Топ 9 на най-приказните градчета в Гърция - Spring Lady

Spring Lady

Топ 9 на най-приказните градчета в Гърция

9. ПЛАКА, АТИНА

Казват, че квартал Плака е най-красивата част на Атина, а поради съседството му с Акропола, често е наричан и “Квартал на боговете”. Първите къщи в Плака са построени от майстори от Анафи в стила, характерен за Цикладските острови – малки бялосини къщи с тесни улички между тях – Анафиотика. Сякаш се намирате на остров Парос, а не в центъра на космополитна Атина.

Разхождайки се из сложната плетеница от улици в Плака, много от тях прекарани според древния план на града, човек лесно може да стигне до заключението, че това е най-стария квартал на модерна Атина. Обликът и атмосферата на това място не са се променяли съществено с течение на вековете. Уличките са доста тесни и тихи, обградени от малки, уютни къщи и паметници, напомнящи за отдавна отминали времена

8. АСОС, КЕФАЛОНИЯ

Асос е очарователно малко пристанищно селище. Намира се на около 35 км от столицата на острова Аргостили, на 25 км от Агия Ефимия и на 20 км от Фискардо. С население само от около 90 души, то е едно от най-романтичните и красиви села на Кефалония.

Построено е амфитеатрално на малък полуостров, между два залива. Заобикалящите го зелени гори от смърч и ела в комбинация с тюркоазеното море осигуряват изключителна природна красота. Архитектурата на сградите в селото е във Венециански стил, типичен за Йонийските острови.

7. ХОРА, СТОЛИЦАТА НА ОСТРОВ НАКСОС

Белите варосани къщи в цикладски стил са построени амфитеатрално над пристанището около древна Венецианска крепост. Тесните, като лабиринт улички са изпълнени със симпатични магазинчета, кафенета и ресторанти, а арките между къщите допълват приказната атмосфера на мястото.

6. ПАРГА

Разказвала съм ви за Парга много пъти. Tова е едно от малко познатите съкровища на Йонийско море и един от най-красивите гръцки градове. По прозорците на пъстрите, накацали една над друга къщи по хълмовете, блещукат прекрасни отражения от сапфиреното море. Парга се намира в континенталната част на Гърция, но има енергия и излъчване на остров. Това живописно курортно градче се намира в областа Епир. Разположено е между буйни зелени хълмове и свежите води на Йонийско море, на около 650 километра от София и 50 км от Игуменица. Това е една от най-популярните дестинации в Западна Гърция, а ако искате да прочетете повече, можете да го направите като последвате този линк.

5. ГРАД МИКОНОС НА ОСТРОВ МИКОНОС

Плетеница от ослепително бели алеи и кубовидни къщи, абсолютен пример за цикладско градче, това е град Миконос. Построен като лабиринт от тесни улички, за да могат по-лесно да се отблъскват нападенията на пиратите в миналото, а и да не се усеща толкова силно вятъра, оживеното градче е едно от най-популярните и най-сниманите в Гърция.

4. ЛИНДОС, РОДОС

Линдос е малък град, разположен на източния бряг на Родос, на около 30 мили (час път) южно от град Родос. Селото е точно това, което се очаква от един гръцки град в Егейско море – лабиринт от много тесни калдъръмени улички, бели къщи, малки магазини и прекрасен плаж.

3. МОНЕМВАСИЯ, ПЕЛОПОНЕС

Скритият „Крепостен Град“, кацнал на остров на изток от крайбрежието на Пелопонес. Монемвасия означава „единствен вход“ на гръцки.

Там можете да се насладите не само на исторически и архитектурни забележителности, но и на всевъзможни магазини и бутици, както и голямо разнообразие от ресторанти, таверни, кафенета и барове.

2. ХАНЯ, О-В КРИТ

Наричан още Критската Венеция, Ханя е едно от най-живописните градчета на острова.

  1. ИЯ, САНТОРИНИ

Ия е абсолютно олицетворение на представата на повечето хора за красив гръцки остров с неговите малки варосани къщи, сини прозорци, врати и куполи на църкви и параклиси. Сградите са построени на стръмния склон на Калдерата, всички със зашеметяваща гледка към морето. Заради местоположението си Ия се радва на повече слънчеви часове отколкото столицата Фира. Една от най-популярните атракции в Ия е наблюдаването на залеза. Това е специално събитие, за което хиляди хора се събират в Ия всяка вечер. 

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]