Ако имате болки в кръста и гърба, може би ви трябват стелки – Spring Lady

Spring Lady

Ако имате болки в кръста и гърба, може би ви трябват стелки

Много малко хора знаят, че причинител на повечето болки в краката и гърба е плоскостъпието. За голямо мое съжаление аз също влизам в графата на страдащите от това заболяване и то от ранна детска възраст. Но преди да ви разкажа за мерките и начините, с които се боря с него, ще ви споделя малко повече за това досадно заболяване.

За да осигури здрава опора, когато човек е изправен, ходилото е извито като арка и има три свода – вътрешен, външен и напречен. Когато има спадане в някой от тях, се нарушава баланса в опорно – двигателния апарат и от тук започва появата на множество болки и проблеми. Забелязала съм, че хората масово се отнасят несериозно към този въпрос и приемат спадналия свод като даденост, а той всъщност е заболяване, от което можем да се спасим. Или пък в някой случаи изобщо не разбират, че са го придобили. В крайна сметка придобитото плоскостъпие е доста по-голям процент от вроденото.

Сега сигурно се чудите как пък можете да придобиете плоскостъпие?

Най-често от наднормено тегло, защото функцията на ходилото е непрекъснато да поема тежестта на тялото и не винаги успява да издържи. Също така при бременност или при професии, които изискват постоянно стоене на крак, както и при носене на неудобни обувки. Високите токчета, които са тесни отпред са един от основните фактори за поява на плоскостъпие. Те увреждат ходилото, като най-вече се засяга напречният свод, който е в областта на пръстите. Ето защо е препоръчително в ежедневието да се носят обувки с не повече от 5 см ток, а с високи токчета е добре да сме обути за около 4 часа, само при официални случаи.

Какви са последиците?

Спадналият свод води до редица изменения в опорно-двигателния апарат – износване на хрущялите, глезена и колянната става, кръста. Обикновенно при по-дълго ходене пеша се усещат болки в краката и коленете, тежест в пръсците и бедрата, болки в кръста, гърба и врата. А ако решим да потичаме или да потренираме нещо друго, симптомите се увеличават в пъти повече!

Как да се предпазим от плоскостъпието или как да се справим с него, ако вече се е появило?

Най-лесният и ефективен начин и в двата случая е с индивидуални ортопедични стелки. Например при бременност е препоръчително носенето им с цел предпазване от падане на свода. След това, ако няма промени, не е необходимо да се носят повече.

Ако спадналия свод вече е налице, както е при мен, трябва да си направите индивидуални стелки, които да носите във всяка обувка и при всички поводи. Те трябва да станат неизменна част от вашето ежедневие, както са самите обувки, дрехите, които обличате, парфюма и гримовете, които слагате всеки ден.

Само бях чувала за изработване на стелки след 3D сканиране на стъпалата и доста дълго проучвах между варианти, фирми и марки. Исках да се снабдя с най-качествените стелки за моите крачета. Така попаднах в ОРТОЦЕНТЪРА в София на улица Константи Иречек 1, срещу Пирогов, където разполагат с най-съвременната технология за изследване на плоскостъпие. Първо ме помолиха да походя върху платформа, наподобяваща бягаща пътека, която сканира стъпалото.

 

На нея се вижда коя точка на ходилото се натоварва в по-голяма степен и показва в кой от сводовете има проблем. При мен спаднал е напречният, както и предполагах.

Следващ етап е 3D скенерът, който направи триизмерна снимка на ходилото ми. Информацията се обработи компютърно и така софтуерът моделира по една стелка за всеки крак. Важно е да отбележа, че при тази технология няма две еднакви ортопедични стелки. Всяка е индивидуална и съобразена с конкретния проблем на стъпалото.

Само след 10 дни моите стелки бяха готови. Те са твърди и с размера на цялото стъпало, което е много удобно, защото няма никакво движение вътре в обувката. Избрах класически черен цвят, въпреки, че фирмата предлага голямо цветово разнообразие. И трябва да ви кажа, че не се разделям с тях. А какъв точно е ефекта върху тялото ми и дали болките изчезнаха, ще ви разкажа в следващ пост.

 

Мястото, където можете да направите и вие такъв динамичен анализ на походката е Ортоцентър в гр. София, ул. Константин Иречек 1, срещу Пирогов.

 

А плантография – статично изследване на ходилата, можете да направите в следните обекти:

София,

Ортоцентър Горна Баня, бул. Никола Петков №56, МЦ Ортомед

 

Пловдив,

ул. “Васил Априлов” 102

 

Плевен,

Бул. Русе №39

 

Leave a Reply
*
*
*

Instagram