Белият храм в Тайланд – все едно излязъл от Замръзналото кралство - Spring Lady

Spring Lady

Белият храм в Тайланд – все едно излязъл от Замръзналото кралство

Уот Рон Хун,  по – известен сред чужденците като „Белият храм” е разположен  на около час  и тридесет минути с автобус от най-големия град в Северен Тайланд – Чианг Май. До там стигнах с много удобен полет от София на Qatar airways (само с едно прекачване в Доха и кратък двучасов престой на летище Хамад)

Реших да отделя един цял пост на този храм, защото според мен спокойно може да бъде наречен Перлата на Северен Тайланд.  Невероятно красив и неповторим, Белият храм е сякаш излязъл от приказката за Замръзналото кралство. В първият момент, когато зърнах величествената постройка, буквално онемях и се вцепених. Стоях и го съзерцавах в продължение на няколко минути, а единственото, което можех  да промълвя беше „Уау”, многократно. Посещението за туристи е безплатно, а усещането от контакта с неземно красивия храм не може да бъде развалено  дори и от тълпите китайци, които прииждат на талази във всяка минута.

     

Белият храм е с коренно различна архитектура от всички други храмове в Тайланд. Построен е от тайландския художник Чалемчай. Той мечтаел да построи най-красивия храм в света и да покаже славата на съвременните тайландски будистки изкуства.

„Искам да бъда ценен за моята страна. Искам да създавам творения  в моя собствен стил и да развивам тайландски будистки изкуства, така чеда бъдат приети в цял свят. Искам хора от всички страни и народи да дойдат и да се възхищават на творбите ми, както когато посещават Тадж Махал.”, казва твореца.

Основната сграда на Белия храм се достига чрез преминаване по моста „Цикъл на рождението“. От двете страни на моста има статуи на стотици ръце, отправени нагоре.Тези ръце символизират неовладяните човешки желания и страсти. След като преминеш моста, се изправяш пред  Портата на Рая, пред която са застанали две плашещи създания – Смъртта и Раху. Преминаването по моста, за да се достигне до статията на Буда предава посланието, че за да достигне щастието, човек трябва да превъзмогне лошите мисли, изкушенията, алчността и физическите желания.

След като преминеш моста, се изправяш пред  Портата на Рая, пред която са застанали две плашещи създания – Смъртта и Раху.
От двете страни на моста има статуи на стотици ръце, отправени нагоре

Чалермчай използва бял цвят, тъй като иска да построи храм, който е различен от традиционните златни тайландски храмове. Белият цвят символизира чистотата на Буда. Използването на малки огледала в сградата е символ на мъдростта на Господния Буда, който блести пред Вселената.

„Искам да построя небесна градина (представяща щастие), в която да се разхождат хората. Искам всички посетители на всяка религия да имат усещане за мир, щастие и в същото време да разберат смисъла на будизма, който може да се види в целия храм”, казва Чалермчай.

Тоалетната на храма, наречена „Златната тоалетна“

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Различният Тайланд – Чианг Май

Дългите полети всъщност могат да бъдат приятни

Red inspiration от Тоскана

Pienza, Тоскана. Идеалният микс от архитектура, храна и традиция

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]