Pienza, Тоскана. Идеалният микс от архитектура, храна и традиция. - Spring Lady

Spring Lady

Pienza, Тоскана. Идеалният микс от архитектура, храна и традиция.

Pienza е малко градче в южната част на Тоскана, което горещо препоръчвам да посетите.  Намира се в красивата долина Val d’Orcia, на около 20 километра източно от Монталчино, на 15 километра на запад от Монтепулчиано и на 50 километра от Сиена.

Името идва от Папа Пий II, който бил роден тук. След като бива избран за папа, решава, че ще възроди родното си градче, наречено по това време Corsignano  и ще го превърне в прекрасен ренесансов град, наречен Pienza. Строежът започва през 1459 година и завършва с внезапната смърт на папата. Интересен факт е, че градчето остава непроменено до наши дни, а усещането, докато обхождате красивите малки улички и забележителности, е сякаш магическа врата на времето ви е пренесла в годините на Ренесанса. Това е и причината историческият център на града да е в списъка на UNESCO.

Градчето е буквално „кацнало” на върха на хълм, от който се разкрива невероятна, спираща дъха  гледка към прекрасната долина Val d’Orcia.

 

Pienza е градът на известното в цял свят италианско сирене пекорино. Произвежда се от местно овче мляко, а вкусът му варира от деликатен до доста натрапчив, в зависимост от времето на зреене.

Градските улици са пълни с малки очарователни магазини, които продават различни видове пекорино, от прясно до възрастно, които можете да опитате заедно с редица други типични местни продукти като вина, подправки, пици или да закупите и да го отнесете в къщи. Аз съм привърженик на по-прясното пекорино, което има по-нежен вкус. Също така препоръчвам традиционната за този регион паста pici с пекорино. Невероятно вкусна!

След малко разходка и пазаруване из местните деликатесни магазинчета, ви съветвам  да опитате и менюто на Ristorante Sperone Nudo, където сервират наистина страхотна паста. Намира се в една от пресечките на централната улица, позициониран на прекрасно тихо площадче.

Горещо препоръчвам pici с трюфел –най-вкусната паста, която  съм опитвала някога.

 

 

Интересен факт е, че в Pienza има улици с имена като: Via dell’Amore (улица на любовта) и Via del Bacio (улица на целувката). Прекрасни места за романтичните натури.

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]