Travel goals: очарователната Таормина и хубавата Катания - Spring Lady

Spring Lady

Travel goals: очарователната Таормина и хубавата Катания

Таормина е разположена в планината Монте Таурос на 220 метра надморска височина, точно посредата между Катания и Месина. Векове наред е билa важно кръстовище на пресичащите се културни и търговски пътища на стария свят. Първоначално Таормина е един от основните градове на племената сикули, които са населявали източната част на Сицилия. След тяхното владение градът става византийски, а по време на арабското нашествие в Сицилия, то е мястото, което пада последно. За разнообразната архитектура и облик на града допринасят последователно и  нормандци, германци, французи и испанци.

  

В началото на 20 век, в Таормина се заселва известният по това време фотограф Барон Вилхем вон Глоуден, който започва да привлича своето обкръжение от хора на изкуството, артисти и популярни личности. Така постепенно градът става шикозно място, заради хай класата, която го посещава. Редовно започват да идват личности като Оскар Уайлд, Мопасан, Стайнбек, Труман Капоти, Гьоте, Александър Дюма. Тук са пили вечерните си коктейли Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, София Лорен и Марчело Мастрояни. В Таормина се провежда и ежегоден филмов фестивал, като на последния, през месец юни тази година, специален гост беше Никол Кидман.

  

А след кратката история е време да ви разкажа какви са моите впечатления от това цветно и хубаво градче. Всъщност май току що ги казах. Таормина е повече от очарователна със своите цветни сгради, скъпи хотели и пешеходни улички пълни с бутици, ресторанти, кафетерии и желатерии.

 

 

Където и да пътувах в Сицилия, намирах начин да организирам програмата си така, че да прекарам няколко часа вечер там. Атмосферата е уникална! Градчето е живо, пълно с приятни хора и забелязах, че за първи път навалиците всъщност не ме дразнеха. Най-хубавото е, че по препоръка на Ekvator.bg бях отседнала в хотел в съседното на Таормина градче – Летояни. През деня се наслаждавах на пътуване или приятен пясъчен плаж на Йонийско море, а вечерно време – на завладяващата атмосфера в Таормина. Ако сте пропуснали разказът ми за тази вълшебна почивка в Сицилия, можете да го прочетете ТУК.

 \

В Таормина буквално през 5 метра ме привличаха красиво изглеждащи ресторанти, от които се носеше онзи аромат, с който Италия завладя света – на доматен сос с чесън и босилек, прясна паста, пикантни миди и морски продукти. Сицилианската кухня всъщност надгражда италианската, защото там наблягат на морските продукти и слагат песто и сосове от пистачо в почти всичко. За малко да забравя и божествените сладоледи, канолите и сицилианския заскрежен десерт „гранита“ в комбинация с козуначена кифла „брьож“, които предлагат там.

Ако се разходите из уличките няма как да не забележите сладкарските магазини, които предлагат изящни марципанови сладки, перфектно възпроизвеждащи зеленчуци и плодове. Те се срещат в почти всички витрини на сицилианските сладкарници, не само в Таормина. Наричат се Фрута ди Марторана, кръстени на Елоиса Марторана, монахиня от Палермо. Историята на тези малки сицилиански шедьоври е не по-малко интересна. През Средновековието монахините в Палермо очаквали уважаван посетител: архиепископът на Палермо (или император Карло V, според друга версия). Било началото на ноември и дърветата в градината на метоха били необичайно празни. Тогава те решават да извайят плодове от марципан и да ги окачат по тях, за да впечатлят госта си. От тогава Фрута ди Марторана се превръща в символ на цяла Сицилия.

Таормина не е само това. Таормина е и Изола Бела, очарователният плаж в подножието й, посещаван от хиляди сицилианци, туристи, любители на гмуркането и разходките с яхти и лодки. Този чаровен остров прилича на естествено продължение на сушата, защото е свързан с нея чрез тясна пясъчна ивица.

Не само природата, но и историята му е интересна – Крал Фердинанд I Бурбонски, първоначално го дарява на град Таормина, а  през 1890 г. заможната аристократка Лейди Флоренс Тревелиан го купува като частна собственост. На малкия остров тя си построява малка къща и засажда екзотични видове. Благодарение на нея днес Изола Бела е толкова чаровно местенце, заради което е и защитен природен резерват.

В непосредствена близост, само на около 20 км се намира и автентичното малко селце Савока, което е избрано от Франсис Форд Копола за голяма част от снимките на Кръстникът в Сицилия.

Катания пък е „градът на зъберите“, защото е обградена от назъбени скали. Градът е разположен на източното крайбрежие, само на 55 км от Таормина. Той е вторият по големина град в Сицилия и главна транспортна точка, заради летището и пристанището.

Центърът на града е в бароков стил и е под закрилата на ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство. Катания е с много интересна архитектура, защото има останки от гръцки и римски времена, барокови църкви и сгради. Тя е Рай за любителите на шопинга с централната си улица, по цялата дължина на която има много магазини и бутици, а в малките пресечки пък са сгушени много ресторанти, предлагащи вкусна италианска храна.

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]