КАК СЕ ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ СИ - Spring Lady

Spring Lady

КАК СЕ ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ СИ

В миналото зрението на хората е било необходимо за ориентация в пространството по време на лов и занаятчийски дейности. Т.е. човешкото око по природа е пригодено да гледа предимно надалечe. През последните няколко десетилетия обаче, естеството на работата ни коренно се промени. Днес използваме очите си предимно при работа наблизо и редовно ги претоварваме с постоянното взиране в дисплея на телефона, компютъра, телевизора или таблета. Това е особен вид натоварване, което противоречи на естественото ни виждане. Получава се така, че продължително време погледът ни е насочен принудително в строго определена посока и на еднакво разстояние. По този начин става неподвижен, а естественото движение на очите се редуцира. Също така изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатния текст. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко премигвания за една минута, което предизвиква изсъхване на окото и преумора.

Друг фактор, който влияе негативно на нашите очи е, че мониторите са обкръжени от електромагнитно поле. Чрез него прашинките от въздуха получават заряд и се полепват върху роговицата. В комбинация с допълнителното изсушаване на въздуха от климатиците през лятото и зимата допълнително се намаля естествения филм от сълзи, което причинява тъй наречения „синдром на сухото око“. Особено силно засегнати от него са хората, носещи контактни лещи, като мен. Усещането и дискомфорта наистина са неприятни, понякога дори възпрепятстват нормалния ритъм на ежедневието и работата ми. Често се налага например да извадя лещите си, за да починат очите ми за няколко часа. Особено през лятото. Любимият ми сезон оказва допълнително негативно влияние, защото слънцето е по-силно, температурите са по-високи, водата е солена, а вятърът край морето – по-силен.

За профилактиката на подобни негативни явления е необходимо да намалим осветеността на работното си място, да разположим монитора централно срещу очите си, редовно да се почистват климатичните системи и т.н. Но тези неща често не зависят директно от нас. Не можем да контролираме и силата на вятъра и лятното слънце. Ето защо днес реших да ви разкажа за няколко от моите полезни за очите навици, които всеки може да придобие сам, лесно и без много усилия.

СПАЗВАМ ПРАВИЛОТО „20/20“. На всеки 20 минути отделям погледа от монитора поне за 20 секунди. Това упражнение намалява риска от проблем с очите, поради по-малкото мигане;

НОСЯ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА. Буквално не излизам без любимите си слънчеви очила, не само през летниte дни, но и през цялата година. От съществено значение при изборът ми е очилата да ми осигурят 100% ултравиолетова (UV) защита.

ПОДДЪРЖАМ ОЧИТЕ СИ ХИДРАТИРАНИ. Когато прекарвам време на открито, топлината и сухият вятър често дразнят очите ми, като ги изсушават. За да ги поддържам влажни използвам  изкуствени сълзи сутрин, преди да поставя контактните си лещи и задължително вечер, след като ги сваля. Понякога, когато усещам очите си по-сухи, слагам изкуствени сълзи по няколко пъти на ден, като харесвам вариантите с хиалуронова киселина като Допелхерц актив Капки за очи с Хиалурон.

НОСЯ ОЧИЛА ЗА ПЛУВАНЕ. Басейните често са замърсени с бактерии и микроорганизми. Солената морска вода също е неблагоприятна за очите и контакта й с тях често може да доведе до възпаление. Затова, за да избегна подобни ситуации, използвам очила за плуване.

ХРАНЯ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО Всички знаем, че здравословното хранене е първата стъпка към доброто здраве. Очите ни също не правят изключение и имат нужда от специални грижи. Пресните плодове и зеленчуци са чудесен източник на здравословни хранителни вещества за очите, а лятото е благодатен сезон заради големия им избор.

Включвам в менюто си моркови. Те са богати на Бета-каротин, който се трансформира във витамин А, като подобрява зрението и го обостря.

Също така често консумирам богати на Витамин C продукти – ягоди, боровинки, броколи, чушки, зеле, тиквички, копър, магданоз, цитруси, тъй като този витамин има доказано благотворно влияние върху зрението.

Лутеинът и зеаксантинът имат свойството да пазят очите от вредните слънчеви лъчи. Те не се синтезират в тялото ни и е необходимо да си ги набавяме допълнително. Допълнителният им прием е необходим и заради бързото им разграждане при дългосрочно взиране във видео дисплеи (телефони, таблети, компютри). Затова включвам в менюто си храни, които ги съдържат. Това са царевица, авокадо, боровинки, зелен фасул, тиквички, спанак, зеле, карфиол, моркови, маруля, грах, брюкселско зеле, броколи, яйца.

Изключително важни за здравето на очите са Омега-3 мастните киселини. Те се съдържат в най-големи количества в мозъка и зрителните клетки и са изключително важни за структурата на ретината. Неведнъж съм ви разказвала за тях и за това, че те не се синтезират в организма ни, а трябва да си ги набавяме външно чрез храната или добавки. Като най-добрите източните на Омега-3 са антарктическия крил, студеноводните риби като херинга, скумрия или сьомга, суровите ядки, лененото масло.

Колкото и да се старая, осъзнавам, че един добър хранителен режим не ми е достатъчен, като се има предвид как се отглежда и третира храната напоследък. Нужен ми е и допълнителен прием на добавки, които са специално предназначени за очи. Спряла съм се на Допелхерц актив Витамини за очи + Омега-3, тъй като съдържат всички ценни за очите вещества, които споменах по-горе.

Подходящи са при хора, които:

– работят продължително на компютър или изкуствено осветление;

– носят контактни лещи;

– са студенти и учащи;

– имат висок риск от възрастови изменения на очите;

– не се хранят балансирано;

– които са пушачи и/или работят в замърсена или суха/запрашена среда.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЗАЩО ИЗБРАХ ДА НЕ ЯМ МЕСО И КАК МИ СЕ ОТРАЗЯВА ТОВА

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]