Красивото МОНТЕКАТИНИ в тоскана - Spring Lady

Spring Lady

Красивото МОНТЕКАТИНИ в тоскана

Ако ме следвате отдавна най-вероятно ви е направило впечатление, че харесвам градовете, чиято архитектура често се превръща в декори за филми. Това са най-красивите места според мен и съвсем справедливо заслужават внимание, особено, когато са в Италия. Днес ще ви разкажа за Монтекатини Терме, един точно такъв забележителен град, който е бил декор за над 30 филма! Освен, че се намира в Италия, се намира и във вълшебната Тоскана и години наред събира каймака на световната бохема по един дискретен и много изтънчен начин. Тук са почивали композиторът Джузепе Верди, звезди от класата на Одри Хепбърн и Марчело Мастрояни! А от филмите, които са заснети в Монтекатини се отличават истински шедьоври като „Осем и половина“ на Фелини, вторият филм от поредицата на Моничели „Приятели, мои“ и руската класика „Очи чорние“ на Никита Михалков.

Посетих градчето преди няколко години като част от обиколка на Тоскана и останах очарована. Градчето е изключителни красиво, чисто, зелено и спокойно. Намира се в сърцето на Тоскана на 45 км от Флоренция и на 40 км от Винчи, родното място на Леонардо да Винчи. Освен това е сравнително близо до Лука, един от любимите ми градове в Тоскана и наклонената кула в Пиза, което го прави чудесна отправна точка за еднодневни екскурзии до тези места.

Монтекатини като повечето италиански градчета има нова и стара част. Старият му град (Монтекатини Алто) живописно е кацнал на хълм. Архитектурата му е с типични за средновековието каменни сгради и улици и е съвсем различна от новия град в ниското. Заслужава си да се види. Ако сте планирали посещение се отбийте поне за 1- 2 часа и се разходете по тесните улички. Можете да изпиете и чаша кафе или да хапнете, тъй като има доста заведения.

Монтекатини Алто
Монтекатини Алто

Новият град, Монтекатини Терме е създаден на доста по-късен етап (в началото на 18-ти век) около минералните извори наоколо. Архитектурата му е в стил либерти и е проектиран от Бернардини, архитект, обикалял преди това най-големите и известни балнеоложки курорти в света. Градът е създаден именно като балнеоложни център, а минералните бани са център на всичко, моето се случва в града. Наричат се Термите и са заобиколени от прекрасен парк и алеи, които са със свободен достъп.

Монтекатини е любимото място на Джузепе Верди. За първи път композиторът отива там през 1880 година, за да се лекува от тежката депресия, в която изпада след творческа криза по това време. Тогава той е на върха на кариерата си и се страхува, че не може да отговори на очакванията на меломаните и да се задържи на ниво. В резултат на тези свои страхове, Верди изпада в дълбока депресия и престава да пише. Тогава неговият лекар го съветва да отиде в Монтекатини, а на него толкова много му харесва, че продължава да ходи всяко лято 20 години подред. Именно там написва част от оперите си Отело и Фалстаф.

Но Монтекатини става истински популярно през 60-те години, когато Ален Делон пристига с група нашумели актьори за снимките на Жълтият Ролс Ройс. Атмосферата силно се променя и градчето се превръща в един от най-посещаваните курорти, а Грейс Кели и принцът на Монако Рение прекарват в Монтекатини медения си месец.

От 2011 г. градът има своя „алея на славата”, която напомня на жителите и гостите на града за звездното присъствие в него: по целия тротоар от двете страни на „Виале Верди” на общо 200 бронзови медальона са изписани имената на знаменитостите и годината, в която за пръв път са посетили града. Сред тях са имената на Кларк Гейбъл, Одри Хепбърн, Грейс Кели и принц Рение, Орсън Уелс, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Артуро Тосканини, Рихард Вагнер, Габриеле Д’Анунцио, Рене Магрит, Пол Сезан, Филипо Маринети, Кристиан Диор, Коко Шанел, Алберто Сорди, Силвана Мангано, Нино Манфреди, София Лорен, Джина Лолобриджида, Франко Дзефирели, Адриано Челентано, Мина, Пелè, Уди Алън и още много други, включително арабски шейхове.

Атмосферата там е изключително приятна и някак изтънчена. Всеки ден и до днес из парковете се изпълнява музика на живо, защото се смята, че тя помага в процеса на релакс и част от цялостното приятно прекарване из зелените градини и красива архитектура. И така лечебните физико – химични свойства на водите в комбинация с релаксиращата обстановка – музика, зеленина, хора, дава възможност за почивка напълно различна от ежедневния живот. А аз се убедих от личен опит, че една дори и кратка ваканция сред зеленината и красивата архитектура на Монтекатини Терме, помага да възродим физическото и психическото си здраве и спокойствие.

Как да стигнете до там?

Монтекатини се намира на 50 км от Пиза и на 80 км от Болоня. И в двата града има летища, от които може да се наеме кола или да се хване автобус или влак. Градчето има собствена жп гара и придвижването до него е бързо и удобно.

Настаняване.

В Монтекатини има хотели за всеки вкус от най-луксозните 5 звездни до съвсем народни от 2 и 3 звезди или без звезди.

*Част от текста е взаимстван от Георги Тошев

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

ТОП 8 НА НАЙ-ЧАРОВНИТЕ МАЛКИ ГРАДЧЕТА В ИТАЛИЯ

ПРИКАЗНОТО АЛБЕРОБЕЛО

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]