мен този микроелемент е в норми, защото се стремя често да консумирам листни зеленчуци, спанак, черен шоколад, бобови храни и ядки, в които съдържанието му е голямо. За съжаление желязото, което се съдържа в растителните продукти се усвоява от организма много по-трудно, в сравнение с това в месото и черния дроб например, затова през годините съм прибягвала към различни хранителни добавки, които съдържат желязо. Най-новото ми откритие е Допелхерц актив Витамини за вегетарианци. Тази добавка съдържа 10 mg желязо, по 5 mg витамин B12 и витамин D, които също често са в недостиг при този начин на хранене. Основните източници на витамин В12 са храните от животински произход,. Те логично отсъстват от моето хранене, а естественото съдържание на този витамин в растителните източници е по-скоро изключение, затова разчитам на Допелхерц актив Витамини за вегетарианци. Приемам само по 1 таблетка дневно, а съдържанието й изцяло е съобразено с нуждите на вегетарианската и веган диетата. В състава й са добавени също и витамините В1, В2, В6, съчетани с калций, цинк и йод.

Месото и животинските храни са жизнено важни за синтеза на колаген в кожата. След 25 годишна възраст той започва стремглаво да намалява и се появяват първите следи от стареене – тънки линии и бръчки. Това е особено изразено при хората като мен, които не ядем животински храни. Затова, за да запазя кожата се красива и стегната по-дълго ежедневно приемам Колаген бюти и няколко пъти в годината си правя колагенстимулиращи терапии.

Освен това приемам и антарктически крил, което е най-качественото омега 3. Хубаво е да се приема от всички хора, независимо от начина на хранене, тъй като тялото ни се нуждае от омега 3, но не може да го произвежда, необходимо е да се набавя отвън.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]