9 интересни факта за Фонтана Треви, които може би не знаете - Spring Lady

Spring Lady

9 интересни факта за Фонтана Треви, които може би не знаете

Фонтана Треви (Fontana di Trevi) е един от най-известните фонтани в света и любима забележителност при всяко мое пътуване до Рим. Наскоро в нета попаднах на една интересна статия, в която се разказват няколко любопитни факта, свързани с историята му, а най-интересните от тях ще споделя и с вас.

Той е най-големият бароков фонтан в Рим, разположен e на височина 26.3 метра и ширина от 49.15 метра.

Проектиран от двама италиански архитекта – първоначално от Никола Салви, а след това е завършен от Пиетро Брачи.

Фонтана Треви е един от най-старите водоеми в Рим. Съществуването му датира от древно римско време и се използва за вода до римските бани.

Построен е в края на 3 пътища (на италиански tre vie), от където идва и името му (Trevi)

 

За съществуването на фонтана можем да благодарим не на друго, а на хазарта :), защото Салви печели парите за финансирането на строежа му от лотария 🙂

 

Той е направен от същия материал като Колизеума – травертинов камък. Късовете са били с толкова огромни размери, че по време на строителството много мъже са били ранени и няколко дори са загинали

Използва много вода. Прекрасният фонтан разсипва около 2,824,800 кубически фута вода всеки ден, а тя разбира се пречиства.

 

Всеки ден туристите хвърлят в него монети на стойност около 3 000 евро, които се събират и се дават за благотворителност.

 

Да вземеш монети от фонтана е престъпление и е подсъдимо. Разбира се, Италия е една от държавите, в които са измислени измамите. В този ред на мисли, най-известният крадец  от фонтана, популярен с прякора си д’Артанян присвоявал монети в продължение на 34 години, докато накрая не бил хванат през лятото на 2002 г.

 

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady

 

Тravel goals: Сребърният храм

Рим обича райето

Вълшебните врати на Рим

14 визии с червени сандали, подходящи за всеки ден

Гащеризонът и 24 идеи как да го носим

Различният Тайланд – Чианг Май

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]