Капана от моето детство до сега - Spring Lady

Spring Lady

Капана от моето детство до сега

Спомням си Капана в моето детство. Един от най-старите квартали в Пловдив. Тесни и еднакви улички, в които се чувстваш като в „капан“, отрупани с паркирани коли тротоари, ниски сгради с олющени мазилки, малки железарии, схлупени мaгазинчета, в които се продаваха типичните за социализма платове, копчета, ципове и нискобюджетни обувки. В никакъв случай не беше най-приятното място за прекарване на време. Познавах всяко негово кътче и магазинче, защото семейните ни разходки из центъра задължително приключваха с преминаване през Капана.

Спомням си и края на 90-те и годините след 2000-та, когато Капана започна да се „разлиства“. Появиха се няколко ултра модерни заведения и барове, които оживиха кварталчето. И Бътерфлая 🙂 аххх, Бътерфлая, първата гръцка сладкарница в града с възможно най-вкусните десерти, както само гърците могат да ги приготвят. Нямах търпение да дойде съботата, за да отидем с мама и сестра ми и да похапнем най-вкусната крем пита на света! Ако успеехме да си намерим места, разбира се. По това време градът беше изпълнен с гръцки студенти, които учеха стоматология и медицина и съвсем логично се събираха на тълпи в гръцката сладкарница.

Не можете да си представите колко ме радва новият облик на Капана. Това, в което се превърна в последните 3-4 години. Пешеходните павирани улици, цветните флагчетата, уютните заведения, галериите и ателиетата.

Фактът, че няма и помен от онази сивота, която помня. Мястото се изпълни с културно съдържание и дух. Там е някак си различно, позитивно и френдли.

Графитите одухотвориха Капана, а анимационните герои, които надничат от всяка стена го направиха приказно място за разходки, хапване и снимки на всичките ми познати от София.

Случващото се в новия стар артистичен квартал на Пловдив е толкова много – концерти, изложби, форуми, театрални представления и фестивали. Какъвто е и Капана фест есен 2018 г, стартиращ буквално след броени часове. Ако искате да прочетете повече за събитието, можете да го направите във Facebook на този линк.

Последвайте ме в Instagram: @blagomira.springlady 

Кафявото е цветът на есента

Tози сезон ще носим много леопард

Къса бяла рокла през зимата. Категорично ДА!

Плюшените Teddy Bear палта са абсолютен must have за тази зима

Добре дошли в настоящето.

Не са ми нужни розови очила, вече има JOY by Dior

2 Comments
  • maldiviana
    says:

    Толкова красиво и носталгично написано – такива бяха и моите усещания по това време за Капана. А сега – новият цветен и пълен с живот Капан бе една от причините да се завърна в България и родния град след 16 години! Благодаря за емоцията! 😁

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]