Как набавям на организма си необходимите вещества при веган и вегетарианска диета - Spring Lady

Spring Lady

Как набавям на организма си необходимите вещества при веган и вегетарианска диета

Неведнъж съм разказвала за начина си на хранене и по-специално, че от години не консумирам месо, а млечните произведения са сведени до минимум. При мен преминаването към вегетариански режим на хранене беше съвсем логично, защото още от дете месото и месните произведения не са от любимите ми храни. Дори винаги съм казвала, че „месото разваля вкуса на храната“. В последните години вече никой не отрича, че растителната диета е много по-здравословна от другата, затова преди около 7-8 години реших да се откажа от консумацията на месо изцяло.

Разбира се, наясно съм, че този начин на хранене крие и рискове, защото организмът не успява да си набави някой важни хранителни вещества. Затова преди да започна да се храня по този начин, проучих внимателно кои са точно те и как да си ги набавям по алтернативни начини, за да нямам дефицити и да бъда наистина здрава. Хранителните вещества, които просто не мога да получа, без да приемам животински продукти или както аз ги приемам в малки количества са 6 – витамин B12, желязо, калций, омега 3 мастни киселини, цинк и селен.

1.Първото много често липсващо хранително вещество е витамин В12, който се среща естествено в месото, рибата, но също така и в яйцата, млякото и черния дроб. Има множество полезни свойства за организма, включително намаляване на умората, поддържане на балансирана нервна система, увеличаване броят на кръвните клетки и производството на ДНК. Този витамин е известен още като „енергиен витамин“, защото помага за производството на енергия в организма. Също така той стимулира имунната система. Затова е важно е да се консумират храни, богати на В12 редовно. Таке ще поддържаме нормалните му количества. Основните растителни източници на този важен витамин са ферментиралите храни – тофу (то е най-богато на В12 от всички растителни продукти), дрожди, морски водорасли, всички горски плодове, зеленолистните продукти – спанак, босилек, лапад, магданоз и др.

2. Желязото е минерал, който е необходим, за да помогне на нашите червени кръвни клетки да носят кислород в целия организъм. Твърде малкото желязо в организма може да доведе до анемия и придружаващите я симптоми, като умора и намалена имунна функция. Като тези симптоми са по-често срещани при нас жените заради менструалния цикъл. Заедно с кръвта и отпадъчните продукти, от тялото се изхвърля и значителна доза желязо. Затова е много важно да си го набавяме в необходимите дози, но не и да предозираме, защото това може да ни навреди.

3. Калцият е един от добре познатите минерали, за които се твърди, че при хората, които консумират млечни произведения рядко или изобщо е в недостик или дори в остър дефицит. Той е важен за изграждане, поддържане и предпазване на скелетно-мускулната система. Освен това той поддържа имунната система, нервната система и участва в процеса на заздравяване на костите, кожата и косата. Веганските храни, които са богати на калций, са тофу, ядките, пролетните зеленчуци, зеленолистни растения, сушени смокини, чаени семена, боб, сусам (той е най-богат на калций от всички растителни продукти) и много други. Аз например всеки ден консумирам по 1-2 лъжици сусамов тахан, именно за да си набавям достатъчно количество калций.

4. Сигурно знаете, че Омега-3 ненаситените киселини не могат да се произвеждат от нашите тела, затова е важно да се получат чрез храната и хранителни добавки. Редовният им прием е изключително важен, защото имат ключова роля за човешкото здраве, подкрепяйки работата на различни органи и системи. Нашето тяло се нуждае от тях, а не може да ги произвежда. Ето защо полиненаситените мастни киселини трябва да бъдат съществена част от нашето меню под формата на риба или хранителни добавки. Омега-3 мастните киселини се съдържат в лененото масло, ядките и особено в студеноводните риби като сьомга или скумрия. А най-доброто сред всички, което е и моя любим начин на си набавям Омега 3 е маслото от антарктически крил.

То е 48 пъти по-мощен антиоксидант от рибеното масло, 34 пъти по-мощен от Q10 и 300 пъти по-мощен от витамини А и Е. На този продукт съм посветила отделен блог пост, така че ако ви е любопитно, можете да го прочетете ТУК.

5. Цинкът е минерал, който тялото ни, за съжаление, не може да произвежда самостоятелно. Следователно, добавянето му към диетата чрез добавки е много необходимо. Той е от съществено значение за активността на повече от 300 ензима, които влияят върху метаболизма, имунната функция и възстановяването на телесните клетки. Освен това е изключително важен за здравето на кожата и косата, синтеза на ДНК и производството на протеини. Действа противовъзпалително на организма и предпазва от настинки, грип и вирусни инфекции. Растителните храни, които са богати на този минерал, са кашу, бадеми, орехи, боб, коноп, тиквено семе, манго, нахут (той е най-богат на цинк от всички растителни продукти) и много други.

Тялото ни обаче не може дълго да съхранява определени хранителни вещества. Ако например се приемат наведнъж големи количества витамин С или цинк, тялото отделя част от тях неусвоена. Затова аз предпочитам да си  набавям цинк с добавката Допелхерц актив Цинк + Хистидин + Витамин С. Благодарение на специалната си структура нейната ДЕПО таблетката работи като „склад“ или своеобразен хранителен запас, от който ценните вещества постепенно се освобождават в продължение на много часове и по този начин са постоянно достъпни за организма. Формулата е обогатена и с хистидин, който повишава бионаличността на цинкa и спомага за по-добрата му резорбация.

6. Селенът е мощен антиоксидант, който може да помогне за заздравяване на косата, кожата и ноктите. Той е и добре познат на жените, които имат проблеми с щитовидната жлеза, защото поддържа нормалните й функции. Растителните храни, съдържащи селен, са лук, броколи, чесън, кафяв ориз, бразилски орех (той е най-богат на селен от всички растителни продукти). Но концентрацията на селен зависи от количеството му в почвата, откъдето преминава в растенията и животните. В България почвите са бедни на селен! Редица проучвания установяват ниски нива на селен в житото и брашното в повечето населени места в страната ни. Освен това селенът може да не се съхрани при топлинна обработка на храната. Т.е. редовната консумация на тези храни не ни гарантира, че ще си набавим необходимото количество селен. Ето защо аз приемам селенът на Doppelherz като хранителна добавка.

Защитава организма ми от вредното влияние на свободните радикали и подпомагам имунната си система. Повече по темата можете да прочетете ТУК.

Doppelherz е марка на немската компания Куайсер Фарма, която винаги съм харесвала заради качествените продукти, които предлага, отличната репутация и спазването на всички еко и законови изисквания при добив на суровини и производство на добавки. Това е компания, която непрекъснато работи в посока намаляване на вредните емисии, които се отделят при производствените и транспортните процеси и намалява непрекъснато съдържанието на пластмаса в опаковките си. Освен това, наскоро научих, че при производството на Doppelherz се използва само 100% екологично чиста електроенергия от водата, вятъра и слънцето! Прекрасно, нали?

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]