Оживеният Волос в Гърция - Spring Lady

Spring Lady

Оживеният Волос в Гърция

Град Волос се намира в подножието на полуостров Пелион в централна Гърция. Той е разположен на приблизително еднакво разстояние между Атина и втория по-голям град Солун и на около 650 км от София. Населението му наброява малко повече от 70 000 души. Ще си кажете, че е малък град, да, така е, но за сметка на това много оживен. Има доста голямо и развито пристанище и е главният експортен център в областта. Това е и мястото, от където всеки ден тръгват кораби за островите Скиатос, Скопелос и Алонисос. Волос е и отправна точка по пътя към Пелион, който се намира точно до него.

Крайбрежната пешеходна улица на Волос много напомня тази в Солун, защото е изпъстрена с много сладкарници, кафенета, барове и ресторанти. Там местните хора отиват на разходка преди или след вечеря, а мястото е наистина много оживено в петък и събота. Съвсем наблизо се намира и централната част на града, изпъстрена с колоритни, пешеходни улички, а под портокаловите дръвчета се крият множество кафенета, магазини и закусвални. Усеща се атмосфера на приятен, средиземноморски град, населяван от дружелюбни, възпитани, весели хора.

 

Няколко километра на запад от Волос се намира областта Пелион, която се слави със зашеметяващите си изгледи към морето, напомнящи италианското Амалфи. Навсякъде е засторено с малки, китни селца, семейни хотели и магазинчеета, в които се продават традизионните маслини, зехтин, сладко от портокалови корички и шоколадови бонбони с мандарина (силно препоръчвам да ги опитате, ако имате път натам). В областта има прекрасни плажове с кристални води и множество таверни покрай тях, които предлагат прясна риба и морски дарове. Най-известните са тези в Agios Ioannis, Anavros, Damouchari, Chorefto, Ovrios, Chorefto, Parisaina, Milopotamos, Papa Nero Освен това Общината развива и екотуризма, конната езда и ски спортовете през зимата..

Железопътната линия на Пелион

И накрая в Пелион има запазена ретро железопътна линия, открита през 1903 г. и отворена отново през 1996 г. Това е и една от най-атрактивните и големи забележителности в района

Пътуването ми до Волос беше осъществено благодарение на SEAT България.

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]