НАЗАРЕ, КЪДЕТО СЪРФИСТИТЕ ПОСТАВЯТ СВОИТЕ СВЕТОВНИ РЕКОРДИ - Spring Lady

Spring Lady

НАЗАРЕ, КЪДЕТО СЪРФИСТИТЕ ПОСТАВЯТ СВОИТЕ СВЕТОВНИ РЕКОРДИ

Назаре е едно много приятно португалско градче, кацнало на брега на атлантическия океан, курорт, посещаван от средната класа португалци, който е само на час път от столицата Лисабон. Беше част от програмата на екскурзията ни из Португалия в края на септември, която реализирахме с помощта на тур. агенция Екватор БГ. Градчето посреща със слънце, бели къщи, красиви улици и многобройни ресторантчета с пресни морски деликатеси, сардини на грил, поръсени с морска сол и шишчета от скариди. Кръстено е на родното място на Исус Христос, тъй като според легендата, през 8 век двама отшелници донесли тук от Назарет в Светите земи малка дървена фигурка на Дева Мария, известна като Черната Мадона, която станала обект на поклонение.

Старият град на Назаре
Гледката от Стария град към Южния плаж на Назаре

Една от основните забележителности в Назаре е старинният, разположен на висок хълм квартал Ситиу (Sitio), до който може да се изкачите с фуникуляр от долната и по-съвременна част на Назаре или пък да стигнете с автомобила си. Старият град е разкошен, а от централния площад се разкрива невероятна гледка към южния плаж, който е сякаш безкраен. Много приятно място, където човек може да се разходи, да хапне вкусно или просто да се наслади на гледката в компанията на тишината и шепа прясно карамелизирани ядки, продавани от атрактивни местни жени, които носят с удоволствие традиционни седемслойни и избродирани с цветя поли над коляното.

Старият град на Назаре

През вековете това крайбрежие често било плячкосвано от викинги, от алжирски, марокански и нормански пирати. Днес от пиратите няма и следа за сметка на туристите и сърфистите. Всъщност, Назаре би било едно задрямало, симпатично рибарско градче на португалския атлантически бряг, ако не бяха гигантските му, стигащи 30 метра вълни. Какъв контраст между Южния и Северния му плаж има само. Дали ги един фар, а сякаш са от различни вселени. Докато водата на южния плаж е тиха и спокойна, то на Прая ду Норт, Северния плаж бушуват най-големите вълни в света. Казват, че сякаш злите сили вилнеят из водите му, стоварвайки огромни кипящи вълни върху пясъка. Местните винаги са избягвали това място, рибарите са го заобикаляли отдалече – обратното можело да струва живота им.

Прая ду Норт

Така било до появата на сърфистите, които започват да прииждат през 60-те години, опитвайки се да обяздят дяволски високи вълни на Назаре, които наистина са най-големите в света. За да си представите колко високи могат да бъдат вълните в Назаре, ще ги сравня със 7–8-етажен блок. А каква е силата, с която се стоварват? Колкото метра е висока вълната, толкова тона тежи, сами можете да си представите каква невероятна тежест е това. Неслучайно през вековет местните хора смятали Северния плаж за прокълнато място и да се разхождаш там означавало, че нещо с главата ти не е наред. Дори някоя „по-лека“ разбиваща се директно върху пясъка вълна може да те прати завинаги при рибите и раците. И днес природният екшън се наблюдава не от пясъка, а от издигнатата нависоко каменна площадка на фара, който разделя Северния от Южния плаж. Гледката е невероятна и омагьосваща. Можех да гледам как се разбиват вълните с часове, ако не трябваше да потегляме към следващото място. В края на септември, когато посетихме градчето имаше хора, които се разхождаха и долу по този дяволски плаж. Имаше и големи вълни, но не чак толкова огромни, защото вълните убийци на Назаре не са целогодишно явление. Сезонът им е от октомври до февруари, а дори и тогава истински големите измежду тях са между една и шест месечно. Някъде по това време там се провежда и шампионатът Nazare Challenge, на който се стичат наистина най-добрите сърфисти. Той продължава само един ден, а датата му зависи от прогнозата за вълнението на океана.

Прая ду Норт (Северния плаж в Назаре) и вълните убийци

Каква обаче е причината именно в Назаре да се раждат вълните убийци? Тайната се крие под повърхността на водата, където огромен каньон се издува чак до скалите, след което изстрелва тази енергия право нагоре, понякога на 60, 70 или 80 фута (≈ 18,3, 21,3 и 24,4 метра) във въздуха.

Най-високите вълни в света са в Назаре (снимката е взета от интернет)

За щастие, досега в Назаре никой не е загинал, затова пък има поставени няколко рекорда на Гинес. Първия прави американецът Гарет Макнамара, който обяздва вълна, висока 24 метра. На 8 ноември 2017 година постижението му е подобрено от бразилеца Родриго Кокс, който се спуска по близо 25-метрова вълна. А настоящият световен рекорд принадлежи на Себастиан Щудтнер – 26,2 метрова вълна. Разбира се, измерването на височината на водната маса е доста относително, някои ентусиасти и до днес твърдят, че вълната на Макнамара е била 34 метра.

Назаре определено си заслужава да се види. Там цари една различна и много безгрижна атмосфера. Както казах в началото на статията, посещението на това прекрасно градче бе част от програмата ни за Португалия, която тур. агенция Екватор БГ предлагат. Аз съм пътувала с фирмата на много места – Сицилия, о-в Джерба в Тунис, Египет и Сардиния и определено мога да я препоръчам като коректен партньор. А тук оставям линк към статията ми за Португалия, ако искате да погледнете и нея: https://www.blagomiravasileva.com/2022/10/05/portugalia/

ОЩЕ МНОГО СНИМКИ И ВИДЕА ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПЪТУВАНИЯ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ В ПРОФИЛА МИ В ИНСТАГРАМ: @blagomira.springlady

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ПОРТУГАЛИЯ, КАК ДА НЕ Я ОБИКНЕШ?

ДЖЕРБА – КРАСИВИЯТ ОСТРОВ НА ТУНИС

САРДИНИЯ, ЛУКС И ДОСТЪПНОСТ НА ЕДНО МЯСТО

МАГИЧНАТА САХАРА

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ КОРФУ ТОВА ЛЯТО

ЛЕЧЕ, БАРОКОВОТО СЪКРОВИЩЕ НА ИТАЛИЯ

МАТЕРА – АНТИЧНА И АВТЕНТИЧНА

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]