Защо селенът е толкова важен за нашето здраве? - Spring Lady

Spring Lady

Защо селенът е толкова важен за нашето здраве?

В рубриката ми за здраве, днес съм отделила специално внимание на селена, защото той е един от най-важните микроелементи, който обезпечава нормалното функциониране на жизненоважни органи и системи в нашия организъм. Той е един от най-мощните антиоксиданти и е от изключителна важност за доброто функциониране на имунната, сърдечно-съдовата и половата системи.

Селенът е мощен антиоксидант, който засилва имунната система.

Живеем в свят, където токсините са буквално навсякъде около нас. Въздухът, почвите и водите са замърсени, огромна част от консумираните от нас храни съдържат консерванти, стимулатори, антибиотици, нитрати и хормонални примеси. Козметичните продукти, които ползваме също не правят изключение. Много често съдържат парабени, силикони и други вредни вещества. Всичко това води до натрупване на огромно количество токсини в нашия организъм, а в комбинация със стрес, тютюнопушене и алкохол, се оказва че много често той изнемогва. Затова е необходимо освен редовно да правим детокс програми и диети, да обърнем внимание на ежедневния прием на антиоксидантни микроелементи. Селенът е един от най-мощните сред тях и защитава организма от вредното влияние на свободните радикали. От тук произлиза и следващото му полезно действие: Той подпомага имунната система в борбата с вирусите, има противоракови свойства и предпазва от различни видове туморни заболявания.

Действа добре на сърдечно-съдовата система.

Селенът действа благоприятно върху сърцето, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и помага за поддържане на нормалното кръвно налягане.

Помага на щитовидната жлеза да функционира правилно и подобрява състоянието на кожата и ноктите.

За да могат да се произвеждат хормоните на щитовидната жлеза и да се оползотворява йодът, е необходим селен. Ако той липсва или е в намалени количества, щитовидната жлеза клони към хипофункция. Тогава настъпва умора, вялост и намалена концентрация, кожата започва да загрубява и да жълтее.

Допринася за нормалната сперматогенеза.

Селенът осигурява подвижността и здравето на мъжките сперматозоиди.

Специалистите са категорични, че ако в организма ни има достатъчно количество селен, ще избегнем всички тези проблеми. Лошото в случая е, че той не се синтезира в тялото ни и е необходимо да го приемаме чрез храната. Той се съдържа в различни растителни и животински продукти като морските дарове, риба, телешко месо, ориз, черен дроб, броколи и яйца. Най-голямо съдържание на селен имат зърнените храни и бразилския орех. Но неговата концентрация зависи от количеството му в почвата, откъдето преминава в растенията и животните. В България обаче, почвите са бедни на селен! Редица проучвания установяват ниски нива на селен в житото и брашното в повечето населени места в страната ни. Освен това селенът може да не се съхрани при топлинна обработка на храната. Т.е. редовната консумация на тези храни не ни гарантира, че ще си набавим необходимото количество селен.

Ето защо аз започнах да приемам Допелхерц актив Селен като хранителна добавка. Ние всички живеем във времена и държава, в която проблемите с щитовидната жлеза все повече и повече зачестяват, затова започнах да обръщам все по-голямо внимание на веществата, които приемам и се старая на моя организъм нищо да не му липсва!

 

Знаете, че някои витамини и минерали не могат да се съхраняват дълго време в организма и приети в по-голямо количество, част от тях се отделят неусвоени. Това, което най-много ми харесва в Допелхерц актив Селен е, че за да си набавя необходимото количество за целия ден, ми е необходима само една двуфазна ДЕПО таблетка. При нея част от микроелемента се особождава веднага, а останалата – бавно и постепенно през целия ден, докато напълно се абсорбира от организма ми.

Друг микроелемент, който има голямо значение за нашия организъм е магнезият. За него можете да прочетете ТУК.

Преди да решите да приемате селен все пак ви съветвам да се посъветвате с диетолог или лекар.

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady 

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]