Различният Тайланд - Чианг Май - Spring Lady

Spring Lady

Различният Тайланд – Чианг Май

Чианг Май е най-големият град в Северен Тайланд и втори по големина след Банкок. Намира се на около 700 км разстояние от столицата. До него се стига много лесно с полет на Qatar airways, само с едно кратко двучасово прекачване в Доха. Чианг Май лежи на брега на река Пинг и е заобиколен от най-високите планини в страната. Цялата област е покрита с джунгли, а това, което прави впечатление в самия град, е че навсякъде е много зелено.

Ако търсите бели, фини плажове и тюркоазени води, в които лакатушат пъстри лодки, няма да ги намерите в Чианг Май. Градът е другото лице на Тайланд и определено заслужава да се види. Там можете да избягате от лудницата и шума на Банкок и да се насладите на един приятен и автентичен Тайланд. По улиците на Чианг Май няма да видите характерните за столицата маломерни и малолетни платени момичета, нито тунинговани травестити. В този град навсякъде ще се натъквате на будистки монаси, прекрасни храмове, мили и усмихнати хора, невероятно вкусна храна и традиции.

Момиченца, които ни показаха традиционни тайландски танци

Климатът е много по-приятен от този в южната част на страната, защото влажността на въздуха е доста по-ниска. Най-горещият период е март-април, когато температурите варират от 25 до 35 градуса. Моето пътуване се случи в края на месец март и съвпадна с лятната ваканция на учениците, което за щастие ни лиши от „висенето“ в задръствания и трафик.

Още при пристигането ни посрещна лъчезарна и усмихната местна екскурзоводка с името Да :). Сами можете да си представите тридневния стрес, на който беше подложена милата жена,  докато 10 броя бъбриви български журналиста „да-каха“ помежду си постоянно :).

И така, след настаняването в хотела, Да сладкодумно ни обясни, че населението на Чианг Май в самия град наброява 500 000 човека, а заедно с покрайнините – 1 000 000. Градът е духовно средище с над 100 запазени будистки храма, а монасите с оранжеви роби могат да се видят навсякъде по улиците.

Обиколката ни започна с първият набелязан храм Viharn Lai Kham. Злато злато и пак злато. Тук е и моментът да отбележа, че в Тайланд, за да влезеш във всеки храм трябва задължително да събуеш обувките си преди входа. Обути хора не се допускат. Също така имат сериозни рестрикции, свързани с облеклото на жените, които посещават храмовете – раменете и деколтето трябва да са закрити, както и краката от коляното надолу. Далеч съм от мисълта, че при 35 градусова жега навън, една жена ще се облече с ръкав и крачоли до долу, затова, ако ви предстои пътуване до тази прекрасна държава, с включени визити на храмове, задължително вземете красиви шалове със себе си, за да покриете голите части с тях. Също така ви препоръчвам да са красиви, за да станат хубави снимки все пак 🙂

Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham
Viharn Lai Kham

Viharn Lai Kham е храм, в който видях невероятни восъчни фигури на медитиращи монаси. Ходила съм в Мадам Тюсо, но за сравнение тези статуи си бяха направо живи.

Восъчни фигури на монаси във Viharn Lai Kham

И Voala – следващата ни спирка е Oasis spa, намиращ се в непосредствена близост до храма, където за всеки от групата има планиран двучасов тайландски релаксиращ масаж. Трудно мога да опиша удоволствието от този дъъъъъълъг ароматен и отпускаш масаж, след 15 часово пътуване, багажи и летища.

Oasis spa

Най-забележителният храм в Чианг Май за мен е Doi Suthep.  Разположен е на около 15 км от града. До него се стига с кола/автобус, а след това пеша по колоритно стълбище, наброяващо 300 стъпала, където малки сладки дечица се снимат с туристите срещу дребни стотинки. Още в подножието на стълбите цялата група си купихме комплект свещ с цвете лотос, които се поднасят в самия храм. Лотосът е нереално красив и е единственото цвете, което тайландците оставят в храма.

Дечица, които се снимат с туристите срещу дребни монети
Лотoс

Doi Suthep е кацнал на хълм и е изключително колоритен и красив, навсякъде заобиколен от тропическа растителност и цветя. Силно енергийно място със собствено излъчване и колорит, където будистките монаси в един момент бяха дори повече от туристите.

Doi Suthep
Doi Suthep
Екзотичните градини в Doi Suthep

Вече ви разказах в отделен пост за Уот Рон Хун, Белият храм в Чианг Рай, само на час от Чианг Май. Забележителност, която не оставя никой посетител безразличен. Авторът на това произведение е искал да създаде най-красивият храм, който да привлича посетители от цял свят, както Тадж Махал.  И определено е успял! Прочетете повече за тази нереална забележителност тук.

Белият храм в Чианг Рай

Една от най-големите атракции на Чианг Май е Нощният пазар. Типичен за тези географски ширини, пазарът отваря към 19 часа и приключва около 22.30 – 23.00 часа.  Организиран е от хиляди сергии, простиращи се по дължината на няколко улици, в които видях буквално от пиле – мляко. Сувенири, шалове, дрехи, статуетки, подправки, прясно сготвена храна, крокодилско месо, скорпион на шиш, омлет с морски дарове … Тук е и моментът да забравите всякакви хигиенни предразсъдъци, защото уличната храна е много прясна и вкусна. Често е много подправена и люта и може да изненада западния вкус. Аз хапнах и оживях :D, значи си е направо чудесна.

Скорпиони, щраусово и еленско месо. А ние хапнахме крокодилче 🙂

Преди да замина бях много притеснена точно от храната, която ще хапвам в Тайланд, защото бях чувала какви ли не извращения за източната кухня. Напротив, тайландската храна няма нищо общо с тези твърдения, дори и уличната. Няма скакалци, хлебарки и прочие, а добре приготвени риби, скариди, всякакви морски дарове, пиле, зеленчуци, много вкусни супи и десерти. Всичко е мега люто, така че внимавайте!

Хрупкава пържена риба, естествено поднесена с мноооого лют сос
Скариди темпура с много лют сос

Задължително трябва да опитате моите фаворити: Том Ям – традиционната люта супа със скариди и типичният за там десерт – манго с лепкав ориз (стики райз)

Стики райз (лепкав ориз). На заден план – манго
Традиционна Тайландска супа.
Временна татуировка 🙂
Have fun, always smile
Навсякъде в градинките из Чианг Май можете да видите такива усмихнати глинени статуйки

ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ И В INSTAGRAM:

Белият храм в Тайланд – сякаш излязъл от приказката за замръзналото кралство

Дългите полети всъщност могат да бъдат приятни

Red inspiration от Тоскана

Pienza, Тоскана – идеалният микс от архитектура, храна и традиция

Вашият коментар
*
*
*

Instagram

[my-instagram-feed user_id=“17841400750084748″ skin_id=“5997″ feeds_per_page=“9″ caption_words=“25″ cache_unit=“1″ cache_duration=“days“ load_more=“0″ links_new_tab=“1″ ]