10 неща за Айфеловата кула, които може би не знаете - Spring Lady

Spring Lady

10 неща за Айфеловата кула, които може би не знаете

 

Айфеловата кула е с височина 324 метра. Построена е в периода от 1887 до 1889 г., официално е открита на 31 март 1889 г. по повод Световната експозиция, посветена на 100-годишнината от Френската революция, а на 6 май същата година отваря врати за посетители.

Кулата е кръстена на инженерът, който я е проектирал – Александър Густав Айфел, който е участвал в построяването на много мостове в други части на Франция и света. Например, той е построил мобилната куполна обсерватория в Ница, Франция, както и конструкцията за Статуята на свободата на входа на пристанището в Ню Йорк. Айфел е и изобретател на мобилни мостове, както и първият конструктор, който изучава ефекта на въздушните течения върху самолети, използвайки самолетни модели във въздушен тунел.

Построяването на Айфиеловата кула първо е било предложено на Барселона, една година преди Париж, но е отхвърлено, защото проектът не се вписвал във визиите на града.

След изграждането на Айфеловата кула, Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет загубва статута си на най-голямата сграда на планетата. Кулата остава най-високата в света до изграждането на позиционирата в Ню Йорк сграда Крайслер през 1930 година.

Кулата се състои от три части, първата на височина 57 метра, втората на 115 метра и третата на 274-я метър. Ако я сравним с жилищна сграда, кулата ще има невероятни 75 етажа, без да се брои 21-метровата антена в горната й част.

Броят на стълбите от дъното до върха на сградата варира през цялата история. Така в деня на строежа кулата е имала 1710 стъпала, а след няколко ремонта днес тя има 1665 стъпки.

При много силен вятър върхът на кулата вибрира само на 12 см, но височината варира с по 15 см при най-високите температури.

За да се предпази Айфеловата кула от ръжда, на всеки 7 години нейната повърхност се покрива с 50 тона боя в три слоя.

Айфеловата кула е символ на Париж и Франция и е най-популярнивт туристически обект в света, посещаван от около 7 милиона туристи всяка година, което го прави най-посещаваният паметник в света с входна такса. За сравнение, Емпайър Стейт Билдинг привлича „само“ 3,5 милиона души годишно.

Когато кулата е била построена, някои парижани са смятали, че е груба и трябва да бъдат отстранени. Днес има 20 реплики на тази красива архитектурна сграда, разположени по целия свят.

 

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]