ПРОБИОТИЦИТЕ И ЗАЩО СА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА - Spring Lady

Spring Lady

ПРОБИОТИЦИТЕ И ЗАЩО СА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА

ПРОБИОТИК, ПРЕБИОТИК И СИНБИОТИК И КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЯХ

Пробиотиците станаха доста модерна хранителна добавка. Много хора със стомашни неразположения или след продължително гладуване, операция и стресови състояния за организма ги вземат продължително време. Пробиотик означава „за живот“, за разлика от антибиотик, който убива вредните за човека бактерии, но и много от полезните. Пробиотиците са живи бактерии – приятели на човека, които спомагат за доброто усвояване на хранителните вещества, като по този начин дават шанс на човек да живее дълго и в добро здраве. Те въздействат благоприятно върху чревно-микробната флора, тъй като отделят вещества за унищожаване бактериите на гниене и ферментация. Доказан е ефектът им за детоксикация и повишаване на имунитета.

Пребиотиците пък са т.нар. храна за пробиотичните бактерии. Те са несмилаеми хранителни съставки стимулиращи растежа им. В натурален вид се съдържат в чесъна, лука, доматите, аспержите, бананите, пшеницата.

Синбиотиците са комбинация от пробиотици и пребиотици.

КАКВО СЪДЪРЖАТ ПРОБИОТИЦИТЕ?

На първо място, пробиотичните продукти съдържат бактерии, които имат благотворни ефекти върху нашето здраве. Обикновено виждаме изписани на кутията видът на съответните бактерии, Съществуват обаче и допълнителни характеристики, най-общо, описващи се с термина щам. Щамът представлява нещо като подвид, т.е. това са бактерии, които са изключително сходни помежду си в генетичен план. Редица проучвания показват, че най-здравите хора имат голямо разнообразие от добри бактериални видове в червата си, ето защо е хубаво, когато се приема пробиотик, той да съдържа комбинация от няколко щама.

ВИДОВЕ ПРОБИОТИЦИ

Пробиотиците, могат да се разделят, най-общо, на лактобацили и бифидобактерии – първите населяват предимно тънкото черво, а вторите – дебелото. Ако продуктът съдържа и от двата основни типа бактерии, можем да очакваме по-комплексно въздействие върху чревния тракт. Хубаво е продуктът да е в комбинация с витамини от група В, тъй като участват в процесите на клетъчно делене и диференциация.

КОГА И КАК СЕ ПРИЕМАТ ПРОБИОТИЦИТЕ?

Доста съм се интересувала от това как точно се приемат пробиотиците, а мненията на специалистите са различни. Аз ги приемам сутрин със закуската си. Така над 70% от пробитичните бактерии достигат до червата, където развиват своята благотворна за човешкото здраве дейност. Важно е да отбележа, че не е препоръчително приемът му да е с горещи храни, чай, кафе или с кисела храна, защото те могат да намалят ефективността на пробиотика.

„Добрите бактерии“ първоначално попадат под въздействието на силно киселинната среда в стомаха. Затова е важно да са защитени от стомашно-устойчива капсула със специално покритие, която да предпази важните съставки от агресивната солна киселина. Ето защо приемам Лакто Про на Doppelherz. Той съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии (5 щама –  Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi1, Bifidobacterium breve Bbr8, Lactobacillus acidophilus LA1, Lactobacillus plantarum 14D, Lactobacillus rhamnosus SP1). А стомашно-устойчивата му капсула осигурява „защитен транспорт“ до червата, за да могат ценните млечнокисели и бифидобактерии да достигнат до благоприятна за тяхното развитие среда. Продуктът съдържа и витамини B2 и B6, което в още едно предимство.

ЗАЩО Е ХУБАВО ДЕЦАТА СЪЩО ДА ПРИЕМАТ ПРОБИОТИК?

Пробиотиците имат много предимства за здравето на децата. Те могат да поддържат силна имунната система, да облекчат запек, да спомогнат за лечението на екзема, да служат като превенция срещу всякакви вируси през преходните периоди, както и да предпазят от малките коремни болки, които понякога се получават след прием на антибиотици.

За всеки, който се притеснява от прекалено вмешателство в още оформящата се чревна микрофлора у децата трябва да обърна внимание, че пробиотиците за малчугани е хубаво да са тиндализирани. Това е процес, при който бактериалните клетки се умъртвяват, обикновено, чрез нагряване, като обаче се запазват произведените от тях ценни вещества. Така се елиминира рискът от прекомерно разрастване на даден бактериален щам и, евентуално, достигане на някакъв дисбаланс с множеството други полезни бактерии в червата. Често купувам на моите племенници Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за Деца, именно защото са тиндализирани. Две мечета съдържат по 1 милиард лактобацили и 1 милиард бифидобактерии, които както казах по -горе населяват и тънките и дебелото черво + витамини B3 и B6.

Не на последно място е фармацевтичната форма, под която се приемат пробиотиците от нашите малки приятелчета. Важно е децата да харесват продукта, неговия вкус, а и да могат да го приемат лесно. Големи таблети или капсули не биха били подходящи, както и продукти, които са неприятни за пиене. На децата трудно може да се наложи да приемат нещо, което им е неприятно. Точно вкусът е следващата причина, заради която избрахме Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за Деца за моите племенници. Мечетата са с приятен ягодов вкус и децата ги обожават. Eдинственото трудно е да контролирамe дневната доза. Те обожават онези „неполезните“ желирани мечета, а пробиотичните почти не се различават от тях по вкус. Така хем си хапват любимо нещо, хем то е полезно за техните коремчета и имунната им система.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ФИЛЪРЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯ ПРИЯТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА ЖЕНА

ПЕПТИДИТЕ СА КЛЮЧЪТ КЪМ КРАСИВАТА КОЖА

ЗАЩО ИЗБРАХ ДА НЕ ЯМ МЕСО И КАК МИ СЕ ОТРАЗЯВА ТОВА

КОЛАГЕНЪТ ЗА СТАВИ Е РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ ЗА КРАСОТА

ИМУННАТА МИ СИСТЕМА ИМА НУЖДА ОТ МОЯТА ПОМОЩ

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]