Луксор, великолепният! - Spring Lady

Spring Lady

Луксор, великолепният!

Обикнах пустинята от пръв поглед още преди 3 години, при първото ми пътуване до Доха. Всъщност, като се замисля, винаги съм била очарована от нея, още от ранните ми детски години, когато само гледах великолепните пясъчни дюни по телевизията и мечтаех да ги докосна. Тя винаги ми е давала чувство на свобода, смелост и безкрайни възможности и усещането, че някога, много отдавна, в предишен живот съм живяла там. Винаги ме е привличала със своята магнетичност и харизма, колкото и странно да звучи за много хора. Може би заради това пътуването ми из Египет и Сахара с Ekvator.bg ме накара да се почувствам на „моето“ място и запълни една голяма празнина в душата ми.

Да извадя щипка есенция от толкова много величие, история и впечатляващи картини и да я поднеса само в един блог пост е сложна работа. Но ще се опитам да опиша накратко най-интересното от тази интригуваща държава и емоцията от срещата с нея, без да използвам познати клишета.

Държава, която има своя си ценностна система, свои закони за оцеляване, свои митове, легенди, традиции, нрави и най-интересната хилядолетна история в световен мащаб, a в същото време нехае за това, че брутално изостава в културното и икономическо си развитие. Но може би именно в това се крие нейният чар. Без значение от горещините и огромните разстояния, у мен остана чувстото на удовлетворение от всичко онова, което видях в Египет, а не чувството на умора от хилядите километри, които пропътувах.

Великолепие. Това е думата, с която мога да характеризирам Египетските пирамиди, Червено море и Луксор. За първите две вече ви разказах и ако сте пропуснали постовете ми, можете да видите пирамидите по-отблизо ТУК, а Червено море и Хургада ето ТУК.  А сега дойде и редът на Луксор и неговия момент на слава.

Всъщност туристическият маршрут на долината на Нил най-често завършва в Луксор. Единственият голям град в южната част на страната. Именно там се намира и най-големият и значим храм, открит някога в древен Египет – Карнак. Това е и втората най-популярна дестинация в страната след пирамидите в Гиза.

Карнак е най-обширното религиозно място, съществувало някога на Земята. Може да се каже, че това е най-големият музей под открито небе, в който са събрани храмове, светилища и символи, отдаващи чест на най-важните древноегипестки божества. Повече от 30 фараони в продължение на близо 2000 г. са се грижили да поддържат великолепието на този храм, както и култа към Слънцето, Луната, Земята и всичко възвишено, в което вярвали те и поданиците им.

Днес по-голяма част от сградите на територията на Карнак са недостъпни за обикновените туристи. Някой са в процес на реставрация, а други са толкова разрушени, че единственият начин да се съхрани останалото, е достъпът до тях да бъде ограничен. Най-значимата постройка, обаче,  Храмът на Амон Ра посреща посетители по всяко време на годината и определено е нещо, което всеки човек трябва да види със собствените си очи. Всяка статуя е издялана с прецизност и изглежда сякаш всеки момент ще проговори. А мистиката на древните йероглифи, съхранени в камъните е невероятна.

Когато преместили столицата си от северния Мемфис на юг (16 – 11 в. Пр. Хр.) към Тива, египетските фараони спряли да строят пирамиди и започнали да заравят телата си в подземни гробници. Така се формирала и Долината на царете, следващата грандиозна забележителност, която се намира в непосредствена близост до Луксор. В тази безценна съкровищница на египетската култура, до момента са открити 66 гробници, сред които тези на най-величествени фараони, управлявали някога Египет. Тези древни погребални камери и саркофази, според мен трябва да са неизменна част от посещението на всеки турист.

Радвам се, че отделих един ден от почивката си в компанията на супер начетения гид от Ekvator.bg, агенцията с която пътувах. Препоръчвам ви да отидете до тези свещени места именно с тях, защото също като мен ще научите безценни и любопитни факти за древноегипетската култура и монументи. Определено си заслужава да бъдат видяни, защото помещенията по нищо не приличат на европейските, мрачни, средновековни гробници. Египетските са светли и цветни, а издълбаните в стените йероглифи са нещо, което би впечатлило абсолютно всеки посетител. А вие само можете да се убедите от снимките, които съм направила.

 

Тук се намират гробницата и мумията на известния Тутанкамон, а саркофазите и златните съкровища, с които е бил погребан са поместени в Музея в Кайро.

Луксор и Египет успяха да ме срещнат с коренно различни култури, светове и нрави, изпълниха душата ми с радост, красота и великолепни гледки, които не могат да се видят никъде другаде. Накараха ме да се вгледам в себе си и реалноста, в която живея и да разбера, че “всеки вижда само онази красота, за която е дорасъл“.

Ако решите и вие да предприемете подобно пътешествие, ви препоръчвам да се доверите на Ekvator.bg

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ХУРГАДА И ЧЕРВЕНО МОРЕ, НАЙ-КРАСИВОТО В СВЕТА!

„ВСИЧКО СЕ БОИ ОТ ВРЕМЕТО, А ВРЕМЕТО ОТ ПИРАМИДИТЕ“

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

МАГИЧНАТА САХАРА

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]