10 неща, които направих за първи път през 2021-ва - Spring Lady

Spring Lady

10 неща, които направих за първи път през 2021-ва

Прави ли ви впечатление, че напоследък хората засилено са започнали да правят равносметки за изминалата година, за отношенията си с хората, за постигнатото до момента и за живота като цяло? Това може би е продиктувано от пандемията и промяната в навиците на хората. Или пък от това, че Венера, която е носител на ценностната система и партньорството, в момента е ретроградна и ни тласка към сериозна равносметка … Причината за тях не е от толкова голямо значение, защото този тип размисли са факт и е хубаво всеки да намери своя начин за равносметка, която да подобри ежедневието му занапред.

Аз винаги гледам на живота и на всичко, което ми се случва положително. Затова и равносметките ми са в същото настроение. Правих такава за 2019-та година, когато споделих 11 неща, които ми се случиха за първи път тогава, а днес ще ви споделя за 10 неща, които направих за първи път през 2021-ва. Все неща, спомените, за които ме карат да се усмихвам и ме мотивират през следващата година да мечтая и да сбъдвам мечтите си все повече. 

  1. В ДОМА МИ СЕ ПОЯВИ ЛЕО, КОТЕТО, ЗА КОЕТО МЕЧТАЕХ ОТ 7-8 ГОДИНИ

От около 25-26 години гледаме котета в дома на майка ми в Пловдив, но никога досега не съм имала домашен любимец, който да обитава моя собствен дом. Истината е, че от 7-8 години искам британско коте и го издирвах, но все не го намирах. Дори веднъж бяхме на косъм да вземем един чисто черен красавец, но собственикът му го беше кръстил Луцифер, което ме отблъсна. И така до март месец тази година, когато при поредното търсене открихме кремавото британче Лео, топчица любов на 3 месеца и половина.

Лео

2. ПОСЕТИХ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОСТРОВ КОРФУ

Не знам кой ми е разказвал за Корфу, но до преди да го видя с очите си, смятах, че острова е изцяло каменист и няма никакви пясъчни плажове. Пълна заблуда, защото из острова има плажове от всеки вид и то по много. А столицата Керкира е истинско вълшебство, особено стария град със своята венецианската архитектура и малки кокетни улички пълни с магазинчета, прекрасни заведения и много хора. Препоръчвам да го посетите, ако все още не сте го направили.

Палеокастрица, о-в Корфу
Старият град на Керкира

3. КАРАХ МОТОРНА ЛОДКА

Това се случи докато бяхме на почивка именно на Корфу. Наехме моторна лодка, за да можем да обиколим и видим красотата на Палеокастрица по вода – най-красивата част на острова. Задължително трябва да го направите, защото гледките наистина са умопомрачителни. Високи, отвесни скали с малки заливчета под тях, достъпни само по вода – истинска красота! А карането на лодка покрай тези великолепни пейзажи за мен беше учудващо лесно, доста по-лесно от шофирането на кола.

Бреговете на Палеокастрица, о-в Корфу

4. НАПРАВИХ ОБИКОЛКА НА ТОКЧЕТО НА БОТУША В ИТАЛИЯ

Италия ми е любимата държава, ходила съм много пъти и съм обикаляла къде ли не, но все не се е стигало до област Пулия, токчето на ботуша. До месец октомври 2021-ва година, когато с Ники се организирахме и отидохме за няколко дни. Прекрасно е там, обичам южна Италия! Толкова красива и неподправена с малките си кокетни градчета, тесни улички, бели сгради, уют, мили хора и великолепна храна! Обиколихме няколко градчета из областта – Бари, Полиняно а маре, Алберобело, Локоротондо и Лече, а аз останах изключително впечатлена от Лече, което е истинско бароково съкровище. За него съм отделила цяла статия, ако искате можете да я прочетете ТУК.

Лече

5. ПОСЕТИХ МАТЕРА

Градът нашумя доста покрай домакинството си като Европейска столица на културата заедно с родния ми Пловдив през 2019-та година. А през 2021-ва се популяризира още повече покрай последния филм за Джеймс Бонд, началните сцени в който са заснети именно там. Нали сте усещали как някои градове имат невероятно магнетична енергия, която приковава и те кара да не искаш да си тръгнеш от там? Матера е точно такова място. Знаех, че ще ми хареса, но не предполагах, че ще остана толкова очарована от нея. Тя беше черешката на тортата на пътуването ни из Пулия в Италия и мястото, което най-много ми хареса, след Лече, а ако искате да научите повече за нея и да разгледате още кадри, можете да го направите ТУК.

Матера

6. КАРАХ КЪНКИ НА ЛЕД ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Това се случи наскоро, точно на Коледа в родния ми Пловдив, където на площада до Пощата има много голяма и хубава пързалка. За някои може би е странно, как може до този момент да не съм се качвала на зимни кънки, но ето че може J Е по-добре късно, отколкото никога, мисля аз, а карането ми хареса много и смятам по-често да го практикувам.

7. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЦЯЛАТА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА НЕ ХОДИХ НА ФИТНЕС НИТО ВЕДНЪЖ

Пандемията изигра своята роля и успя да ме демотивира да тренирам до степен такава, че не посетих фитнеса или групова тренировка нито веднъж през цялата година. Изключително нетипично за мен, тъй като аз съм човек, който никога не е спирал да тренира. Да, правих го у дома, но не толкова редовно, колкото ми се искаше. Смятам да променя това през 2022-ра, защото тренировките ме карат да се чувствам и изглеждам по-добре.

8. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ХАПНАХ ПАСТИЧОТО, ЕДИН ОТ НАЙ-ВКУСНИТЕ ИТАЛИАНСКИ ДЕСЕРТИ, КОИТО НЯКОГА СЪМ ОПИТВАЛА

Както канолите са типични за Сицилия, така пастичото е традиционнен десерт за областта Пулия. Представлява нещо като еклер, но е много по-вкусно. Външната му част е от супер вкусно маслено тесто, а вътрешността в най-традиционния си вариант е пълна с ванилов крем. Предлагат се и пастичоти пълни с шоколад, крем пистакио и ванилов крем + вишни. Всички са много вкусни и честно казано бих отишла отново в Пулия само за да хапна пастичото отново! Най-вкусният десерт, който съм яла в Италия.

Десертчета пастичото

9. ГЛЕДАХ ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА НА ОТКРИТО

Това се случи през лятото в Парка на Военната академия, където имаше организирана лятна сцена, а постановката беше Аз досадникът. Най-смешното и забавно представление, което съм гледала някога! Смяла съм се през сълзи! Препоръчвам я на всеки, който обича смехът и забавните комедии. В главните роли са Мариан Бачев и Сашо Кадиев, които играят наемен убиец и самоубиец в две съседни хотелски стаи.

10. ОПИТАХ СЛАДКО ОТ КУМКУАТ

Кумкуатът е най-малкия цитрусов плод. Произходът му е от Китай, а преди повече от век ботаници опитали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието тези миниатюрните мандарини, но опитът им дал плод единствено на Корфу. Мекият климат и плодородната почва в северната част на острова се оказали идеалното място за тази „сладка екзотика“. Днес на това красиво късче земя в Йонийско море има над 6000 дървета. Плодът им може да се консумира с кората – пресен или изсушен, а ароматът му е уникален. Хапвала съм го преди в прясно състояние, но за първи път тази година опитах сладко от кумкуат. Вълшебно е!

Малките оранжево-кафеникави плодчета на преден план са сладко от кумкуат

В Корфу е популярен и ликьорът от кумкуат – напитка в жълт или оранжев цвят, която се произвежда единствено там. Ще сгрешите, ако не го опитате. А в стария град на столицата Керкира е пълно с „кумкуатаджийници“, в които освен ликьор може да се купят още най-разнообразни продукти от кумкуат – сладко, желе, ракия, бонбони, захаросани плодове и др. Търговците навсякъде любезно предлагат и дегустация на екзотичната си продукция.

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]